avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Diferend intre constructor (PFA) si proprietar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Diferend intre constructor (PFA) si proprietar apartament bloc nou

Buna ziua.
As dori un raspuns la urmatoarea situatie.

In urma achizitionarii unui apartament anul trecut, au aparut probleme privind hidro-izolatia blocului, care constau in infiltratii de apa (in special cand ploua puternic) atat pe interior, cat si pe exterior (in special pe partea inferioara a grinzii/consolei care formeaza structura balconului). Petele sunt albe si vizibile, probabil ca atat terasa cat si pragurile trecere bacon – camere de locuit sunt insuficient sau neconform izolate. Este vorba de defecte/vicii ascunse. Controlul calitatii lipseste.
Este imposibil a se face referire in contractul de vanzare-cumparare la toate actele normative care se aplica in astfel de situatii (clauza care sa stabilleasca o perioada de garantie pentru astfel de defecte ascunse, constructorii/executantii refuza sa includa asa ceva in contract), cred ca legea isi face efectul in mod natural. Dar cine o aplica ? Eu cum sunt protejat ?
Constructorul (este PFA) care este si dezvoltator si executant, refuza in mod sistematic sa ne prezinte autorizatia/autorizatiile de constructie, cartea constructiei, procese verbale, etc., motivand ca nu suntem constituti in asociatie de proprietari. Nu vad legatura.
Daca este PFA nu are obligatii legale ? De ce ar fi mai greu, daca este PFA, sa fie obligat sa respecte normele, standardele, legile in constructii ?
Am citit Legea 10/95, art. 23, lit. k) si art. 29, stiu ca si in noul Cod Civil exista un articol similar (dar nu stiu numarul), referitor la garantia de executie pe banii executantului, care stipuleaza 10 ani de la receptia lucrarii. In cazul meu, receptia a fost facuta la inceputul anului 2012, in baza unui proces verbal.
Atat timp cat proprietarii nu au intervenit in nici un fel asupra blocului in care locuiesc, atunci vina este in intregime a executantului.
Am intrebat la o institutie de profil, mi s-a raspuns ca trebuia sa semnalez aceasta problema in termen de 6 luni de la semnarea procesului verbal de receptie initiala si ca ei nu mai pot interveni, nu am inteles prea multe din moment de legea 10/95 spune altceva.
Daca institutia respectiva nu asigura o expertiza recunoscuta, atunci cui ma pot adresa ?
Cui ma pot adresa pentru a remedia aceasta situatie, incercand sa evit un proces juridic. Daca totul se rezolva/nu se rezolva prin tribunal, atunci de ce mai sunt bune institutiile statului ? Ca sa medieze sau sa monitorizeze ce ?
Va multumesc frumos.
Cu respect, George.
Cel mai recent răspuns: George_one , utilizator 12:31, 21 Octombrie 2013
Faceti o notificare scrisa constructorului in care semnalati incidentele avute si amenintati cu procesul in caz ca nu remediaza .Puteti actiona in instanta pe constructie fiecare proprietar separat , solicitati daune , obligarea la reparatii , solicitati o expertiza si eventual martori.Scoateti fotografii cu petele respective . Nu are importanta forma de organizare a constructorului (PFA , soc. comerciala, persoana fizica ) este obligat la reparatii in perioada de garantie . Va prezenta actele instantei .
Procesele verbale de recepţie trebuiau semnate atât de către constructor cât şi de către beneficiar, -(de către d-voastră.) Atîta vreme cît până în prezent nu aţi semnat acest p.v de recepţie , lucrarea nu este recepţionată.
Pentru început formulaţi o sesizare către Inspectoratul teritorial în construcţii, Direcţia regională, sesizare în care arătaţi şi solicitaţi o verificare a executării lucrărilor precum şi faptul că nu v-a fost predată cartea tehnică(lucru absolut obligatoriu) şi alte documente ale construcţiei.
În instanţă, cu acest p.v al Inspectoratului în construcţii, pe baza L. 10/1995, veţi putea introduce o acţiune în OBLIGAŢIA DE AFACE, solicitînd şi daune cominatorii.Ar fi bine ca toţi proprietarii nemulţumiţi să susţină această sesizare şi mai apoi acţiunea în instanţă.
Buna ziua.

Va multumesc frumos pentru raspunsuri. Imi sunt foarte utile.
Cu respect,
George
Buna ziua.

Revin la subiectul acesta, doresc sa va intreb daca imi puteti raspunde, va rog frumos:
cui pot solicita o expertiza tehnica ? ISC sau exista evaluatori privati atestati ? De asemenea, daca doresc sa vad si proiectul tehnic al constructiei, exista un evaluator tehnic care imi poate spune daca executia este conforma cu proiectul ?
De multe ori, constructorii "uita" multe elemente tehnice, pentru a economisi cat mai multi bani si a lasa proprietarii sa se descurce, adica sa mai cheltuiasca alti bani.
Cine nu stie sau nu se informeaza, plateste.

Va multumesc.

Cu respect,
George

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infitratie apa din exterior in apartamentul de la parter thesys thesys Buna ziua, Va rog o solutie, daca cineva s-a mai confruntat cu aceasta situatie. Avem urmatoarea problema: bloc nou de 4 ani, fara subsol ... (vezi toată discuția)
Garantie 10 ani impotriva viciilor ascunse pentru constructii CrMi CrMi Buna ziua, As avea o intrebare legata de garantia impotriva viciilor ascunse pentru constructii. Inteleg ca leagea 10/1995 prevede o garantie de 10 ani ... (vezi toată discuția)
Infiltratii in peretii unui apartament nou da_na da_na Buna seara si Craciun fericit! Vin catre dvs cu o problema aparuta imediat dupa cumpararea unui apartament situat la parter, direct de la dezvoltator, in anul ... (vezi toată discuția)