avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu pe grila sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu pe grila sau nu?

Daca intr o unitate exista un contract colectiv de munca care prevede si o grila de salarizare pe clase in functie de studii, profesie etc. poate fi incadrat un salariat cu un salariu diferit de clasele de salarizare din grila. De exemplu, daca clasele de salarizare sunt de 1200, 1300, 1400 si 1500 lei, poate fi incadrat un salariat cu un salariu de 1350 lei?
Cel mai recent răspuns: robertsega32 , utilizator 07:51, 16 Septembrie 2009
Da, in conditiile in care pe grile sunt fixate limitele minime. Pe unele grile se regasesc si limitele minime si limitele maxime in interiorul carora se face incadrarea.
In ccm este mentionat ca salariatii vor fi incadrati in una din clasele de salarizare din anexa (anexa ce enumera clasele si salariul aferent). Se intelege ca incadrarea se poate face doar ina ceste clase de salarizare. Eu vreau sa stiu daca aceste restrictii nu afecteaza dreptul la salariu, negociere etc al unei persoane. Poate fi obligat un salariat sa accepte doar acele clase de salarizare?
In acest caz incadrarea trebuie facuta conform cerintelor grilei din CCM. Grilele statueaza pozitia pe care o are un salariat functie de cerintele postului: complexitatile postului, studii/pregatirea profesionala, experienta,etc. si nu constituie o restrictie mai cu seama daca in cadrul unei functii exista mai multe clase, deci posibilitatea la un moment dat de a promova in cadrul functiei.
1. Daca sunteti angajat la o firma privata, angajatorul va poate da un salariu mai mare decat cele din grila, prin negociere directa.
2. Grila de salarizare il obliga, insa, sa nu de un salariu mai mic.
am inteles. Va multumesc
O alta problema. Exista vreo norma legala care sa oblige un salariat, care nu este membru al unei organizatii sindicale, sa plateasca sindicatului un procent din salariu pentru ca acest salariat beneficiaza de negocierile facute de sindicat si care ii profit si lui?
Liderul de sindicat de la noi din firma sustine ca ar trebui sa contribuie si cei ce nu sunt membri de sindicat, spunand ca asa spune legea.

Alte discuții în legătură

Lamuriri contributie nemembri sindicat teodora27 teodora27 Buna ziua, Am citit despre acest subiect raspunsurile din acest forum dar am ramas cu 3 nedumeriri: 1. sunt sau nu obligati liderii de sindicat sau ... (vezi toată discuția)
Cotizatie sindicat giulia75 giulia75 as dori sa stiu si eu cuantumul cotizatiei sindicat la un membru si la un nemembru al acestuia? (vezi toată discuția)
contributia nemembrilor de sindicat amisilisteanu amisilisteanu Ce lege reglementeaza contributia nemembrilor de sindicat? (vezi toată discuția)