avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie copil

buna ziua!

o prietena de-a mea este divortata de 3 ani. acum 3 ani tatal a obtinut custodia totala a copilului care acum are 9 ani deoarece mama lucra in strainatate.

acum 2 zile tatal s-a sinucis, copilul ramanand cu bunica. imi puteti spune cum poate obtine custodia copilului (bunica nu este de acord) si in ce termene trebuie sa inceapa demersurile? custodia poate fi ceruta instantei si mai tarziu? peste 1-2 ani in conditiile in care copilul ramane cu bunica - cu care a crescut si de care este atasata - ?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 12:59, 13 Septembrie 2009
Se poate cere custodia , desigur. Va avea loc o ancheta sociala cu ajutorul careia se va stabili daca este in interesul copilului sa ramana cu bunica sau este mai bine sa fie incredintat mamei. Depinde si de raportul de evaluare care se va intiocmi in privinta situatiei mamei, agarantiilor moral si materiale. Va fi totdata si copilul audiat cand va implini varsta de 10 ani, insa nu este exclus nici acum sa se tina cont de dorinta l ui.
si exista vreo obligatie de a anunta autoritatea tutelara intr-un timp determinat? altfel fiind pasibili de amenda?
" Nu poti fi drept daca nu esti uman"/Vauvernagues-Reflectii si maxime

In aceasta situatie mama copilului beneficiaza si de prevederile art,98 c.fam.:
"Masurile privitoare la persoana si bunurile copiilor se iau de catre parinti,de comun acord.
Daca unul dintre parinti este mort,decazut din drepturile parintesti,pus sub interdictie sau din orice imprejurare,se afla in neputinta de a-si manifesta vointa,celalalt parinte exercita singur drepturile parintesti"
trebuie sa cereti prin instanta incredintarea minorului catre dumneavoastra si aduceti in cauza, argumentele de rigoare
Legea nu prevede un termen expres pentru introducerea unei cereri de reincredintare a minorului.
Avand in vedere situatia data, mama va avea sanse mai mari de castig in cauza cu cat va introduce actiunea mai repede, deoarece si comportamentul mamei fata de minor va fi avut in vedere de catre instanta, pe langa alte criterii. Daca mama lasa sa mai treaca o perioada buna de timp stand in nepasare, si abia apoi va introduce actiunea, instanta o va considera ca atare in solutionarea cauzei.
Bunica poate introduce o cerere de instituire a tutelei, astfel ca ea sa fie numita ca tutore al minorului.
Importanta este si opinia minorului in momentul efectuarii anchetei sociale ca, de asemenea, si comportamentul dv. fata de minor de la data incredintarii acestuia catre tata: daca ati pastrat legaturi personale cu minorul, daca ati achitat pensie de intretinere etc. ;)

Alte discuții în legătură

Ci la 14 ani. parinti divortati giordano giordano Buna seara! Un copil încredinţat mamei spre creştere şi educare prin hotarâre judecătorească. Din hotărâre rezulta ca tata nu este decăzut din ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor spre crestere si educare bunicii corinuta corinuta Este posibil ca bunica materna sa ceara incredintarea copilului minor, deoarece mama vadeste un dezinteres in ceea ce priveste copilul, ba chiar la si agresat ... (vezi toată discuția)
Reincredintare copil miss_ra miss_ra As vrea sa stiu care este procedura prin care un copil minor poate fi reincredintat inapoi unui parinte, in contextul in care, divortul s-a terminat cu ... (vezi toată discuția)