avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Apartament in bloc nou - dezvoltatorul nu vrea treaca ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Apartament in bloc nou - dezvoltatorul nu vrea treaca nici o clauza de garantie in contractul de V-C

buna ziua,

ma aflu in urmatoarea situatie:

1. am dat avansul la un apartement situat la etajul 9/9 al unui bloc nou construit in 2016, apartamentul respectiv fiind printre ultimile care mai sunt la vanzare.

2. urmeaza sa semnez contractul (sau nu) dar sunt cateva probleme:
- am descoperit ulterior semnarii antecontractului ca usa apartamentului si balconul au niste defecte - dezvoltatorul a zis ca o sa-mi dea niste bani pentru a-mi pune eu o alta usa iar la balcon (podea) repara el problema

- cea mai stringenta de fapt: afland ca au fost probleme cu terasa blocului la apt de vizavi i-am cerut dezvoltatorului sa treaca in contract ce garantii acorda la terasa

Momentan refuza spunand ca terasa/blocul au fost predate asociatiei si ca el imi poate da garantie doar pentru centrala.
Sunand la asociatie acestia au spus ca terasa nu au primit-o si nu exista PV de receptie pentru ea??!

De asemenea dezvoltatorul refuza sa-mi arate si cartea tehnica a imobilului spunand ca este prea voluminoasa.

Ce sfaturi puteti sa-mi dati?
Ultima modificare: Vineri, 17 Martie 2017
katanel, utilizator
Cel mai recent răspuns: ciocoflender007 , utilizator 05:23, 23 Martie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Buna seara,

A fost încheiata o promisiune de vânzare cumpărare care a fost si inclusă in dosarul trimis la banca.

Este formatul standard sa zic asa si citez din antecontract:

‘Subsemnatul, NUME SI PRENUME, in cazul in care nu imi voi indeplini la termen si intocmai
obligatiile asumate, declar ca sunt de acord ca vanzatoarea promitenta, sa invoce rezolutiunea, judiciara sau
conventionala a promisiunii, cu retinerea sumei primita cu titlu de avans din pretul vanzarii, prezenta promisiune
bilaterala de vanzare cumparare fiind, in aceasat situatie, considerata reziliata de drept.’
Asociatia nu are ce receptie sa faca blocului intrucat nu asociatia a achizitionat imobilul.
Cartea tehnica trebuie predata asociatiei de proprietari, intrebati presedintele daca a primit-o.
Ce informatii doriti sa aflati din Carte tehnica? Credeti ca in procesele verbale de receptie calitativa sunt trecute observatii? Eu nu cred.

Notificati dezvoltatorul sa remedieze neconformitatile constatate inainte de incheierea contractului de v/c, nu sa va dea niste bani sa va rezolvati singur problemele.

Cititi cu atentie obligatiile dezvoltatorului din promisiune cu privire la predarea apartamentului, incheierea unui proces verbal de receptie, garantiile oferite, etc.

Problemele care pot apare la terasa in urma ploilor pot fi considerate vicii ascunse pe care dezvoltatorul va trebuie sa le remedieze in termenul de 10 ani de la receptia lucrarii conform Legii nr. 10/1995(R) privind calitatea în construcţii

Art. 6. - (1) Obligaţiile privind asigurarea cerinţelor fundamentale prevăzute la art. 5, în toate etapele prevăzute la art. 2, revin factorilor implicaţi, potrivit responsabilităţilor fiecăruia stabilite în condiţiile legii.
(2) În sensul prezentei legi, factorii implicaţi prevăzuţi la alin. (1) sunt:
investitorii, proprietarii, administratorii, utilizatorii, executanţii, cercetătorii, proiectanţii, verificatorii de proiecte atestaţi, experţii tehnici atestaţi, auditorii energetici pentru clădiri atestaţi, responsabilii tehnici cu execuţia autorizaţi, diriginţii de şantier autorizaţi, producătorii/fabricanţii de produse pentru construcţii, reprezentanţii autorizaţi ai acestora, importatorii, distribuitorii de produse pentru construcţii, organismele de evaluare şi verificare a constanţei performanţei produselor pentru construcţii, organismele de evaluare tehnică
europeană în construcţii, organismele elaboratoare de agremente tehnice în construcţii, laboratoarele de analize şi încercări în construcţii, universităţile tehnice şi institutele de cercetare în domeniul construcţiilor şi asociaţiile profesionale de profil.

