Buna ziua.
As dori un raspuns la urmatoarea situatie.
In urma achizitionarii unui apartament anul trecut, au aparut probleme privind hidro-izolatia blocului, care constau in infiltratii de apa (in special cand ploua puternic) atat pe interior, cat si pe exterior (in special pe partea inferioara a grinzii/consolei care formeaza structura balconului). Petele sunt albe si vizibile, probabil ca atat terasa cat si pragurile trecere bacon – camere de locuit sunt insuficient sau neconform izolate. Este vorba de defecte/vicii ascunse. Controlul calitatii lipseste.
Este imposibil a se face referire in contractul de vanzare-cumparare la toate actele normative care se aplica in astfel de situatii (clauza care sa stabilleasca o perioada de garantie pentru astfel de defecte ascunse, constructorii/executantii refuza sa includa asa ceva in contract), cred ca legea isi face efectul in mod natural. Dar cine o aplica ? Eu cum sunt protejat ?
Constructorul (este PFA) care este si dezvoltator si executant, refuza in mod sistematic sa ne prezinte autorizatia/autorizatiile de constructie, cartea constructiei, procese verbale, etc., motivand ca nu suntem constituti in asociatie de proprietari. Nu vad legatura.
Daca este PFA nu are obligatii legale ? De ce ar fi mai greu, daca este PFA, sa fie obligat sa respecte normele, standardele, legile in constructii ?
Am citit Legea 10/95, art. 23, lit. k) si art. 29, stiu ca si in noul Cod Civil exista un articol similar (dar nu stiu numarul), referitor la garantia de executie pe banii executantului, care stipuleaza 10 ani de la receptia lucrarii. In cazul meu, receptia a fost facuta la inceputul anului 2012, in baza unui proces verbal.
Atat timp cat proprietarii nu au intervenit in nici un fel asupra blocului in care locuiesc, atunci vina este in intregime a executantului.
Am intrebat la o institutie de profil, mi s-a raspuns ca trebuia sa semnalez aceasta problema in termen de 6 luni de la semnarea procesului verbal de receptie initiala si ca ei nu mai pot interveni, nu am inteles prea multe din moment de legea 10/95 spune altceva.
Daca institutia respectiva nu asigura o expertiza recunoscuta, atunci cui ma pot adresa ?
Cui ma pot adresa pentru a remedia aceasta situatie, incercand sa evit un proces juridic. Daca totul se rezolva/nu se rezolva prin tribunal, atunci de ce mai sunt bune institutiile statului ? Ca sa medieze sau sa monitorizeze ce ?
Va multumesc frumos.
Cu respect, George.
Cel mai recent răspuns:
George_one , utilizator
12:31, 21 Octombrie 2013