avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O parte din constructia vecinului s-a efectuat pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O parte din constructia vecinului s-a efectuat pe terenul meu.

Buna ziua,
Proprietarul terenului de langa mine a construit o hala pe terenul lui, dar din "greseala" o parte din hala este pe terenul meu.
I-am sesizat acest lucru si a recunoscut si mi-a propus sa cumpere doar suprafata respectiva. In conditiile in care el stie ca eu il am la vanzare pe tot si nu doresc sa-l vand pe bucati. Deoarece acum cativa ani m-a contactat intrebandu-ma daca nu vreau sa-i vand o bucata din teren si i-am spus ca eu doresc sa vand tot terenul.
Ma gandesc ca el a facut cu buna stiinta asta stiind ca nu am ce sa mai fac si ma pune in fata faptului implinit.
Ce sanse am daca il dau in judecata? Si ce inseamna asta ca si timp si costuri?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: alin1918 , utilizator 15:57, 5 Mai 2020
Buna ziua,
in privinta sanselor este prematur pentru a putea fi apreciate.
Costurile sunt cele cu taxe de timbru judiciar, expertize si, in cazul in care vreti sa va angajati avocat, vor fi si cele cu onorariul de avocat.
Durata poate fi de la 6 luni pana la un an.
Multumesc. Dar, conform legii, credeti ca am sanse ca instanta sa-l oblige sa cumpere tot terenul, nu numai suprafata pe care a construit?
Bună ziua,

Este o construcție legală? Dacă e făcută cu acte atunci pot fi trași la răspundere cei care au emis autorizația. Nu se poate da o autorizație de construire pe 2 imobile diferite, nici cu proprietar comun a celor 2 terenuri, nicidecum cu 2 proprietari diferiți. Dacă în proiect apărea cum că ar fi făcută doar pe terenul lui, atunci la fața locului în momentul efectuării recepției la terminarea lucrărilor, comisia de recepție ar fi sesizat neregularitățile. Dacă nu e făcută legal, puteți să-i reamintiți asta și poate își dă seama că are mai mult de pierdut dacă merge pe calea asta. Amenzile pentru construcțiile ilegale conform art. 26. alin 1. lit. a) din Legea 50/1991 actualizată se ridică până la 100 000 lei.
Multumesc. El spune ca aceasta constructie este legala si ca are toate autorizatiile si aprobarile necesare , dar constructorul a facut sapaturile gresit. El nu are nicio vina. Sunt convinsa ca el stia de faptul ca intrat pe terenul meu mizand pe faptul ca o sa fiu obligata sa-i vand doar bucata aia, atat cat are nevoie.
Slabe sanse sa-l obligati sa cumpere tot imobilul, insa depinde de cum arata, cum e situata hala, pe cat din teren, pe ce parte a acestuia etc.

Alte discuții în legătură

Disciplina in constructii gicapas gicapas o echipa de constructori poate executa constructii daca nu sant autorizati si inregistrati? daca constructia nu are autorizatie? (vezi toată discuția)
Se poate obtine cf pentru un apartament dintr-un imobil nou fara autorizatie de construire? PaulD91 PaulD91 Doresc sa cumpar un apartament intr-o zona centrala a unui oras. Constructia este 95% finalizata. Apartamentele inca nu au CF, dar constructorul spune ca ... (vezi toată discuția)
Ce pot face daca primaria nu aplica legea 50/1991? Ciubuc Angelica Ciubuc Angelica Primaria a primit sesizari de la Politia Locala si IRC ca un proprietar a construit pe drum cu nerespectarea autorizatiei de constructie insa in loc sa aplice ... (vezi toată discuția)