avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Permis de conducere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Permis de conducere

BUNA ZIUA ,DORESC SA STIU DACA AM SUFERIT O CONDAMNARE CU VIOLENTA SI AU TRECUT 2 ANI DE CIND AM FOST ELIBERAT, POT SA APLIC PENTRU PERMIS DE CONDUCERE ?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 21:47, 6 Martie 2017
Trebuie sa intrebati la politie deoarece exista o contradictie intre prevederile art. 24 alin. (6) din OUG195 si art. 33 alin. (1) lit. e) din HG1391 regulamentul de aplicare al OUG 195.

Conform OUG 195 ati avea dreptul sa obtineti un permis dar in HG1391 sunt adaugate si alte infractiuni.

OUG este ierarhic superioara nomei de aplicare, caz in care puteti obtine un permis de
conducere.

Art. 24 -OUG 195
(6) Nu are dreptul sa se prezinte la examen pentru obtinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnata, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie, cu exceptia cazurilor cand a intervenit una dintre situatiile prevazute la art. 116 alin. (1) .

HG1391-regulam aplic. OUG195
Art. 33. – (1) Persoana care solicită examinarea în vederea obţinerii permisului de
conducere trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
e) să nu fi fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o
infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vătămare
cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie sau de furt al unui autovehicul;

f) în cazul în care a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească definitivă, pentru
una din infracţiunile prevăzute la lit. e) să facă dovada că îndeplineşte condiţiile prevăzute
de art.116 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, republicată pentru
prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere.

Articolul 116
(1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) si la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una dintre situatiile urmatoare:
a) au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de munca;
b) a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanta prevazuta la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocata.
Contradictia este doar la dvs, cred ca nu v-ati updatat legislatia. Mie asa imi apare:
ART. 33
Persoana care solicită examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere, denumită în continuare candidat, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) să aibă vârsta minimă prevăzută de art. 20 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) să fie aptă din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor din categoria pentru care solicită examinarea;
c) să nu se găsească sub incidenţa prevederilor art. 24 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiilor când face dovada că îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 116 din acelaşi act normativ.
BUNA ZIUA DOMNULE AVOCAT ,IN CONCLUZIE EU NU AM SAVIRSIT NICI O FAPTA CARE SA INCLUDA AUTOTURISME DOAR A FOST VORBA DE O VATAMARE CORPORALA IN URMA UNEI INCAIERARI PE STRADA IN URMA CAREIA A REZULTAT VATAMARE CORPORALA GRAVA IAR CONFORM ART. CRED CA AM DREPTUL SA APLIC PENTRU PERMIS DE CONDUCERE SI A TRECUT 2 ANI DE CIND AM EXECUTAT SENTINTA DAR DORESC SA STIU CU SIGURANTA DACA POT APLICA PENTRU PERMIS SAU NU CA SA STIU DAA SA PLATESC ACTELE SI SCOALA ,VA MULTUMESC
Eu zic ca aveti dreptul
VA MULTUMESC FOARTE MULT DOMNULE AVOCAT

Alte discuții în legătură

Permis aacris aacris va rog sa imi spuneti daca am permisul anulat pe un an specific ca aveam categ. c d e pot da inacest timp pt b (vezi toată discuția)
Obtinere permis categ a. o lamurire as dori! vetx vetx Buna ziua In momentul de fata am permisul categ B anulat, hotararea a iesit ieri si e definitiva. Dupa ce am citit legislatia rutiera am observat ca ma pot ... (vezi toată discuția)
Pot sustine examen in vederea redobandirii permisului? StifflerSamm StifflerSamm Buna ziua!Astazi am fost si mi'am scos cazierul pentru a afla daca pot incepe scoala de soferi.Pe cazier scria in felul urmator: Solicitantul [u]este ... (vezi toată discuția)