Bună ziua,
Pentru a închiria un apartament în scop turistic, a funcționa legal și a avea profit ce variante am?
[1] Dacă declar la direcția fiscală, ca persoană fizică neautorizată, venituri din cedarea folosinței locuinței, trebuie să plătesc 16% impozit plus 5,5% CAS plus 10,5% pensie. Plus 15% la Booking sau altă platformă. Plus impozit majorat la primărie pe suprafața închiriată, adică impozit de spațiu comercial dacă activitatea are loc mai mult de șase luni pe an. Plus 1% taxa hotelieră la primărie. Astea toate înainte de-a spăla vreo lenjerie, de a dota apartamentul cu cele necesare, a face curățenie sau a plăti vreo factură. Că mie-mi iese, de exemplu, la 120 de lei pe zi, sub 10 lei câștig net Vă rog să mă corectați dacă greșesc!
- Dacă declar venituri la normă sunt obligată să am casă de marcat fiscalizată și să emit bonuri și facturi chiar dacă eu nu am un PFA?
- Cum plătesc 1% la primărie dacă eu declar venit la normă la fisc?
- Dacă merg pe venit real e obligatoriu să plătesc un contabil și ce alte documente ar trebui să am?
- Ce alte taxe ar trebui să plătesc?
[2]Pot să fac un PFA sau II sau start-up cu scopul de a închiria un spațiu?
- Ce acte ar trebui să am?
- E nevoie de autorizația Ministerului Turismului, acte de studii/calificare în domeniu?
- Ce fel de avize de funcționare ar trebui să obțin?
- Ce beneficii fiscale aș avea în cazul acesta?
În fapt, vă rog ajutați-mă să înțeleg ce variantă cinstită, corectă și avantajoasă există pentru a câștiga din închirierea zilnică a unui apartament către turiști!