avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sindicat

Buna ziua,
Va rog sa aveti amabilitatea de a ma ajuta cu un raspuns la urmatoarea speta:
O firma cu 27 de salariati nu are sindicat legal constituit, reprezentarea salariatilor se face de catre reprezentantii salariatilor (art.134, 135 alin.1 lit."b" din L.62/2011)- care au semnat si contractul colectiv de munca. In urma cu o saptamana, 10 din cei 27 de salariati ai firmei au aderat la un sindicat national afiliat la o alianta nationala a sindicatelor (nu pot sa-i dau numele); cei 10 salariati ne-au comunicat ca s-au constitui intr-o grupa sindicala, fiind reprezentati de un lider. Intrebare: e posibil ca salariatii unei firme in care nu exista sindicat legal constituit sa adere la un alt sindicat ? Conform art.135(1) lit."b" din L.62/2011, daca la nivel de unitate nu exista sindicat, reprezentarea salariatilor se face numai de catre reprezentantii salariatilor.
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: mari , utilizator 15:25, 9 Martie 2017
La nivel de angajator pot exista mai multe sindicate, dar numai unul poate fi reprezentativ.

art.135 din Legea 62/2011
(1) În unităţile în care nu există sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de muncă se face după cum urmează:
a) dacă există un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federaţie sindicală reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de către reprezentanţii federaţiei sindicale, la solicitarea şi în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanţii aleşi ai angajaţilor;

b) dacă există un sindicat neafiliat la o federaţie sindicală reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu există niciun sindicat, negocierea se face numai de către reprezentanţii angajaţilor.
Multumesc pentru raspuns ! Precizez faptul ca in unitate nu exista niciun sindicat legal constituit . In aceste conditii, e legala "grupa sindicala" (formata din cei 10 salariati) , grupa sindicala care face parte dintr-un alt sindicat, din afara societatii.
In general , sindicatul este format din salariatii aceluiasi angajator.

Potrivit Legii 62/2011, pentru constituirea unui sindicat este necesar un număr de cel puţin 15 angajaţi din aceeaşi unitate.
Tocmai pentru ca situatia e atipica am adresat aceasta intrebare pe forum! Art.135(1) lit."b" din L.62/2011 prevede ca daca la nivel de unitate nu exista sindicat, reprezentarea salariatilor se face numai de catre reprezentantii salariatilor. Vreau sa fiu sigura ca e corecta interpretarea legii. Multumesc!
Daca nu exista niciun sindicat constituit la nievl de angajator , atunci ati interpretat corect legea.

Alte discuții în legătură

Reprezentantii salariatilor elagrosu elagrosu In cadrul unei negocieri de CCM cu reprezentantii salariatilor , acestia trebuie sa fie inregistrati la ITM sau la Judecatorie? pentru a putea negocia CCM? (vezi toată discuția)
Reprezentativitate sindicat dorucristina dorucristina buna ziua doresc sa ma ajutati sa inteleg baza legala in cazul in care ,daca in cadrul unei societati exista doua sindicate, unul nereprezentativ dar ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitate sindicat flatron flatron in societatea noastra expira contractul colectiv de munca pe unitate. avem 2 sindicate, aproximativ egale ca numar de membri, dar nici unul jumatate plus unu ... (vezi toată discuția)