avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFA platitor de TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFA platitor de TVA

Buna seara,
Eu inca nu mi-am infiintat un PFA, dar ma pregatesc si vreau sa aflu cat mai multe detalii.
Am auzit ceva de la o cunostinta care mi s-a parut ciudat.
Si-a infiintat un PFA si cica i s-a spus la Administratia Financiara ca TVA-ul se plateste nu in functie de activitatea firmei in acel trimestru ci in functie de suma cifrei de afaceri pe care o declari la infiintare, urmand ca la sfarsitul anului sa se regularizeze in functie de actele pe care le depui.
Este corect?

Multumesc!
A.
Cel mai recent răspuns: itsallaboutme , utilizator 08:22, 14 Septembrie 2009
da, este corect !
eu nu inteleg ce spune "cunostinta ".
Cu tva-ul e asa:
1. Daca veti avea relatii de afaceri cu p.j sau pfa platitoare de tva, atunci ele vor fi interesate ca facturile emise de Dvs pe numele lor sa fie cu tva, pentru ca tva-ul de pe facturile primite se scade din tva-ul de pe facturile emise ;aceasta situatie va va duce la inregistrarea ca platitor de la momentul infiintarii.
2. In cazul in care un pfa depaseste intr-un an fiscal ca venituri incasate *)suma de 35.000 euro x curs BNR de la data aderarii , atunci în termen de 10 zile de la sfârşitul lunii în care a atins sau depăşit acest plafon este obligata sa se inregistreze ca platitor .
Ce inseamna un neplatitor : emite facturi fara tva, pe format de facturi fara tva, iat daca primeste la rindul sau facturi cu tva , inregistreaza intreaga suma pe cheltuieli.
Ce inseamna un platitor : emite facturi cu tva, pe format cu tva , de exemplu : 100x19%=19 lei; primeste facturi cu tva , pe care il deduce ( 50x19%=9,5) si declara /plateste la stat . trimestrial, suma de 19 lei -9,5 lei .;si bineinteles , completeaza minunatele jurnale de tva de cumparari si vinzari , altele decit cele trei registre obligatorii ale pfa-ului .

*) despre momentul in care pfa devine platitor codul fiscal desi are multe pagini , nu spune nimic . Sint opinii ca la momentul emiterii facturii, sint opinii ca la momentul incasarii facturii. Eu judec asa : daca dpdv fiscal pfa-ul este analizat functie de registrul de incasari si plati, atunci e relevant din toate punctele de vedere momentul incasarii si nu cel al emiterii facturii.
"Cunostinat" adica o prietena care si-a infiintat un PFA.
Am inteles explicatiile dumneavoastra, va multumesc mult!
A.
Ceea ce afirmati in prima postare este corect in ceea ce priveste impozitul pe care-l plateste o PFA si nu are nici o legatura cu TVA-ul.
Sigur era vorba de tva sau de impozit?
Ultima modificare: Duminică, 13 Septembrie 2009
t.simona, utilizator
t.simona a scris:

Ceea ce afirmati in prima postare este corect in ceea ce priveste impozitul pe care-l plateste o PFA si nu are nici o legatura cu TVA-ul.
Sigur era vorba de tva sau de impozit?


In mod cert este vorba despre impozit, nu despre TVA, impozitul pe venitul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente (PFA) caruia i se aplica urmatoarele prevederi din Codul Fiscal:

ART. 53

Plăţi anticipate ale impozitului pe veniturile din activităţi independente

Un contribuabil care desfăşoară o activitate independentă are obligaţia să efectueze plăţi anticipate în contul impozitului anual datorat la bugetul de stat, potrivit art. 82, cu excepţia veniturilor prevăzute la art. 52, pentru care plata anticipată se efectuează prin reţinere la sursă.


ART. 54

Impozitarea venitului net din activităţi independente

Venitul net din activităţi independente se impozitează potrivit prevederilor capitolul 10 din prezentul titlu

ART. 81

Declaraţii de venit estimat

(1) Contribuabilii, precum şi asociaţiile fără personalitate juridică, care încep o activitate în cursul anului fiscal sunt obligaţi să depună la organul fiscal competent o declaraţie referitoare la veniturile şi cheltuielile estimate a se realiza pentru anul fiscal, în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului. Fac excepţie de la prevederile prezentului alineat contribuabilii care realizează venituri pentru care impozitul se percepe prin reţinere la sursă.

