avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pot sustine examen in vederea redobandirii permisului?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pot sustine examen in vederea redobandirii permisului?

Buna ziua!Astazi am fost si mi'am scos cazierul pentru a afla daca pot incepe scoala de soferi.Pe cazier scria in felul urmator:

Solicitantul este inscris in cazierul judiciar cu urmatoarele date:
6luni inchisoare cu suspendare conditionata cf.art. 81 Cp, 71Cp,64 lit.a teza II si lit. b cp; 71 alin.5 Cp conform art 86 alin 1 OUG 195/2002 republicata, cu aplicarea art 74 lit a,c Cp si art 76 lit d Cp prin sentinta nr74x din 04.05.2011 dosar nr 3xxx/180/2010 al judecatoriei Bacau sentinta definitiva prin decizia penala Nerecurare 24.05.2011

Iar pe verso:
S-a eliberat prezentul certificat spre a-i servi la : EXAMEN AUTO

Intrebarea mea este: POT sau NU sa dau de permis?
Am intrebat 2 avocati si niciunul nu m-a putut lamuri..astept raspuns,multumesc!
Ati fost condamnat pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice fara permis si prin urmare va puteti prezenta la examen in vederea obtinerii permisului de conducere, dupa expirarea termenului de un an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, deci dupa data de 25.05.2012.
Doamna Simonette cred ca va inselati,art 86 alin.1 nu intra in aceasta situatie prevazuta de art 116 OUG 195/2002,ART. 116 se refera la "Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) ".
In cazul de fata este vorba de " Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana care nu poseda permis de conducere" nu un permis de conducere anulat .
Poate sa dea de permis doar dupa ce este reabilitat,respectiv in cazul dumnealui 2 ani si 6 luni ,conf.art 82 c.p.durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei constituie termen de incercare si se compune din cuantumul pedepsei aplicate, la care se adauga un interval de 2 ani.
Daca nu savarseste o noua infractiune inlauntru termenului de incercare si nici nu se revoca suspendarea conditionata a executarii prdepsei in baza art.83 si 84c.p.,el este reabilitat de drept.
Opinia mea are in vedere urmatoarele argumente si texte de lege:
1.- dispoziitile.art 86 c.pen.care prevad conditiile reabilitarii de drept in cazul condamnarilor cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei ,nu au legatura in acest caz , cu termenul dupa care persoana condamnata pentru savarsirea infractiunii prev de art 86 al.1 -din Oug.195/2002 se poate prezenta la examen in vederea obtinerii permisului de conducere,

2.-nu exista nici un text de lege care sa prevada ca "eu" persoana condamnata pentru infractiunea de conducere fara permis trebuie sa astept expirarea termenului de incercare,

3.- daca ne-am raporta insa la termenul de incercare, atunci inseamna ca un sofer care conduce sub influenta alcoolului ( cu imbibatia alcoolica prevazuta de text) si este condamnat la o pedeapsa cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, se poate prezenta la examen potrivit art 116 al.1 lit b) dupa 1 an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, insa o alta persoana care a condus fara permis, va fi obligata sa astepte expirarea termenului de incercare -care iata in cazul de mai sus este de 2 ani si 6 luni de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, ceea ce practic ar duce la o aplicare neunitara a legii, intrucat ambele sunt infractiuni la regimul circulatiei rutiere pe de o parte, iar pe de alta la o inegalitate sanctionatorie intre cele doua cazuri, desi pericolul social este acelasi, dovada fiind si cuantumul identic al pedepsei prevazut de lege de 1- 5 ani ( art 86 al. 1 si art 87 al. 1).

4.-in privinta textelor de lege, fac trimitere la disp. art 24 al. 6 din Oug. 195 /2002 care se raporteaza la aceleasi dispozitii si implicit termene prevazute de art.116 al.1 din Oug.195/2002
Art.24
(6) Nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune de omor, lovire sau vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, produsă ca urmare a încălcării unei reguli de circulaţie, cu excepţia cazurilor când a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1).
si la
disp. art 7. al. 4 din Ordinul nr. 4/2010, pentru modificarea si completarea Ordinului MAI nr. 1.497/2006 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere, care prevad in acelasi sens cu disp. art 24 din Oug.195/2002

Prin urmare textul prev. de art 24 prevede in mod clar ca "eu" persoana condamnata prin hotarare definitiva pentru o infractiune la regimul circulatiei ( legea nu distinge care infractiune ), ma pot prezenta la examen (cu exceptia), daca a intervenit una din situatiile prevazute de art 116 al. 1, in cazul de fata lit.b)
- a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Imi mentin astfel opinia si va astept cu placere, cu argumente pro si contra fata de cele aratate mai sus.

Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Placerea este reciproca numai ca as aprecia daca analizati atent si cititi textele de lege la care eu fac referire.
Revin si arat:ART. 116 se refera la "Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) ",din textul de lege se distinge clar situatia in care opereaza acest art,respectiv in cazul in care permisul de conducere a fost anulat.

Reproduc mai jos art.114alin(1)si art.115 alin(1),ptr a pute urmarii mai bine:
"art.114
(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1) şi (2), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3);
#M1
c) *** Abrogată
#B
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal;
e) permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă;
#M5
f) permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă."


Art 114alin(1)pct b face referire la art 86 dar este vorba de alin.2, in speta noastra ATENTIE este vorba de alin (1).Va reproduc si articolul :"
"ART. 86
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă


La art 115 alin.(1)se prevede:
" (1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce sau anularea permisului de conducere se dispune de către poliţia rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi în cazul în care împotriva titularului acestuia s-a hotărât o astfel de măsură de către o autoritate străină competentă pentru o faptă săvârşită pe teritoriul altui stat, în condiţiile stabilite prin Convenţia europeană cu privire la efectele internaţionale ale interzicerii exercitării dreptului de a conduce un vehicul cu motor, adoptată la Bruxelles la 3 iunie 1976, ratificată de România prin Legea nr. 126/1997.
(2) Hotărârea asupra suspendării exercitării dreptului de a conduce un vehicul sau anulării permisului de conducere se comunică titularului de către poliţia rutieră care a dispus măsura."

Ca o concluzie cu riscul sa ma repet art 86 alin.1 la care trebuie noi sa ne raportam se refera la"conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care NU POSEDA permis de conducere,iar dispozitiile art 116 fac referire la persoana al cărei permis de conducere A FOST ANULAT ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1)pct b care face referire de art 86 alin (2) şi la art. 115 alin. (1) "


Acum as vrea sa mi indicati dvstra textul de lege din OUG 195/2002,unde se face referire la art.86 alin.1,si care spune ca se poate sustine examen dupa 1 an.


Art. 33.din HG 1391/2006 referitor la obtinerea carnetului de conducere:
(1) Persoana care solicită examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) să aibă vârsta de cel puţin 16 ani împliniţi, pentru subcategoriile A1 şi B1.
b) să aibă vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi, pentru categoriile A, B, BE, C, C1, CE, C1E şi Tr;
c) să aibă vârsta de cel puţin 21 ani împliniţi, pentru categoriile D, DE, Tb şi Tv, precum şi pentru subcategoriile D1 şi D1E;
d) să fie aptă din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor din categoriile şi subcategoriile pentru care solicită examinarea;
e) să nu fi fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie sau de furt al unui autovehicul;
f) în cazul în care a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească definitivă, pentru una din infracţiunile prevăzute la lit. e) să facă dovada că îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.116 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, republicată pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere.
g) să fie aptă din punct de vedere psihologic pentru a conduce autovehicule sat tramvaie pe drumurile publice.
(2) Condiţia prevăzută la litera g) a alin. (1) operează până la data aderării României la Uniunea Europeană.

Observam ca la alin. 1 pct e) si f) face referire sa nu fi fost condamnata prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva ptr infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice,iar in cazul in care desi a fost, sa indeplineasca conditiile de la art 116 din OUG195/2002.
Avand in vedere ca in cazul nostru nu au cum sa fie incidente conditiile din art 116 dupa cum am aratat mai devreme acest articol se refera la persoana al carui permis a fost anulat,nu la persoana care nu poseda permis de conducere,ne conduce la premisa ca singura posibilitate de a sustine examenul in vedere obtinerii permisului auto este dupa ce opereaza reabilitarea.
In speranta ca m am facut inteles de acesta data va astept cu argumente bazate pe texte de lege.



Deci pana la urma pot da pe 22.05.2012 sau 22.11.2014?:(

Alte discuții în legătură

Prevederile art.87 al.1 din o.u.g . 195 /2002 Verginica Cojocaru Verginica Cojocaru sotul meu a fost prins conducand un moped cu alcoolemie de 0,73%. i s-au recoltat analize de sange si i s-a ridicat permisu de conducere . am primit ... (vezi toată discuția)
Liberat conditionat - cand pot face scoala de soferi? marck_3 marck_3 daca am o condamnare definitiva ptr art 86 pot sa fac scoala de soferi ,am executat pedeapsa si sint eliberat conditionat si vreu sa ma inscriu la scoala de ... (vezi toată discuția)
Doresc sa stiu dupa cat timp pot sa obtin permisul de conducere? girleanu girleanu Tip solutie: Soluţionare penal Solutia pe scurt: În temeiul art. 86 al. 1 din O.U.G. nr.195/2002 republicată, cu aplic. art. 3201 C.p.p., condamnă ... (vezi toată discuția)