Buna ziua!
Am de recuperat niste bani de la un client din anul 2008. Luna trecuta am trimis o notificare cu confirmare de primire pe adresa acestuia, dar a refuzat notificarea. As dori sa il dau in judecata. Care sunt pasii care trebuie urmati?
Potrivit art. 1 din O.G. nr. 5/2001, procedura somatiei de plata se desfasoara la cererea creditorului, în scopul realizării de bunăvoie sau prin executare silită a creanţelor certe, lichide şi exigibile ce reprezintă obligaţii de plată a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege şi care atestă drepturi şi obligaţii privind executarea anumitor servicii, lucrări sau orice alte prestaţii.
Astfel, textul legal stabileste doua conditii de admisibilitate a somatiei de plata, prima data de existenta unei creante certe, lichide si exigibile si a doua data de existenta unui inscris intre parti care atesta drepturi si obligatii.
Daca sunt indeplinite cele doua conditii mentionate mai sus, procedura somatiei de plata este preferabila, intucat taxa judiciara de timbru este in cuantum foarte mic (39 lei).
In cazul in care exista dubii cu privire la caracterul cert, lichid sau exigibil, creanta poate fi valorificata numai pe calea unei actiuni de drept comun, care se timbreaza la valoare. De asemenea, anterior introducerii unei cereri de chemare in judecata pe calea dreptului comun, este necesara indeplinirea procedurii prealabile de conciliere directa in temeiul art. 720^1 Cod proc. civ.
daca aveti si contract semnat tunci pe OUG 119 merge repede si fara a fi necesara procedura concilierii prealabile.
daca aveti doar comenzi si facturi atunci se poate pe OUG 5/2001 de asemeni nu e obligatorie procedura concilierii prealabile.
mai mult daca dvs l-ati notificat cu confirmare de primire insa a refuzat primirea actului, fctorul postal ar fi trebuit sa mentioneze pe plic motivul refuzului, ori un atare motiv nu se datoreaza culpei dvs deci legal eu zic ca ati indeplinit procedura si atasati copie a plicului cu mentiunile factorului postal.