avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1131 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... suspendare permis pentru nedeclarare in 24 h accident
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

suspendare permis pentru nedeclarare in 24 h accident

Buna ziua!

O sa postez direct inaintarea facuta la judecatorie pentru ca acolo povestesc pe larg ce s-a intamplat:
Plangere,

Impotriva procesului verbal seria CC nr 2911582, incheiat in data de 22/07/2009 la orele 07.55, de agentul constatator COSTACHE AURELIAN, fapta descrisa de acesta fiind:

” 12/05/2009 ora 8.30 Bdul Mircea Voda intersectia cu Logofat Udriste a condus auto B-89-BVY, nu a pastrat distanta corespunzatoare fata de auto B-10-XXX, avariindu-l. Nu s-a prezentat la politie in termenul legal de 24 ore” avand incadrare juridica art 51 si 79 (1) lit b din OUG 195/ 2002, sanctionat de art 100 al 2 si al 3 lit g si art 108 al 1, lit b, pct 4. din OUG 195/2002 cu amenda in valoare de 480 lei si suspendarea dreptului de a conduce autovehicole pe drumurile publice timp de 30 de zile, eliberand dovada seria CD nr 0218988 , valabila pana la data de 06/08/2009

Consider sanctiunea aplicata ca fiind neintemeiata, din motivele expuse mai jos:

Nu am fost implicata in niciun accident cu auto B-10-XXX. In data de 12/05/2009 am avut o altercatie in trafic cu conducatorul auto B-10-XXX, dl. Radu Leonard. Acesta nu mi-a acordat prioritate la trecere obligandu-ma sa trec pe banda doi de circulatie. In momentul in care l-am claxonat acesta a oprit masina, a coborat, mi-a adresat cuvinte injurioase si m-a scuipat. Dupa ce semaforul a trecut pe culoarea verde, dl Radu Leonard a revenit in masina sa si a parasit locul incidentului. Mentionez ca dl. Radu Leonard se mai afla in masina cu o persoana care nu a coborat din autoturism.
Ulterior am fost chemata la Sectia de politie - Accidente Usoare sector 3 unde mi s-a adus la cunostinta ca. dl. Radu Leonard a reclamat un accident usor, cu urme abia vizibile (asa cum s-a exprimat agentul constatator, soferul autoturimului B-10-XXX aducand ca martor o persoana din autoturism.
Agentul de politie a verificat masina mea si a constatat pe bara din fata existenta unei zgarieturi de cca 10 cm, fara urme de vopsea de alta culoare. Agentul a fotografiat zgarietura cu un aparat foto digital si cu telefonul mobil si a masurat-o cu o rigla de birou. In declaratia data agentului am solicitat expertiza prin compararea celor doua masini si reconstituirea presupusului accident. Aceasta proba nu a putut fi facuta deoarece dl. Radu Leonard a refuzat sa se deplaseze, pentru compararea celor doua masini, nici in momentul in care ma aflam la sectia de politie si nici la o data si o ora ulterioara, propuse de mine. Dl. Radu Leonard i-a explicat, telefonic, agentului constatator, in prezenta mea, ca nu intelege de ce trebuie “ sa traga atat pentru a i se face dreptate”.
Am fost chemata a doua oara la sectia de politie unde mi s-a adus la cunostinta ca dl. Radu Leonard s-a prezentat la o data aleasa de domnia sa pentru efectuarea de masuratori si poze autoturismului B-10-XXX. In urma acestora s-a constatat ca masina dlui. Radu Leonard nu prezenta urme de vopsea de alta culoare, ci doar o zgarietura pe bara din spate. Agentul de politie a considerat suficiente aceste probe si a luat masura sanctionarii mele contraventionale si suspendarii permisului meu de conducere.

In concluzie si avand in vedere urmatoarele:

• modalitatea prin care s-a constatat implicarea mea in acest accident si instrumentele neadecvate cu care s-au facut masuratorile;
• masinile nu au aceeasi marca si au dimensiuni diferite, deci masuratorile efectuate de agentul de politie nu pot fi exacte;
• mi-a fost, practic, refuzata expertiza prin compararea fizica a celor doua masini si reconstituirea presupusului accident;
• declaratia martorului prezentat de catre di. Radu Leonard nu poate fi credibila atata timp cat martorul nu a coborat din masina si deci nu putea auzi discutia dintre mine si soferul autoturismului B-10-XXX.
• am decis contestarea procesului-verbal, prin mentiunea “Nu sunt de acord”;
• consider ca politia rutiera a comis un abuz, prin amendarea mea si suspendarea permisului meu de conducere, pe baza unor probe tehnice si testimoniale inexacte si superficiale;

Va solicit, prin prezenta plangere, anularea procesului verbal seria CC, nr 2911582, anularea masurii de retinere a permisului de conducere si restituirea amenzii de 240 lei.

Intrebarile mele sunt: 1) aveau dreptul sa-mi suspende permisul daca eu nu aveam cunostinta de producere unui accident?
2) In fata instantei ma pot folosi de art. 109 al 2 OUG 195/2002 si art. 181 al. 1 regulament de aplicare OUG 195/2002?
3) Daca da. Atunci politistul a intocmit PV formularul 1A in loc de 1D conf art 181. Asta atrage nulitatea PV?
4) Pot folosi prevederea art 6 CEDO?

Merci1

Alte discuții în legătură

Retinere abuziva permis de conducere CatalinNicolicioiu CatalinNicolicioiu Buna ziua, In data de 17 feb 2012 mi-a fost retinut permisul de conducere abuziv pe motiv ca am trecut pe culoarea rosie a semaforului Vreau sa fac plangere ... (vezi toată discuția)
Retinere permis auto... f0rdiesel f0rdiesel Buna ziua. In urma unui accident rutier, produs din neacordarea de prioritate la virajul catre stanga, cei doi soferi implicati accepta de comun acord ... (vezi toată discuția)
Contestatie amenda circulatie florianhomeag florianhomeag Buna ziua, In data de 12.06.2012 in municipiul Timisoara am fost oprit de un echipaj de politie pentru ca nu am acordat prioritate pietonilor la o trecere ... (vezi toată discuția)