Buna,
lucrez in invatamant si dupa 27 de ani de activitate cu rezultate si calificative numai de f bine a venit si momentul hartuirilor. Autori: directoarea scolii si o parte din CA al scolii. Am vreo sansa de succes daca intentez actiune in instanta pentru "Hartuire morala"?
Problematica notiunii de ,,hartuire morala" in Romania este mult mai delicata decat va puteti imagina.
Aceasta notiune se considera ca nu exista.
Un proces de acest gen presupune sa va angajati un avocat care sa se descurce acolo unde legea nu exista sau sa improvizeze intr-un mod inspirat.
Norocul nici el nu trebuie sa lipseasca din aceasta combinatie.
Avocatul trebuie sa cunoasca foarte bine dispozitiile CEDO intrucat altfel nu are sanse de reusita.
Notiunea nu exista pur si simplu in legislatia romana,deci nu doar "se considera" asa.
Pentru a putea fi consiliat,va rugam sa indicati in ce fel ati fost"hartuit" sau la ce "actiuni" ale conducerii scolii unde lucrati va referiti.
Explicatiile furnizate de dvs.sunt mult prea ambigue pentru a putea cineva sa va ajute,macar cu un sfat.
Pentru a ajunge la CEDO,trebuie sa se judece un proces in Romania(despre care nici nu putem banui ce obiect ar avea,fara alte precizari din partea dvs.),in urma desfasurarii caruia ,printr-o sentinta definitiva si irevocabila vi s-a creat o anume suferinta,ati suferit daune sau ati fost dezavantajat in vreu fel.
Stimat user,constatati ca specialisti de marca ,cu experienta profesionala de exceptie,cu practica la bara ,au comunicat concret inexistenta incadrarii sustinute de catre dvs.
Cu respect pentru vechimea in activitatea de cadru didactic,apreciez ca util sa contactati avocat ,care in baza analizarii aspectelor si succesiunii evenimentelor se poate pronunta ,eventual va poate directiona catre autoritatea competenta sa solutioneze speta dvs,
Succes
Potrivit art. 5 din Codul muncii in cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii. Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa.
Potrivit art. 2 alin. (5) din O.G. nr. 137/2000 constituie hartuire si se sanctioneaza contraventional orice comportament pe criteriu de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, gen, orientare sexuala, apartenenta la o categorie defavorizata, varsta, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv. Acest articol priveste si hartuirea morala a salariatilor care se confrunta cu un comportament de respingere si marginalizare, discriminatoriu, in raport cu ceilalti salariati, comportament care atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz, in conditiile legii. Aceste forme de raspundere nu se exclud.
Amenda contraventionala in cazul hartuirii, inclusiv morale este, potrivit art. 26 din ordonanta, de la 400 lei la 4.000 lei, daca discriminarea vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 600 lei la 8.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup de persoane sau o comunitate.