avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Obligatii restante ale persoanei decedate?
Discuție deschisă în Executare silită

Obligatii restante ale persoanei decedate?

Buna ziua.
Va rog sa binevoiti a-mi elucida urmatoarea problema intampinata.
Un contribuabil a decedat lasand in urma bunuri urmaribile dar totodata si amenzi contraventionale.Acesta a divortat de sotia sa in 2005 iar el a decedat in 2013.Pana la data decesului nu au efectuat partajarea bunurilor iar mostenitorii nu vor sa dezbata mostenirea.Fosta sotie vrea sa plateasca rolul fostului sot dar conform art 165 Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala amenzile sunt prioritare la plata.
Conform art27 Drepturile și obligațiile succesorilor
(1) Drepturile și obligațiile din raportul juridic fiscal trec asupra succesorilor debitorului în condițiile dreptului comun, dispozițiile art. 23 rămânând aplicabile.
(2) Dispozițiile alin. (1) nu sunt aplicabile în cazul obligației de plată a sumelor ce reprezintă amenzi aplicate, potrivit legii, debitorului persoană fizică.
Dar conform art 266 aln (3) anularea creantelor fiscale se face doar in cazul in care persoana decedata nu are bunuri urmaribile.
In situatia sus mentionata cum trebuie procedat conform legii?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: sorina_elena , utilizator 08:44, 9 Martie 2017
Amenzile din ce an sunt? Dupa 5 ani se prescriu.
Amenzile nu sunt prescrise intrucat au fost emise titluri executorii si somatii si afisaj la avizier si pe site-ul primariei.
Trebuie sa mearga cu certificatul de deces sa i le stearga de pe rol. Amenzile nu se platesc de catre mostenitori, nu se mostenesc.
Creantele fiscale se anuleaza doar in cazul in care defunctul nu are bunuri urmaribile.In cazul mentionat defunctul are bunuri urmaribile.Din cate stiu mostenitorii preiau atat activul cat si pasivul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenzi - debitor decedat - datorie primarie hajnyci hajnyci Buna ziua In cazul in care un debitor (persoana fizica) avea amenzi contraventionale, acesta a decedat si conform codului fiscal (art. 23, 27) mostenitorii ... (vezi toată discuția)
Impozitul si amenzile decedatului ionutz23 ionutz23 Buna ziua, Socrul meu a decedat acum aproximativ 50 de zile. Are o masina pe numele lui si interesandu-ma la Administratia locala de taxe si impozite ar ... (vezi toată discuția)
Scadere debite ukzspan ukzspan Daca un om a decedat si are amenzi neachitate, acestea se scad pe baza certificatului de deces. Va rog unde scrie treaba aceasta (in afara de art. 176 ... (vezi toată discuția)