Consilierii sunt alesi , ei nu sunt numiti! Odata ce a fost votat pe lista de consilieri el nu mai poate fi schimbat decat dupa ce ii expira mandatul , automat fiind alte alegeri!
Fiind exclus din partid si-a pierdut sprijinul politic , asta nu inseamna ca a pierdut si calitatea de consilier local!
B-)
Multumesc pentu raspuns! Calitatea de consilier local ramine activa chiar si in urma cereri de suspendare facuta de propriul partid de unde acesta a fost exclus catre consiliul local referinu-se la la legea 393/2004 art 8h1) pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales ? Stiind insa ca excluderea acestuia a fost facuta fara motive evidente ce masuri poate lua Consiliul local in acest sens pentru a pastra calitatea de consilier local?
In conformitate cu dispozitiile Legii nr. 393/2004 din 28/09/2004 privind Statutul aleşilor locali:
Art. 9. -
(2) Calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri:
a) demisie;
b) incompatibilitate;
c) schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ-teritorială, inclusiv ca urmare a reorganizării acesteia;
d) lipsa nemotivată de la mai mult de 3 şedinţe ordinare consecutive ale consiliului;
e) imposibilitatea exercitării mandatului pe o perioadă mai mare de 6 luni consecutive, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege;
f) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate;
g) punerea sub interdicţie judecătorească;
h) pierderea drepturilor electorale; h1) pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales;
i) deces.
(2^1) Cazul prevăzut la alin. (2) lit. h1) se aplică şi viceprimarului.
(3) Încetarea de drept a mandatului de consilier se constată de către consiliul local, respectiv de consiliul judeţean, prin hotărâre, la propunerea primarului ori, după caz, a preşedintelui consiliului judeţean sau a oricărui consilier.
(4) În cazurile prevăzute la alin. (2) lit. c)-e) şi h1), hotărârea consiliului poate fi atacată de consilier, la instanţa de contencios administrativ, în termen de 10 zile de la comunicare. Instanţa se va pronunţa în termen de cel mult 30 de zile. În acest caz, procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar hotărârea primei instanţe este definitivă şi irevocabilă.