avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisia fără preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisia fără preaviz

Eu lucrez la o primărie și sunt angajat pe post de guard , lucrez o săptămână de la 6 la 18 si una de la 18la 6 plus ca sâmbătă și duminică lucrez 24 de ore în schimb cu colegul. Am făcut cere să ni se acorde si noua sporul de noapte din luna noiembrie si revenire la acea cerere în luna ianuarie si pana acum nu am primit nici în răspuns. Ținând cont că în loc de 176 de ore lucram si câte 360 de ore este un motiv bun să îmi depun demisia fără preaviz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:35, 10 Martie 2017
În principiu, salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Trebuie mare atenţie la clauzele din contractul individual de muncă referitor la durata muncii sau existenţa unui acord, dat scris, despre acceptul pentru prestarea de ore suplimentare.
1. Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.

De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.

- in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.

3. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

4. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.

5. Sporul de noapte este acordat numai in anumite situatii.

Art.126 C.mun.
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de
program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;

b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
În contract specifică ca avem programul de lucru de 8 ore de luni pana vineri.
Si seful mi.a răspuns verbal ca mai bine îmi dă dansul din buzunar decât să își pună ceilalți angajați în cap dandu-ne noua sporul de noapte.
Johny Ionutz a scris:

În contract specifică ca avem programul de lucru de 8 ore de luni pana vineri.
...


Nu corespunde cu ce ati mentionat in mesajul initial :

... lucrez o săptămână de la 6 la 18 si una de la 18la 6 plus ca sâmbătă și duminică lucrez 24 de ore în schimb cu colegul. ....


Sporul pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza se acorda numai daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz nae2012 nae2012 Buna seara. In contract mi s-a specificat ore suplimentare iar eu nu am facut nicio ora suplimentara. Pot sa demisionez fara preaviz? (vezi toată discuția)
Demisie Gabi9 Gabi9 Lucrez la o firmă de confecții textile si nu știu dacă pot demisiona fără preaviz ? Mulțumesc (vezi toată discuția)
Bună ziua, lucrez de 3 ani in comerț, si as dori sa mi dau ... diana23ingrid diana23ingrid Bună ziua, lucrez de 3 ani la aceasta firma in comerț, si as dori sa mi dau demisia deoarece mi se fac reclamații nefondate la locul de munca despre ... (vezi toată discuția)