avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Declaratie sub semnatura privata mama pentru renuntare ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Declaratie sub semnatura privata mama pentru renuntare pensie alimentara minor

Buna. Am nevoie de un sfat in urmatoarea problema : pentru a pleca cu minorul într-o vacanta in strainatate, tatal minorului conditioneaza semnarea procurii de iesire de o declarație data de mama ca este de acord sa ca el sa nu mai plătească pesie alimentara. In cazul in care mama acepta sa dea o declarație sub semnatura privata (nu la notar), aceasta declarație are consecințe juridice si daca da, care sunt acestea mai exact? Cu alte cuvinte, poate mama minorului sa priveze minorul de dreptul legal pentru pensie alimentara sau o astfel de declaratie este nula? Daca are valoare juridica, mama se poate razgandi, in cazul in care intervin factori neprevazuti si nu mai poate intretine copilul minor fara acesta pensie ce trebuia platita de tata? Mulțumesc anticipat pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 13:16, 3 Martie 2017
E fără valoare, nu poate renunța la dreptul altuia.
Si, in cazul in care e nula, poate sa i. o dea doar ca sa obtina procura? Sau sa. i dea o declarație tot pe 3 ani, cat e valabila procura, ca nu il da in judecata daca nu plateste?

Si mai am o întrebare : este posibil ca procura semata de tata sa fie revocata ulterior fara ca mama minorului sa stie? Sa ajunga la aeroport si sa i se spună ca nu poate iesi din tara cu copilul?
Mulțumesc.
Nu ar trebui sa cedati santajului, dar daca a fost in stare sa conditioneze acordul de a nu plati pensia si dvs puteti scrie orice pana va vedeti cu acordul si apoi il puteti executa silit pt pensie.

Nu e o procura, e un acord, nu are ce revoca.
am înțeles inclusiv de la un executor judecatoresc ca se poate revoca acordul.. am fost sfatuita ca înainte sa plec din tara sa verific la un notar in regustru daca mai este valabila
O astfel de declaratie este nula si ilegala, chiar daca (prin absurd) este facuta la un notar. Pensia este un drept al copilului, nu al dvs., nu aveti cum renunta la ea.

Daca asa se pune problema, mai bine obtineti o hotarare judecatoreasca de suplinire a consimtamantului tatalui. Daca il puteti inregistra cand cere "trocul", ar fi un bun argument...
Ultima modificare: Vineri, 3 Martie 2017
danac71, utilizator

Alte discuții în legătură

Aș dori să știu dacă mama poate renunța la pensia de întreținere a minorului Adrianamatei28 Adrianamatei28 Bună. As dori sa știu și eu dacă mama vrea sa renunțe la pensie alimentara se poate. Soțul meu are o fetiță căruia îi plătește pensie alimentara ... (vezi toată discuția)
Iesirea din tara a copilului minor xntcristina xntcristina Buna ziua ! Am o prietena care are o fetita de 17 ani . Problema este ca ea nu s-a mai casatorit nici o data cu tatal fetitei ,dar pt a-i demonstra acestuia ca ... (vezi toată discuția)
Renuntare la creștere minor încredintat de instanță petricadracea petricadracea Bună ziua. Un caz interesant pentru care cer un sfat autorizat.. La divorț, 2015, copilul, o fetiță de 6 ani, a primit custodie comună și ... (vezi toată discuția)