BUNA ZIUA. AM O DILEMA. IN 2011 AM AVUT UN ACCIDENT RUTIER SI MI-A FOST ANULAT PERMISUL DUPA O SENTINTA JUDECATOREASCA SECTIA PENAL. CUM PROCEDEZ PT REDOBANDIRE. AM VAZUT CA NOUL COD PENAL ESTE MODIFICAT PT VATAMARI CORPORALE DIN CULPA. ACEASTA ESTE SENTINTA: Ora estimata:
Complet: C.II . penal
Tip solutie: Soluţionare
Solutia pe scurt: Condamnă pe inculpata .........., la: - 4(patru) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală prev. şi ped. de art. 184 alin.1 şi 3 c.pen. cu aplic. art.3201 c.pr.pen. Interzice inculpatei drepturile civile prev. de art. 64 lit.a teza a-II-a şi lit.b c.pen. în condiţiile şi pe durta prev. de art. 71 c.pen. În baza art. 81,82 şi 71 alin.5 c.pen. dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii şi a pedepsei accesorii pe o durată de 2 ani şi 4 luni reprezentând termen de încercare. Atrage atenţia inculpatei asupra disp. art. 83 c.pen. cu privire la revocarea suspendării condiţionate. În baza art. 14 lit.b şi 346 c.pr.pen. obligă inculpata la plata sumei de 10.588 lei despăgubiri civile către partea civilă ........l, domic. în Petroşani, str. Avram Iancu , jud. Hunedoara, din care suma de 8.000 lei cu titlu de daune morale. În baza art. 313 din Legea nr.95/2006 modif. prin OUG nr.72/2006 obligă inculpata la plata sumei de 1.191,08 lei cu titlu de cheltuieli de spitalizare către partea civilă Spitalul de Urgenţă Petroşani, cu sediul în Petroşani, str.1 Decembrie 1918 nr.137 A, jud. Hunedoara. Constată calitatea de asigurator a Societăţii de Asigurare-Reasigurare Astra SA Bucureşti- Sucursala Deva. În baza art.7 din Legea nr.76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare dispune prelevarea probelor biologice de la inculpata a, în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare. În baza art. 193 c.pr.pen. obligă inculpata la 3.000 lei cheltuieli judiciare către partea civilă . În baza art. 191 c.pr.pen. obligă inculpata la 300 lei cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de recurs la Tribunalul Hunedoara în 10 zile de la pronunţare cu inculpata şi partea civilă şi comunicare cu partea civilă Spitalul de Urgenţă Petroşani şi asiguratorul Societatea de Asigurare-Reasigurare Astra SA. Pronunţată în şedinţă publică azi 1 noiembrie 2011.
Art 116-oug195
(1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) si la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una dintre situatiile urmatoare:
a) au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de munca;
b) a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanta prevazuta la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocata.
Ar t114
(1) Anularea permisului de conducere se dispune in urmatoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru infractiunile prevazute la art. 334 alin. (2) si (4) , art. 335 alin. (2) , art. 336, 337, art. 338 alin. (1) , art. 339 alin. (2) , (3) si (4) din Codul penal;
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pedeapsa complementara a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanta prevazuta la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal.
e) permisul de conducere a fost obtinut cu incalcarea normelor legale, situatie constatata de instanta competenta.
f) permisul de conducere a fost obtinut in perioada in care titularul era cercetat sau judecat in cadrul unui proces penal pentru savarsirea unei infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice, atunci cand acesta a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva.
SI VA MAI ROG SA IMI EXPLICATI CE INSEAMNA MAI EXACT:
În cazul în care, anterior intrării în vigoarea a NCP, s-a dispus condamnarea prin hotărâre definitivă pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 184 alin. 1 şi 3 sau art. 184 alin. 2 şi 4 din din vechiul cod penal (în condiţiile în care nu mai sunt întrunite cerinţele art. 196 alin. 1 şi 2 NCP) şi anularea permisului de conducere, sancţiunea anulării trebuie revocată de organul emitent în temeiul art. 4 din NCP întrucât anularea permisului de conducere a fost consecinţa directă a hotărârii judecătoreşti de condamnare[4]. Şi în aceste situaţii, apreciem că sunt aplicabile dispoziţiile art. 13 alin. 2 din O.G. nr. 2/2001, putându-se întocmi proces-verbal de contravenţie dacă au trecut mai puţin de 18 luni de la data accidentului.