avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi

Acum, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... neplata facturi. cum il dau in judecata?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

neplata facturi. cum il dau in judecata?

Buna ziua!
Am de recuperat niste bani de la un client din anul 2008. Luna trecuta am trimis o notificare cu confirmare de primire pe adresa acestuia, dar a refuzat notificarea. As dori sa il dau in judecata. Care sunt pasii care trebuie urmati?
Cel mai recent răspuns: OANA GORAN , Consilier juridic 17:50, 15 Septembrie 2009
Potrivit art. 1 din O.G. nr. 5/2001, procedura somatiei de plata se desfasoara la cererea creditorului, în scopul realizării de bunăvoie sau prin executare silită a creanţelor certe, lichide şi exigibile ce reprezintă obligaţii de plată a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege şi care atestă drepturi şi obligaţii privind executarea anumitor servicii, lucrări sau orice alte prestaţii.
Astfel, textul legal stabileste doua conditii de admisibilitate a somatiei de plata, prima data de existenta unei creante certe, lichide si exigibile si a doua data de existenta unui inscris intre parti care atesta drepturi si obligatii.
Daca sunt indeplinite cele doua conditii mentionate mai sus, procedura somatiei de plata este preferabila, intucat taxa judiciara de timbru este in cuantum foarte mic (39 lei).
In cazul in care exista dubii cu privire la caracterul cert, lichid sau exigibil, creanta poate fi valorificata numai pe calea unei actiuni de drept comun, care se timbreaza la valoare. De asemenea, anterior introducerii unei cereri de chemare in judecata pe calea dreptului comun, este necesara indeplinirea procedurii prealabile de conciliere directa in temeiul art. 720^1 Cod proc. civ.
convocati-i la conciliere, ulterior actionati-i in instanta .
invocati OG 5/2001 sau OUG 119/2007 .
daca aveti si contract semnat tunci pe OUG 119 merge repede si fara a fi necesara procedura concilierii prealabile.
daca aveti doar comenzi si facturi atunci se poate pe OUG 5/2001 de asemeni nu e obligatorie procedura concilierii prealabile.
mai mult daca dvs l-ati notificat cu confirmare de primire insa a refuzat primirea actului, fctorul postal ar fi trebuit sa mentioneze pe plic motivul refuzului, ori un atare motiv nu se datoreaza culpei dvs deci legal eu zic ca ati indeplinit procedura si atasati copie a plicului cu mentiunile factorului postal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conciliere si somatie de plata Andrei T Andrei T Am trimis unei firme debitoare o notificare prin care solicitam prezentarea la concilere. Plicul a fost trimis cu AR la firma debitoare dar aceasta a refuzat ... (vezi toată discuția)
Somatie pe oug 119/2007 ela76 ela76 In cazul \"somatie de plata\" pe OUG 119/2007 se poate introduce cererea de plata impotriva unei persoane fizice care nu a semnat contract comercial cu ... (vezi toată discuția)
Mai trebuie sa fac procedura concilierii? glo glo o societate comerciala are contract de prestari servicii cu un debitor-societate comerciala.daca vreau sa introduc somatie pe oug 119 mai trebuie sa mai fac ... (vezi toată discuția)