(2) Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal au obligaţia să depună o declaraţie privind venitul estimat, în termen de 15 zile de la încheierea contractului între părţi. Declaraţia privind venitul estimat se depune o dată cu înregistrarea la organul fiscal a contractului încheiat între părţi.

(3) Contribuabilii care, în anul anterior, au realizat pierderi şi cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum şi cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puţin 20% faţă de anul fiscal anterior depun, odată cu declaraţia privind venitul realizat, şi declaraţia estimativă de venit.

(4) Contribuabilii care determină venitul net pe bază de norme de venit, precum şi cei pentru care cheltuielile se determină în sistem forfetar şi au optat pentru determinarea venitului net în sistem real depun, o dată cu cererea de opţiuni, şi declaraţia de venit estimat. Norme metodologice



ART. 82

Stabilirea plăţilor anticipate de impozit

(1) Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din arendare, precum şi venituri din activităţi agricole sunt obligaţi să efectueze în cursul anului plăţi anticipate cu titlu de impozit, exceptându-se cazul veniturilor pentru care plăţile anticipate se stabilesc prin reţinere la sursă.

(2) Plăţile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent pe fiecare sursă de venit, luându-se ca bază de calcul venitul anual estimat sau venitul net realizat în anul precedent, după caz, prin emiterea unei decizii care se comunică contribuabililor, potrivit legii. În cazul impunerilor efectuate după expirarea termenelor de plată prevăzute la alin. (3), contribuabilii au obligaţia efectuării plăţilor anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plată al anului precedent. Diferenţa dintre impozitul anual calculat asupra venitului net realizat în anul precedent şi suma reprezentând plăţi anticipate datorate de contribuabil la nivelul trimestrului IV din anul anterior se repartizează pe termenele de plată următoare din cadrul anului fiscal. Pentru declaraţiile de venit estimativ depuse în luna decembrie nu se mai stabilesc plăţi anticipate, venitul net aferent perioadei până la sfârşitul anului urmând să fie supus impozitării, pe baza deciziei de impunere emise pe baza declaraţiei privind venitul realizat. Plăţile anticipate pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din arendă, se stabilesc de organul fiscal astfel:

a) pe baza contractului încheiat între părţi; sau

b) pe baza veniturilor determinate potrivit datelor din contabilitatea în partidă simplă, potrivit opţiunii. În cazul în care, potrivit clauzelor contractuale, venitul din cedarea folosinţei bunurilor reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, determinarea venitului anual estimat se efectuează pe baza cursului de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţională a României, din ziua precedentă celei în care se efectuează impunerea.

(3) Plăţile anticipate se efectuează în 4 rate egale, până la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, cu excepţia impozitului pe veniturile din arendare, pentru care plata impozitului se efectuează potrivit deciziei emise pe baza declaraţiei privind venitul realizat. Contribuabilii care determină venitul net din activităţi agricole, potrivit art. 72 şi 73, datorează plăţi anticipate către bugetul de stat pentru impozitul aferent acestui venit, în două rate egale, astfel: 50% din impozit, până la data de 1 septembrie inclusiv, şi 50% din impozit, până la data de 15 noiembrie inclusiv.

(4) Termenele şi procedura de emitere a deciziilor de plăţi anticipate vor fi stabilite prin ordin al ministrului finanţelor publice.

(5) Pentru stabilirea plăţilor anticipate, organul fiscal va lua ca bază de calcul venitul anual estimat, în toate situaţiile în care a fost depusă o declaraţie privind venitul estimat pentru anul curent sau venitul net din declaraţia privind venitul realizat pentru anul fiscal precedent, după caz. La stabilirea plăţilor anticipate se utilizează cota de impozit de 16%, prevăzută la art. 43 alin. (1)
Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2009
Management Account, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Impozit chirie 2009 cristinabltn cristinabltn buna! daca am inchiriat un apartament din 1 aprilie 2009, cand se declara si se plateste impozitul pe chirie? intreb, pentru ca proprietarul mi-a spus sa ... (vezi toată discuția)
Cum aflu/calculez impozitul pe venitul global? apollo apollo M-ar interesa modalitatea de calcul a impozitului pe venitul global. Dominiciliul este in strainatate si singurul venit este cel din inchirierea apartamentului ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit fiind pensionar Miriam22 Miriam22 Buna ziua stimati specialisti, rog respectuos sa ma lamuriti, daca se poate: sunt pensionara si ca urmare platesc contributie CAS, am si un PFA. Mi-a venit ... (vezi toată discuția)