Vă rog să-mi spuneți care este temeiul legal pentru a mă adresa instanței cu intenția de a recupera salarii neachitate de o firmă. Menționez că am depus o plângere la Inspecția Muncii și recomandarea lor, după controlul efectuat, a fost de a mă adresa instanței de judecată.
Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Baza legala : Codul Muncii
art.40
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
.....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Art. 161
Salariile se plătesc înaintea oricăror alte obligaţii băneşti ale angajatorilor.
art.166
....
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
art.253
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.
Despagubiri
MihaelaAna
Sotul meu a avut un conflict de munca la firma care lucra iar in urma acestui conflict a facut o depresie severa si a fost pensionat pe caz de boala,i-el poate ... (vezi toată discuția)