avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire si mi-as dori foarte mult sa gasesc raspuns.
Sunt insarcinata in 4 luni, iar pana in luna ianuarie am lucrat 4 luni la o firma, ulterior dandu-mi demisia.
Intrebarea mea este daca pot lua indemnizatia copilului acea de 85%, sau daca sotul meu o poate lua.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:16, 7 Martie 2017
Care este data de nastere a copilului si ce statut ati avut dvs./sotul in ultimii doi ani anteriori acestei date (salariat, casnic etc.)
Poate beneficia de indemnizație de creștere a copilului oricare dintre soți. Condiția este ca în ultimele 24 de luni (ultimele 19 și următoarele 5, în cazul dumneavoastră, raportându-ne la 9 luni de sarcină) premergătoare nașterii copilului să fi avut 12 luni contribuțiile plătite.
Deci oricare dintre dumneavoastră care în perioada septembrie 2015 - august 2017 a lucrat, cumulat 12 luni, poate beneficia de indemnizație.
MihaiCochior a scris:

.... Condiția este ca în ultimele 24 de luni (ultimele 19 și următoarele 5, în cazul dumneavoastră, raportându-ne la 9 luni de sarcină) premergătoare nașterii copilului să fi avut 12 luni contribuțiile plătite.
.....

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

Am spus „contribuțiile”, nu „contribuțiile speciale” (termenul juridic care face referire la orice contribuţie care trebuie plătită, în conformitate cu legislaţia în vigoare, pentru asigurări publice de şomaj, asigurări de sănătate sau asigurări sociale), facând referire și la impozit. Cum nu știu să existe venituri pentru care se plătesc contribuțiile sociale și nu se plătește impozit, în așa fel încât să nu se poată încasa contribuția. Și exprimarea legiuitorului lasă de dorit, atât timp cât persoanele cu handicap și cei din domeniul IT nu sunt plătitori de impozit, dar totuși beneficiază de concediu și indemnizație de creștere copil.

Dar, ca să lămurim utilizatorul, cădem de acord asupra faptului că, în cazul de față, oricare dintre soți poate beneficia de indemnizație dacă în perioada septembrie 2015 - august 2017 au strâns 12 luni de venit impozabil.
Indiferent de sintagma folosita , nu are relevanta pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC daca s-au platit sau nu contributiile.

In acest sens, se exprima Ordinul 1474/2011.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrezi la o firma de la data de 01.04.2024 sunt însărcinată ... Onij Onij Lucrezi la o firma de la data de 01.04.2024 Sunt însărcinată de 1 luna Acuma am aflat că taxele după noi nu sunt platite Beneficiezi de concediu de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia crestere copil Beatrice Monica Beatrice Monica Daca angajatorul nu si-a platit contributiile la stat eu mai pot beneficia de indemnizatie crestere copil? (vezi toată discuția)
Indemnizatie creștere copil Genti1234 Genti1234 Bună ziua.Am și eu o întrebare, pot beneficia de indemnizația de creștere a copilului dacă în ultimele 12 luni am fost angajată dar nu mi s-au ... (vezi toată discuția)