avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul de odihnă
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul de odihnă

Cei de la firma la care lucrez vor să trimită în concediu de odihnă un sector întreg de angajați. Marea majoritate, printre care și eu, nu dorim sa plecam in concediu de odihnă. Este legal să ne forțeze să luăm concediu de odihnă?
Dacă nu semnam cererea ce se poate întâmpla!?
Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: gekadox , utilizator 01:41, 1 Martie 2017
Codul Muncii spune asa:

Art. 144. [intangibilitatea dreptului la concediu de odihna]
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual NU poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 146. [efectuarea si compensarea concediului de odihna]
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Art. 148. [programarea concediului de odihna]
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

Art. 149. [regula efectuării în natură a concediului programat]
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

In concluzie, pentru ca salariatul nu poate renunta la efectuarea concediului de odihna in natura, iar angajatorul este tinut de obligatia de a acorda salariatilor concediul de odihna, pentru a-si efectua concediul de odihna angajatorul nu le va permite salariatilor sa presteze activitatea in perioada programata pentru efectuarea de catre fiecare salariat a concediului de odihna la care are dreptul.

Care este de fapt problema dv? De ce refuzati acest concediu de odihna propus de angajator?

Un link util: www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2017
ghsilvana, utilizator
Nu doresc concediul în perioada aceasta (martie) deoarece as vrea sa planifici o vacanta in vara, atunci când au si copiii vacanță, ca să ne putem bucura împreună cu toată familia, așa cum este normal, logic, civilizat intro tara democratică din Uniunea Europeană a secolului 21!
Verificati documentul cu planificarea concediului de odihna pe anul 2017 si vedeti daca angajatorul dv o respecta (desi acea planificare ar fi trebuit sa vi se aduca la cunostinta... de catre angajator, sindicat sau reprezentatul legal al salariatilor).
Apoi vedeti cum abordati situatia si incercati sa beneficiati de o planificare individuala in perioada dorita de dv (ar fi de preferat sa o faceti fara a va informa colegii pentru a avea mai multe sanse sa vi se aprobe).
Mulțumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, daca concediul de odihna nu a fost uzat pana la sfarsitul ... Crina001 Crina001 Buna ziua, Daca concediul de odihna nu a fost uzat pana la sfarsitul anului si nu au existat motive justificate pentru neuzarea lui poate angajatorul sa ... (vezi toată discuția)
Planificarea concediul de odihna adicoman22 adicoman22 Buna ziua! La noul loc de munca mi s-a cerut sa aduc o planificare privind zilele de concediul de odihna din anul viitor. Este obligatoriul sa aduc o ... (vezi toată discuția)
Mi s-a refuzat concediul desi acesta era programat impreuna cu seful direct in urma cu ceva timp. Lacu$tA Lacu$tA Anul acesta am avut dreptul la peste 30 de zile de concediu deoarece mi-au ramas de anul trecut si la noi in companie ni se reporteaza aceste zile ramase. Anul ... (vezi toată discuția)