avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Diurna strainatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Diurna strainatate

Buna ziua! Firma la care lucrez urmeaza sa ne trimita o saptamana la cursuri in Suedia. Cursuri ne solicitate de mine dar cu care sunt de acord. Ni s-a comunicat va vom avea 3 mese incluse si abonament pe mijloacele de transport in comun, de asemenea ni s-a spus ca firma nu da si nici nu a dat niciodata diurna. Este legal, ce pot face in acest sens? Inainte unde am lucrat la diurnele externe aveam minim 50 euro / zi diurna si toate mesele incluse.
Multumesc frumos de raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:16, 9 Martie 2017
Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil. (art.44 alin.2 C.mun.)

art.7 alin. 4 din HG 518/1995 prevede ca, pentru personalul trimis în străinătate în condiţiile prezentei hotărâri, în cazul în care cheltuielile pentru masă se suportă de către partenerii externi, indemnizaţia de deplasare este formată din 50% din diurnă şi 100% din indemnizaţia de cazare, stabilite pentru ţara în care are loc deplasarea, potrivit categoriei în care se încadrează.

HG 518/1995 este aplicabila sectorului bugetar si recomandata agentilor economici.
Deci sa inteleg ca nu sunt obligati sa imi dea diurna si eu trebuie sa vin cu bani de acasa. Ma gandesc ca din moment ce este doar recomandata agentilor economici asta insemna ca nu ii obliga nimeni nu-i asa? Daca trebuie sa iau taxi la intoarcere de la hotel la aeroport il platesc din banii mei?
Daca citeati mai bine prima fraza din mesajul meu , ati fi observat ca aveti dreptul la diurna.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Martie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Am citit! Dar, dupa cum spuneati si dvs in text eu am dreptul dar ei nu au obligatia. Iar dna de la financiar mi-a zis ca acea lege este pt cei de la stat si nu se aplica firmelor particulare si ca daca nu vreau sa plec sa nu mai plec. Cu toate ca seful a zis ca cine nu vrea sa mearga sa se duca sa ii zica lui personal. Pe principiul nu te duci te dau afara. Ce raspund? Care lege, norma, hg etc il obliga?
Daca dvs aveti dreptul ei au obligatia.

Chiar daca nu se reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a acorda diurna, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei delegate de a primi diurna ii corespunde obligatia angajatorului de a o acorda.

Intr-adevar, actul normativ citat este aplicabil sectoului bugetar, insa ceea ce ati mentionat dvs in mesajul initial unde este prevazut ?
In ce document al angajatorului?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna in strainatate suciu_diana suciu_diana Buna ziua, ce se poate face in cazul in care angajatorul il deleaga pe angajat in Germania, pentru 5 zile lucratoare, insa sustine ca nu ii trebuie diurna ... (vezi toată discuția)
Diurna pentru strainatate iancau_Anamaria iancau_Anamaria Buna ziua, As dorii sa ma ajutati cu niste informatii: Lucrez la o organizatie neguvrenamentala, si am fost aleasa sa plec in Blegia la un training, insa ... (vezi toată discuția)
Reducerea diurnei cu 50% pentru masă Geo1944 Geo1944 În cazul unei deplasări în străinătate la o conferinţă izolată de 3-4 ore (nu cursuri cu pauze de cafea, prânz), la care există în agendă un ... (vezi toată discuția)