La societatea la care lucrez conducerea societații a hotărâ de două luni sa faca retineri din salarile moncitorilor fara a-i consulta pe acestia. În prima lună (ianuaria) s-a retinut cca 4%,iar pe luna februarie retinerea a fost undeva la 7% si surse apropiate conducerii vorbesc ca reținerile ar continua până în mai. Perioada în care conducera societății ar avea de prezentat bancilor la care societatea a fost îndatorată, o situație financiar contabilă pe plus. În societate își desfășoară activitatea cca 1200 de muncitori în producție si aproape vreo 200 de birocrații în majoritatea lor rude sau cunoștințe apropiate conducerii.Există și un fel de asociere sindicală în societate dar ca si inexistenta sau mai mult pare subordonata conducerii. Întrebarea îi dacă îs legale aceste rețineri salariale si dacă nu cum pot muncitorii sa oprească acest abuz și cum se pot recupera banii reținuți?
1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......
2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.
Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.
Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.
3. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui sumele retinute nelegal.