avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pot sustine examen in vederea redobandirii permisului?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pot sustine examen in vederea redobandirii permisului?

Buna ziua!Astazi am fost si mi'am scos cazierul pentru a afla daca pot incepe scoala de soferi.Pe cazier scria in felul urmator:

Solicitantul este inscris in cazierul judiciar cu urmatoarele date:
6luni inchisoare cu suspendare conditionata cf.art. 81 Cp, 71Cp,64 lit.a teza II si lit. b cp; 71 alin.5 Cp conform art 86 alin 1 OUG 195/2002 republicata, cu aplicarea art 74 lit a,c Cp si art 76 lit d Cp prin sentinta nr74x din 04.05.2011 dosar nr 3xxx/180/2010 al judecatoriei Bacau sentinta definitiva prin decizia penala Nerecurare 24.05.2011

Iar pe verso:
S-a eliberat prezentul certificat spre a-i servi la : EXAMEN AUTO

Intrebarea mea este: POT sau NU sa dau de permis?
Am intrebat 2 avocati si niciunul nu m-a putut lamuri..astept raspuns,multumesc!

Opinia mea este dupa 2 ani si 6 luni de la ramanerea definitiva a hotarari de condamnare,respectiv daca nu savarsiti o noua infractiune inlauntru acestui termen de incercare si nici nu se revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei in baza art.83 si 84c.p., urmand sa opereze reabilitarea de drept si fapta sa nu va mai apara in cazier.


Va puteti prezenta la examen in vederea obtinerii permisului de conducere, dupa expirarea termenului de un an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare !
Art 24/OUG 195/2002 este foarte clar:
" (6) Nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune de omor, lovire sau vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, produsă ca urmare a încălcării unei reguli de circulaţie, cu excepţia cazurilor când a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1)."

Cazul nostru nu se regaseste in prevederile acestui articol,si nici in art 114 la care se raporteaza el, in speta de fata este vorba de "conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana care NU POSEDA permis de conducere" nu un permis de conducere ANULAT ,chiar nu sesizati diferenta?Este vorba de o persoana care nu a avut permis de conducere ,art 86 face clar diferenta intre cele doua situatii prin alin(1) si alin(2).
Atata timp cat art 24 stabileste clar cine are dreptul sa se prezinte si art 86 alin.1 nu se regaseste in situatiile prevazute de art.116 alin (1) si la care el mai face trimitere ,este foarte clar ca dupa un an de la ramanerea definitiva a hot de condamnare fapta o sa i apara in cazier,si nu o sa aiba dreptul sa se prezinte la examen.
Va rog respectuos daca aveti alta opinie sa o argumentati cu text de lege.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prevederile art.87 al.1 din o.u.g . 195 /2002 Verginica Cojocaru Verginica Cojocaru sotul meu a fost prins conducand un moped cu alcoolemie de 0,73%. i s-au recoltat analize de sange si i s-a ridicat permisu de conducere . am primit ... (vezi toată discuția)
Liberat conditionat - cand pot face scoala de soferi? marck_3 marck_3 daca am o condamnare definitiva ptr art 86 pot sa fac scoala de soferi ,am executat pedeapsa si sint eliberat conditionat si vreu sa ma inscriu la scoala de ... (vezi toată discuția)
Doresc sa stiu dupa cat timp pot sa obtin permisul de conducere? girleanu girleanu Tip solutie: Soluţionare penal Solutia pe scurt: În temeiul art. 86 al. 1 din O.U.G. nr.195/2002 republicată, cu aplic. art. 3201 C.p.p., condamnă ... (vezi toată discuția)