avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii drept la somaj
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

drept la somaj

buna ziua....va deranjez pt o informatie
as vrea sa stiu daca o persoana ce a lucrat 2 ani ca asistent personal cu un salar de 600lei brut, are dreptul la somaj. Daca da, pe ce perioada si suma.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 18:47, 7 Octombrie 2009
Buna ziua, in principiu are dreptul la indemnizatie de somaj. Depinde insa si de articolul din Codul Muncii cu care a incetat respectivul contract de munca. Cuantumul indemnizatiei de somaj depinde de stagiul total de cotizare( nu doar de cel de la ultimul angajator). Daca a lucrat doar doi ani in total, are dreptul la 75% din salariul minim pe economie.
Multumesc pt raspuns
Sa spunem ca motivul incetarii contractului de munca ar fi decesul persoanei asistate. Este vreo schimbare in acest caz? Cat timp va beneficia de ajutorul de somaj?
Art.39 alin.4 din Legea nr.448/2006 - Contractul individual de munca al asistentului personal inceteaza de drept in cazul decesului persoanei cu handicap gra
Asa cu v-a spus si Freeelis, cf art 39, alin 4 din Legea nr 448/2006, CIM al asistentului personal inceteaza de drept in cazul persoanei cu handicap grav. Acest lucru inseamna ca nu veti beneficia de somaj. Este foarte nedrept acest lucru pentru ca dvs ati cotizat la fondul de somaj cat timp ati fost angajat...este o scapare a legii sau poate veti gasi o rezolvare. Eu sunt contabil la o primarie, am avut un astfel de caz, chiar am sustinut persoana respectiva pentru a putea beneficia de acest drept, dar din punct de vedere juridic, nu s-a putut face nimic.
Va doresc ca dvstra sa reusiti ... si daca se intampla acest lucru , sa-mi spuneti si mie, pentru ca sigur vom mai avea cazuri si este pacat ca din necunoasterea legii, niste oameni sa piarda bani, ce altfel li se cuvin... Bafta multa !
Normele metodologice ale Legii 76/2002 prevad o astfel de situatie. Ca urmare, aveti dreptul la indemnizatie de somaj.
Legea 76/2002:
Art. 17. - (1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
Normele Metodologice ale Legii 76/2002:
Art. 5. - Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:
c) încetarea de drept a raportului de muncă al asistentului personal al persoanei cu handicap grav în cazul decesului persoanei cu handicap grav, în temeiul art. 39 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările ulterioare;
Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2009
pakos, utilizator

Alte discuții în legătură

Bună ziua! fiica mea este asistent personal al tatălui său, ... Zelinschi Manuela Zelinschi Manuela Bună ziua! Fiica mea este asistent personal al tatălui său, care are grad de handicap accentuat, dializat, in faza terminală! Dacă tatăl ei va deceda, ... (vezi toată discuția)
Incetare contract munca geanina_Prv geanina_Prv In cazul asistentului personal incadrat cu CIM pe perioada nedeterminata, la decesul persoanei cu handicap CIM al acestuia inceteaza de drept conf. art.39 ... (vezi toată discuția)
Somaj neaguvasile neaguvasile As dori sa stiu daca dupa decesul persoanei cu handicap pe care o am in ingrijire si pentru care sunt remunerata de primarie voi beneficia de plata somajului ... (vezi toată discuția)