Buna seara , as dori sa stiu daca pot pleca din firma la care lucrez fara preaviz , conform art 81 CM si daca urmat motive sunt suficiente fara a pleca fara preaviz :1 Neplata taxelor si impozitelor catre stat decat dupa ce le am adus la cunostinta , cu toate ca mie banii mi sau oprit lunar . 2 . Plata unor bonificatii , respectiv , bonusuri de performanta ce nu apar in CIM , banii se dau in mana , nu pe card asa cum se vireaza salariu .3 Mi sa adus la cunostinta dupa 4 luni de la incadrare ca ei platesc trimestrial impozitul pe salariu , ceia ce face ca sa imi fie refuzate anumite relatii cu bancile , eu aparand la ANAF fara venituri .
Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv. (8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
4. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
......
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
...
Daca aceste obligatii nu au fost indeplinite de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.
Demisie la zi
dia_cj2005
Buna ziua
Doresc sa plec cu demisie la zi , sau cel putin o sapt de stat in preaviz . Am semnat contract in care este specificat un preaviz de 20 de zile ... (vezi toată discuția)