avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit pe venit fiind pensionar
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit pe venit fiind pensionar

Buna ziua stimati specialisti,

rog respectuos sa ma lamuriti, daca se poate: sunt pensionara si ca urmare platesc contributie CAS, am si un PFA. Mi-a venit o suma mare de impozit din venit pentru activitati independente, este corect. Ceea ce ma mira cel mai mult este ca pana astazi nu am primit nicio instiintare de plata, iar acum mi se percep penalizari pentru anul 2010. Legal este corect?
Va multumesc anticipat.
Cu tespect.
Cel mai recent răspuns: Miriam22 , utilizator 12:03, 30 Martie 2012
PFA plateste impozitul pe venit in doua etape. In prima etapa plateste un impozit anticipat si in a doua etapa se regularizeaza impozitul pe venit datorat pentru activitatea desfasurata pe baza veniturilor realizate.
Dvs trebuia sa platiti ca si obligatie a dvs,nu sa asteptati somatia.

Este legal sa vi se perceapa si penalitati conform Codului fiscal.
Ultima modificare: Vineri, 30 Martie 2012
Daniela Bolog, Consultant credite si finantari
Cf art 82 din codul fiscal,legal era sa primiti de la fisc formularul 260,,Decizie de impunere pentru plati anticipate cu titlu de impozit''

ART. 82 Stabilirea plăţilor anticipate de impozit

(1) Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din arendare, precum şi venituri din activităţi agricole sunt obligaţi să efectueze în cursul anului plăţi anticipate cu titlu de impozit, exceptându-se cazul veniturilor pentru care plăţile anticipate se stabilesc prin reţinere la sursă.

(2) Plăţile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent pe fiecare sursă de venit, luându-se ca bază de calcul venitul anual estimat sau venitul net realizat în anul precedent, după caz, prin emiterea unei decizii care se comunică contribuabililor, potrivit legii. În cazul impunerilor efectuate după expirarea termenelor de plată prevăzute la alin. (3), contribuabilii au obligaţia efectuării plăţilor anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plată al anului precedent. Diferenţa dintre impozitul anual calculat asupra venitului net realizat în anul precedent şi suma reprezentând plăţi anticipate datorate de contribuabil la nivelul trimestrului IV din anul anterior se repartizează pe termenele de plată următoare din cadrul anului fiscal. Pentru declaraţiile privind venitul estimat/norma de venit depuse în luna decembrie nu se mai stabilesc plăţi anticipate, venitul net aferent perioadei până la sfârşitul anului urmând să fie supus impozitării potrivit deciziei de impunere emise pe baza declaraţiei privind venitul realizat. Plăţile anticipate pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din arendă, se stabilesc de organul fiscal astfel:

a) pe baza contractului încheiat între părţi; sau

b) pe baza veniturilor determinate potrivit datelor din contabilitatea în partidă simplă, potrivit opţiunii.

În cazul în care, potrivit clauzelor contractuale, venitul din cedarea folosinţei bunurilor reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, determinarea venitului anual estimat se efectuează pe baza cursului de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţională a României, din ziua precedentă celei în care se efectuează impunerea.

(3) Plăţile anticipate se efectuează în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Nu se datorează plăţi anticipate în cazul contribuabililor care realizează venituri din arendare şi care au optat pentru determinarea venitului net în sistem real, plata impozitului anual efectuându-se potrivit deciziei de impunere emise pe baza declaraţiei privind venitul realizat. Contribuabilii care determină venitul net din activităţi agricole, potrivit art. 72 şi 73, datorează plăţi anticipate către bugetul de stat pentru impozitul aferent acestui venit, în două rate egale, astfel: 50% din impozit până la data de 25septembrie inclusiv şi 50% din impozit până la data de25 noiembrie inclusiv.

(4) Termenele şi procedura de emitere a deciziilor de plăţi anticipate vor fi stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

iar conform art 84 din codul fiscal,legal trebuia sa primiti de la fisc formilarul 250,,Decizie de impunere anuala pentru veniturile re
Cred ca din cauza supararii nu am pus intrebarea corect. Am platit impozitul corect. Este vorba de CAS. Mii de scuze. Deci am avut contract , ca PFA, cu o societate. Sunt traducatoare. Am platit impozitul anticipat. Am platit CAS / pensie. Acum am primit decizia de impunere CAS pentru veniturile din PFA. retroactiv si pe 2010 , cu penalizari.
Daca ma puteti scuza, poate imi raspundeti.
Multumesc.
multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit chirie 2009 cristinabltn cristinabltn buna! daca am inchiriat un apartament din 1 aprilie 2009, cand se declara si se plateste impozitul pe chirie? intreb, pentru ca proprietarul mi-a spus sa ... (vezi toată discuția)
Pfa platitor de tva itsallaboutme itsallaboutme Buna seara, Eu inca nu mi-am infiintat un PFA, dar ma pregatesc si vreau sa aflu cat mai multe detalii. Am auzit ceva de la o cunostinta care mi s-a parut ... (vezi toată discuția)
Lmpozit pe venitul din inchiriere craciun159 craciun159 asi dori sa stiu cum, unde si cat se plateste pentru un contract de inchiriere locuinta (vezi toată discuția)