avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se calculeaza caldura la pausal?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se calculeaza caldura la pausal?

Buna seara, mai am o curiozitate legata de asociatia de proprietari. Cum se calculeaza conform legii in vigoare, caldura la pausal. Asociatia la care lucrez de o luna de zile, luna trecuta au calculat caldura intr-un fel, luna aceasta altfel si as vrea sa stiu pt cultura mea generala care este modul corect. In asociatie sunt apartamente cu centrala termica si ap cu caldura de la Radet.Luna aceasta au fost 3 categorii de sume si anume: - ap cu centrala care au tevi in casa si platesc tevile +10% din factura de caldura, repartizata pe cota parte(reprezentand partea de tevi din subsol) ; - ap care au centrala dar au tevile izolate si platesc doar cei 10% repartizati pe cota parte si - cei care nu au centrale si platesc partea de tevi + partea de subsol+partea de calorifere( aici se ia dupa un tabel facut de fosta firma de repartitoare in care este scrisa suprafata radianta la fiecare ap si care nu este deloc la fel la ap identice si cu aceeasi mp). Sper ca m-am facut inteleasa. Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: 181074 , utilizator 17:45, 28 Februarie 2017
Da, este corect.
nu prea am inteles afirmatia ca se "platesc tevile".
Ce nu se tine cont in cele spuse mai sus este transferul de caldura prin pereti.
Aici e cuiul lui Pepelea !
Ei au deja un inventar al instalatiei facut si impart factura in cele 3 categorii de consumatori:
- spatii comune;
- tevi verticale in apartament;
- calorifere.

Dupa ce scad primele doua din factura (pe care le impart pe cota-parte indiviza aproape tuturor proprietarilor), restul - pe calorifere - il impart conform cu SET-ul inventariat, nu la cota-parte indiviza.

Deci este o repartizare mixta, intre modul cu repartitoare si pausal.
Multumesc mult. La asociatia de care apartin eu, suntem tot ap cu centrala si fara, dar cei fara centrala au repartitoare. Aici cei cu centrale fie ca au izolate sau nu, tevile le plateste toata lumea. Am inteles ca asa zice legea 230. De asta intrebam, pt ca luna aceasta presedintele de la asociatia la care lucrez, vrea sa faca verificari in ap si unde gaseste tevile izolate sa le taie partea de tevi, ceea ce nu cred ca este legal. Eu fiind contabil acolo, voi fii implicata in aceasta problema si nu as vrea sa fie ceva ne legal. Inca ceva. Daca sunt contabil la asociatie, pot fii si casier?
Există o procedură în baza căreia fiecare proprietar plăteşte ceea ce se consumă în apartamentul său şi cota-parte din căldura de pe spaţiile comune. Între apartamentele cu repartitoare pot apărea erori de consum datorită sistemului pe care aceste locuinţe îl folosesc la repartizarea căldurii. Iată cum se distribuie costurile în ceea ce priveşte căldura la bloc:
– Se măsoară S.E.T. (Suprafaţa Echivalentă Termic*) a tuturor corpurilor de încălzire (calorifere şi ţevi de căldură neizolate termic) de pe spaţiile comune şi din toate apartamentele, inclusiv din cele cu centrală termică proprie.
– Se împarte factura de căldură la totalul S.E.T.-ului rezultat pe imobil.
– Rezultatul (lei/ m.p. S.E.T.) se aplică pentru S.E.T. spaţii comune (suma rezultată se repartizează tuturor proprietarilor după cota-parte indiviză), apartamentelor cu centrală termică proprie pentru S.E.T. a ţevilor neizolate termic şi apartamentelor cu repartitoare pentru S.E.T. a corpurilor acestora care nu au repartitoare (ţevi neizolate termic sau calorifere fără repartitoare).
– Diferenţa face obiectul repartizării căldurii între apartamentele cu repartitoare.
* S.E.T. reprezintă unitatea de măsură pentru un corp de încălzire şi este elementul în baza căruia se stabileşte consumul maxim al corpului de încălzire respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)
Plata pierderilor de caldura atomis atomis Eu m-am debransat de la caldura, de vreo 2 ierni, si am tot platit nu stiu ce pierderi de caldura, ba pe scara, ba din apartament, dar tin sa sublinie ca pe ... (vezi toată discuția)
Platesc cota parte de caldura daca nu am tevi prin apartament? ellena ellena Daca am centrala termica de apartament, locuiesc la ultimul etaj si tevile prin care se racordau caloriferele la incalzirea centrala au fost taiate de la ... (vezi toată discuția)