Buna ziua!
La firma la care sunt angajata din oct.2006 nu s-au mai dat salariile din luna iulie a anului curent . Din zi in zi suntem mintiti ca "maine" vom lua banii.Pur si simplu nu mai e de stat la aceasta firma.M-am hotarat sa plec .Nu stiu cum e mai bine , sa-mi fac cerere de demisie sau cerere de incetare cu art.55"b" ?
ce drepturi am in ambele cazuri?
In cazul demisiei va trebui sa mai stati 15 zile in preaviz, cu obligatia de a veni in fiecare zi la serviciu, cate 8 ore/zi.Demisia este un act unilateral al salariatului, ca atare angajatorul nu poate sa aprobe sau nu aceasta. El doar ia act de demisia inaintata. Termenul de preaviz curge de la data inregistrarii demisiei la conducere.
In cazul incetarii cu "55 lit. b)" puteti pleca la data convenita de comun acord cu angajatorul.
Poti demisiona in baza art.79 alin.8 din codul muncii:
"Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă."
Puteti discuta cu angajatorul si poate este de acord sa desfiinteze postul pe care il ocupati (incetarea contractului de munca cf. art.65 lit 1 din Codul Muncii) ca sa puteti beneficia de ajutor de somaj. S-ar putea sa fie de acord pentru ca, oricum, inteleg ca nu va mai poate plati.
De retinut faptul ca nu puteti beneficia de ajutor daca contractul inceteaza prin demisie sau acordul partilor!
Puteti demisiona fara preaviz conform art. 79 alin. 8 C. mun., iar apoi faceti o actiune pe dreptul muncii pentru recuperarea salariilor restante (sunteti scutita de taxa de timbru), iar sarcina probei revine angajatorului - Bafta! =D>