avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Renuntare
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Renuntare

Buna ziua! Vin cu o intrebare un pic aparte si doresc sa nu se interpreteze ca avand vreo implicare politica.

Ridic , doar din punct de vedere juridic, urmatoarea problema: o persoana inscrisa intr-un partid politic, dobandeste un mandat de consilier local, in urma alegerilor desfasurate cf. legii. Isi desfasoara activitatea de consilier local fara probleme , in baza legii 215/2001 - a adm. publ. locale, dar la un moment dat, doreste sa se retraga din partidul politic pe listele caruia a obtinut mandatul de consilier. Ce se intampla in acest moment? Va trebui sa renunte si la mandatul de consilier?
Va intreb pt ca am studiat atat L. 215/2001 cat si L.67/2004 (republ.in 2007)- priv. alegerea adm. publ locale si nicaieri nu scrie ca in momentul in care un consilier renunta la calitatea de membru al partidului, trebuie sa renunte si la mandatul de consilier. Mai mult decat atat, art.60 din L. 215/2001 precizeaza limitativ si clar care sunt cazurile in care inceteaza mandatul unui consilier local.
In consecinta as dori daca se poate o lamurire in aceasta privinta.

Va multumesc anticipat.

O zi buna!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:59, 18 Septembrie 2009
Nu ii va fi revocat mandatul de consilier in urma retragerii sale din partid. Asta deoarece el a fost ales, asemenea primarului. El poate ramane in functie ca independent, si isi poate pastra chiar si sprijinul politic, in unele cazuri.
Multumesc.
legally a scris:

Nu ii va fi revocat mandatul de consilier in urma retragerii sale din partid. Asta deoarece el a fost ales, asemenea primarului. El poate ramane in functie ca independent, si isi poate pastra chiar si sprijinul politic, in unele cazuri.

Gresit precizat,persoana in cauza a castigat mandatul de consilier local datorita conferirii de catre partidul politic din care a facut parte a unui loc privilegiat pe listele electorale(adica cel mult locul 10).Odata ce persoana consilierului local isi da demisia din cadrul partidului care ia sustinut candidatura pe listele sale electorale,ii va retrage si sprijinul politic candidatului si automat,functia de consilier local inceteaza de drept.
Corect raspunsul dat de Luciana.Urmatorul de pe lista de la alegeri v-a prelua functia de consilier local.Daca alegerea s-ar fi facut pe baza uninominalului,era alta poveste(cum a fost la senat si deputati)
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2009
Leo R A, Consilier juridic
Hmm..consilierul local aflat in aceasta situatie ar putea ataca decizia demiterii sale din aceasta calitate, la instanta de contencios administrativ( e scris in lege).In plus, el poate opta si pentru ramanerea sa in cadrul consiliului local in calitate de consilier independent( au mai fost cazuri). ;)

Alte discuții în legătură

Pierderea calitãþii de consilier local clarias clarias Bună seara.Am şi eu o nelămurire-dacă unui consilier local i se retrage sprijinul politic de către partidul pe listele căruia a candidat(este exclus din ... (vezi toată discuția)
Retragere sprijin politic fara motiv Ovidiu Andrei Ovidiu Andrei https://postimg.org/image/wpnqowg9t/ Am primit această hârtie de la primărie în care am fost anunțat că mi se retrage sprijinul politic. Sunt ... (vezi toată discuția)
In cazul excuderi unui membru din partid, ce sanse are acesta de a ramine consilier local? ionelpop ionelpop In cazul excluderi unui membru din partid, ce sanse are acesta de a ramine consilier local? Ce poate face Consiliul Local pentu a sprijini acesta ? (vezi toată discuția)