avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie sau art. 55 "b" ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie sau art. 55 "b" ?

Buna ziua!
La firma la care sunt angajata din oct.2006 nu s-au mai dat salariile din luna iulie a anului curent . Din zi in zi suntem mintiti ca "maine" vom lua banii.Pur si simplu nu mai e de stat la aceasta firma.M-am hotarat sa plec .Nu stiu cum e mai bine , sa-mi fac cerere de demisie sau cerere de incetare cu art.55"b" ?
ce drepturi am in ambele cazuri?
Cel mai recent răspuns: Amalia78 , utilizator 20:17, 28 Septembrie 2009
In cazul demisiei va trebui sa mai stati 15 zile in preaviz, cu obligatia de a veni in fiecare zi la serviciu, cate 8 ore/zi.Demisia este un act unilateral al salariatului, ca atare angajatorul nu poate sa aprobe sau nu aceasta. El doar ia act de demisia inaintata. Termenul de preaviz curge de la data inregistrarii demisiei la conducere.

In cazul incetarii cu "55 lit. b)" puteti pleca la data convenita de comun acord cu angajatorul.
Multumesc pt raspuns.
Sper sa primesc si salariile restante ....:(
Poti demisiona in baza art.79 alin.8 din codul muncii:
"Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă."
Puteti discuta cu angajatorul si poate este de acord sa desfiinteze postul pe care il ocupati (incetarea contractului de munca cf. art.65 lit 1 din Codul Muncii) ca sa puteti beneficia de ajutor de somaj. S-ar putea sa fie de acord pentru ca, oricum, inteleg ca nu va mai poate plati.

De retinut faptul ca nu puteti beneficia de ajutor daca contractul inceteaza prin demisie sau acordul partilor!
Puteti demisiona fara preaviz conform art. 79 alin. 8 C. mun., iar apoi faceti o actiune pe dreptul muncii pentru recuperarea salariilor restante (sunteti scutita de taxa de timbru), iar sarcina probei revine angajatorului - Bafta! =D>

Alte discuții în legătură

Incetare contract de munca Biro Biro Am o problema foarte delicata. Inceputul anului am fost angajat la o firma de specialitate, dar ca eiau avut nevoie de un iginer si pentru un atestat de ... (vezi toată discuția)
Lichidare cat mai repede bahadurse01@yahoo.com bahadurse01@yahoo.com Salariatul a vrut sa -si faca incetarea activitatii (in cel mai scurt timp) cu acordul ambelor parti ,dar conducerea nu vrea fara preaviz. Acum lipseste ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului individual de munca tribeca tribeca Buna ziua, Vreau sa solicit incetarea contractului individual de munca fara perioada de preaviz. Ce articole din legislatia muncii imi dau posibilitatea sa ... (vezi toată discuția)