avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariale neplătite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale neplătite

Bună ziua,

Vă rog să-mi spuneți care este temeiul legal pentru a mă adresa instanței cu intenția de a recupera salarii neachitate de o firmă. Menționez că am depus o plângere la Inspecția Muncii și recomandarea lor, după controlul efectuat, a fost de a mă adresa instanței de judecată.

Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:56, 4 Martie 2017
Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

Baza legala : Codul Muncii
art.40
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
.....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Art. 161
Salariile se plătesc înaintea oricăror alte obligaţii băneşti ale angajatorilor.

art.166
....
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.


art.253
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imputarea unor accesorii salariale din anii precedenti laura57 laura57 Buna ziua! As dori sa stiu daca exista vreun act normativ care reglementeaza imputarea unor drepturi banesti castigate de un salariat prin sentinta ... (vezi toată discuția)
Revenirea la munca dupa accident vascular cerebral ischemic ticarau daniel ticarau daniel Pot da in judecata si cere daune societatea unde am lucrat, care datorita conditiilor din santier a dus la producerea accidentului vascular?am incercat sa ... (vezi toată discuția)