Art. 7. - (1) În contractele care se încheie ori, după caz, în dispoziţiile sau în autorizaţiile ce se emit, factorii prevăzuţi la articolul precedent sunt obligaţi să înscrie clauzele referitoare la nivelul de calitate al construcţiilor, corespunzătoare cerinţelor, precum şi garanţiile materiale şi alte prevederi, care să conducă la realizarea acestor clauze.
(2) În contracte nu se pot înscrie niveluri şi cerinţe referitoare la calitate inferioare reglementărilor în vigoare, cu privire la cerinţele prevăzute la art. 5.
(3) Perioada de garanţie se prevede în contractele încheiate între părţi, în funcţie de categoriile de importanţă ale construcţiilor stabilite potrivit legii, şi va avea o durată minimă, după cum urmează:
- 5 ani pentru construcţiile încadrate în categoriile de importanţă A şi B;
- 3 ani pentru construcţiile încadrate în categoria de importanţă C;
- 1 an pentru construcţiile încadrate în categoria de importanţă D.
Perioada de garanţie se prelungeşte cu perioada remedierii defectelor calitative constatate în această perioadă.

Art. 25. - Executantul lucrărilor de construcţii are următoarele obligaţii principale:
k) remedierea, pe propria cheltuială, a defectelor calitative apărute din vina sa, atât în perioada de execuţie, cât şi în perioada de garanţie stabilită potrivit legii;

Art. 30. - Proiectantul, specialistul verificator de proiecte atestat, fabricanţii şi furnizorii de materiale şi produse pentru construcţii, executantul, responsabilul tehnic cu execuţia autorizat, dirigintele de şantier autorizat, expertul tehnic atestat răspund potrivit obligaţiilor ce le revin pentru viciile ascunse ale construcţiei, ivite într-un interval de 10 ani de la recepţia lucrării, precum şi după împlinirea acestui termen, pe toată durata de existenţă a construcţiei, pentru viciile structurii de rezistenţă rezultate din nerespectarea normelor de proiectare şi de execuţie în vigoare la data realizării ei.


[ link extern ]



katanel E vorba totusi de o suma mare de bani, e implicata si banca... Daca luai de banii aia o masina, n-o duceai la trei service-ri, sa ai mai multe opinii? Ai ,,economisit" cateva sute de lei si acum te costa! Nu era mai bine sa mergi de la bun inceput insotit de un avocat, sa-ti ,,talmaceasca" ce-ti baga sub nas ,,dezvoltatorul"? Sunt absolventi de drept foarte bine pregatiti si dornici sa razbata si sa se afirme, tineri cu mentalitate occidentala! Un astfel de ,,pitbull" cauta si-l vei avea ca avocatul familiei. Cum ai preot/imam/rabin, cum ai croitor sau medic de familie.
Ultima modificare: Duminică, 19 Martie 2017
dogele, utilizator
Multumesc de mesaje si precizări: daca cineva specializat pe acest domeniu dorește sa-mi ofere consultanta evident contra cost aștept PM.

Nu se menționează in antecontract nici un proces verbal de predare-primire al apartamentului deși ar fi normal sa fie. Cu siguranta trebuie menționat in contractul final. La fel si cartea tehnica trebuie prezentată si anexata contractului din ce stiu eu.

In momentul de fata contractul nu este inca semnat si nici redactat dar ar trebui semnată pana pe 30 Martie altfel pierd finanțarea băncii - dosarul de credit s-a aprobat pe 1 Martie. Antecontractul s-a semnat pe 27 Ianuarie deci se fac acum doua luni.
In tot acest timp am descoperit problemele respective iar dezvoltatorul a tras de timp in loc sa rezolve.

Alte discuții în legătură

Probleme fatada bloc nou Raluca2588 Raluca2588 Buna ziua, am achizitionat prin programul Prima Casa cu apartament nou intr-un complex rezidential in 2014. Blocul are 9 etaje si o terasa retrasa, iarna ... (vezi toată discuția)
Garantie pentru vicii ascunse redusa la 3 ani iizaga iizaga Buna ziua, In clauzele unui contract de vanzare-cumparare pe care urmeaza sa-l semnez, pentru un apartament, dezvoltatorul (care este si vanzatorul) acorda ... (vezi toată discuția)
Diferend intre constructor (pfa) si proprietar apartament bloc nou George_one George_one Buna ziua. As dori un raspuns la urmatoarea situatie. In urma achizitionarii unui apartament anul trecut, au aparut probleme privind hidro-izolatia ... (vezi toată discuția)