avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... diferente salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

diferente salariale

Buna ziua
In firma unde am lucrat, anul trecut in luna oct sau facut mariri de salariu,am coleg cu vechime 2 ani si ia fost marit salariul cu 200 ron la net iar eu cu 9 ani vechime nimic,mentionez ca deja sunt in litigiu cu firma din aprilie 2016 si firma cunoaste acest fapt,si eu si colegul avem aceeasi functie ,nu reiese si nu se justifica aceasta marire,eu am considerat a fi un fel de razbunare,de fapt se numeste abuz si discriminare,ce sfat imi dati ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:24, 2 Martie 2017
Abuz nu este , dar discrimare poate fi considerata ( prin stabilirea unui salariu diferit pentru muncă egală atunci când angajații se afla în situații identice sau comparabile, din punctul de vedere al funcției ocupate).

In acest caz:
- se poate sesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii
[ link extern ]

- actiune ininstanta
Art. 27 O.G. nr. 137/2000:
(1) Persoana care se consideră discriminată poate formula în fața instanței de judecată o cerere pentru acordarea de despăgubiri și restabilirea situației anterioare discriminării sau anularea situației create prin discriminare, potrivit dreptului comun. Cererea este scutită de taxă judiciară de timbru și nu este condiționată de sesizarea Consiliului.

(2) Termenul pentru introducerea cererii este de 3 ani și curge de la data săvârșirii faptei sau de la data la care persoana interesată putea să ia cunoștință de săvârșirea ei.

(3) Judecarea cauzei are loc cu citarea obligatorie a Consiliului.

(4) Persoana interesată va prezenta fapte pe baza cărora poate fi prezumată existența unei discriminări directe sau indirecte, iar persoanei împotriva căreia s-a formulat sesizarea îi revine sarcina de a dovedi că nu a avut loc o încălcare a principiului egalității de tratament. În fața instanței se poate invoca orice mijloc de probă, respectând regimul constituțional al drepturilor fundamentale, inclusiv înregistrări audio și video sau date statistice.

(5) La cerere, instanța poate dispune retragerea sau suspendarea de către autoritățile emitente a autorizației de funcționare a persoanelor juridice care, printr-o acțiune discriminatoare, cauzează un prejudiciu semnificativ sau care, deși cauzează un prejudiciu redus, încalcă în mod repetat prevederile prezentei ordonanțe.

(6) Hotărârea pronunțată de instanța de judecată se comunică Consiliului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Discriminare sau nu? Olimpia P Olimpia P Buna ziua! Lucrez intr-o institutie de stat care acorda diferit salariile celor din provincie fata de colegii din capitala. Cativa colegi au dat in judecata ... (vezi toată discuția)
Concediere ilegala - un perpetum-mobile nelu2 nelu2 Buna seara. Revin cu o intrebare ce poate face un salariat care castiga reintegrarea in instanta, angajatorul in concediaza din nou, salariatul iar castiga, ... (vezi toată discuția)
Bună seara! ce trebuie sa fac pentru a stopa manifestările, ... elenaalbean elenaalbean Bună seara! Ce trebuie sa fac pentru a stopa manifestările, comportamentul și limbajul unui director de școală ce se crede pe moșia proprie, hartuind ... (vezi toată discuția)