avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... reincredintare copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

reincredintare copil

As vrea sa stiu care este procedura prin care un copil minor poate fi reincredintat inapoi unui parinte, in contextul in care, divortul s-a terminat cu incredintarea copilului bunicilor. Exista vreo varianta legala in afara unui alt proces? Si cat timp dureaza?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: miss_ra , utilizator 16:23, 5 Aprilie 2012
Din pacate doar prin instanta. Dureaza aproximativ 3-6 luni.
Nu, nu exista decat posibilitatea formularea unei noi actiuni , iar durata nu poate fi anticipata pentru ca ea depinde de termenele acordate de instanta, de pozitia procesuala a partilor, de probatoriile administrate, de exercitarea cailor de atac ( apel si recurs ) sau nu impotriva sentintei instantei de fond.
Pe de alta parte, reclamantul va trebui sa probeze ca imprejurarile avute de instanta la luarea masurii privind incredintarea minorului s-au schimbat si se impune astfel schimbarea acesteia, respectiv stabilirea locuintei minorului la unul dintre parinti si exercitarea autoritatii parintesti.
Va multumesc pt raspuns.
Imprejurarile s-au schimbat in sensul clarificarii statutului mamei in alta tara, copilul a vrut si vrea in continuare la mama lui, bunicii (parintii mamei), bineinteles ca asta isi doresc , ce alte impedimente ar mai putea fi? Tatal mai este intrebat, daca si-a recunoscut neputinta de a creste copilul prin acordul de a fi incredintat bunicilor?
miss_ra a scris:

un copil minor poate fi reincredintat inapoi unui parinte?

divortul s-a terminat cu incredintarea copilului bunicilor.

Imprejurarile s-au schimbat in sensul clarificarii statutului mamei in alta tara

Tatal mai este intrebat, daca si-a recunoscut neputinta de a creste copilul prin acordul de a fi incredintat bunicilor?


Da, in cazul schimbarii imprejurarilor, instanta poate modifica masura luata la cererea oricaruia dintre parinti.

Daca ar fi sa privim obiectiv (lucru aproape imposibil pt. dvs., intrucat sunteti direct implicata, ca mama, si ma astept mai degraba sa va suparati pe mine :tomato: decat sa reusiti sa priviti obiectiv) atunci ar trebui sa constatam ca instanta care a incredintat copilul bunicilor a considerat ca AMBII parinti au fost la acel moment intr-o oarecare neputinta de a-si asuma imediat drepturile si obligatiile ce le reveneau in calitate de parinti.

Acum
- fie ca o neputinta provenea din ...durerea-n cot manifestata la momentul Z
- fie ca o neputinta provenea din ...umblatul prin alta tara la acelasi moment

totusi ambele "neputinte" sunt susceptibile de modificari in timp. (macar la nivel teoretic) si n-avem niciun metru etalon pentru a stabili din capul locului care "neputincios", de la momentul Z, merita sau nu sa mai fie intrebat la un moment ulterior (sau mai corect spus: chemat/citat in proces).

Iertare pentru ca am folosit obsesiv termenul preluat de la dvs. (neputinta) dar am vrut sa accentuez modul in care au fost si vor fi privite lucrurile de ...instanta (in sinea ei, pentru ca n-o sa vedeti vreo astfel de motivare vreodata).

Nu va bazati pe ceea ce a declarat el la momentul Z, caci s-ar putea sa aveti surprize.

Ultima modificare: Luni, 5 Decembrie 2011
romascanu, moderator
Nu am de ce sa ma supar pe d-stra. Va multumesc pt raspuns!

Pt informatiile ce vi le-am dat, este normal sa judecati lucrurile asa.

Vreau doar sa completez ca cele 2 ,,neputinte,, (durerea in cot si umblatul prin alta tara) nu au existat in forma care o dati d-stra, lucru dovedit si la dosar unde sunt destule motive explicatoare (nu vreau sa dau alte detalii din considerente personale) a.i. sa nu-mi fac griji de judecata , chiar si in sinea ei , a instantei indiferent daca voi avea sau nu o surpriza din partea fostului sot.

In acest context, instanta nu ar trebui sa ia in considerare si dorinta copilului...nu mai vorbesc de suferinta lui ca nu este langa mama sa, suferinta care se prelungeste datorita acestui nou proces?

Si, as dori sa va mai intreb ceva. Mi s-a raspuns aici pe forum, ca instanta nu poate ceda custodia copilului in favoarea bunicilor, decat daca acestia au facut o cerere in acest sens. Asa este?

Alte discuții în legătură

Custodie copil dislexic dislexic buna ziua! o prietena de-a mea este divortata de 3 ani. acum 3 ani tatal a obtinut custodia totala a copilului care acum are 9 ani deoarece mama lucra in ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor valmi valmi As dori sa stiu daca exista o modalitate legala de a se incredinta spre crestere un minor alte familii decat cea a parintilor. Copilul are 1 an. Mama creste ... (vezi toată discuția)
Retinere minor tiberiucezar tiberiucezar Buna Ziua, Este penala fapta unei rude de a retinhe un minor si de a nu lasa un parinte sa aiba legaturi cu el? In fapt soacra nu a vrut sa mi dea copilul ... (vezi toată discuția)