Ubi explorari vera non possunt ,false augentur.(Cand adevarul nu poate fi cercetat , sporeste neadevarul ) - Curtius
Temporis filia veritas .( Adevarul este fiul timpului .)-Gellius
No hay cosa que requiera mas tiento que la verdad.(Nimic nu cere mai multa prudenta decat adevarul .)- Gracian
Ergmasin en megalois pasin hadein chalepon.( In infaptuirile mari e greu sa fii pe placul tuturor) -Solon
Ma grdhah kasya svid dhanam ( Sa nu ravnesti averea nimanui )- Ica-Upanisad
Nothing kindles the fire of love like a sprinkling of the anxieties of jealousy. ( Nimic nu aprinde focul iubirii la fel ca stropirea cu nelinistea geloziei .) -Bulwer
Wo der Anteil sich verliert , verliert sich auch das Gedachtnis.(Unde se pierde interesul , se pierde si memoria .)- Ghoethe
1. Să ai o strângere de mână fermă.
2. Priveşte oamenii în ochi.
3. Cântă când faci duş.
4. Într-o luptă, loveşte primul şi loveşte tare.
5. Păstrează secretele.
6. Nu renunţa niciodată la cineva. Miracole se întâmplă în fiecare zi.
7. Mereu acceptă când ţi se întinde o mână.
8. Fii curajos. Chiar dacă nu eşti, prefă-te. Nimeni nu va şti diferenţa.
9. Fluieră.
10. Alegeţi partenerul de viaţă cu atenţie. Din această decizie se vor naşte 90 % din momentele tale fericite sau triste.
11. Creează-ţi un obicei din a face lucruri drăguţe pentru ceilalţi, chiar dacă aceştia nu observă.
12. Împrumută doar acele cărţi pe care nu le mai vrei înapoi.
13. Niciodată nu spulbera speranţele unei persoane. Este posibil ca ele să fie tot ceea ce are.
14. Când joci împotriva copiilor, să îi laşi mereu să câştige.
15. Oferă oamenilor o a doua şansă, dar nu şi o a treia.
16. Fii romantic.
17. Devino cea mai entuziastă şi opimistă persoană pe care o cunoşti.
18. Destinde-te şi calmează-te. Nimic nu este la fel de important ca atunci cum ţi s-a părut la început.
19. Nu lăsa telefonul să întrerupă momentele frumoase. El există pentru confortul tău nu a celui care sună.
20. Fii un bun pierzător.
21. Fii un bun învingător.
22. Nu arde podurile. Vei fi surprins de câte ori va trebui să traversezi acelaşi râu.
23. Niciodată nu rata oportunitatea de a spune cuiva că îl iubeşti.
24. Ţine minte, nimeni nu reuşeşte singur în viaţă. Să ai o inimă recunoscătoare şi să îi recunoşti pe cei care te-au ajutat.
25. Asumă-ţi reponsabilitatea pentru atitudinea ta şi nu îi lăsa pe ceilalţi să aleagă pentru tine.
26. Începe-ţi fiecare zi cu muzica ta preferată.
27. Răspunde la telefon cu entuziasm şi energie în fiecare zi.
28. Devino eroul cuiva.
29. Căsătoreşte-te doar din iubire.
30. Nu te aştepta ca viaţa să fie cinstită.
Test surprinzător
Într-o zi, un profesor a intrat în clasă și a cerut elevilor săi să se pregătească pentru un test surprinză. Ei au așteptat cu nerăbdare ca testul să înceapă; profesorul a înmânat foile cu întrebări, punând chiar el paginile cu scrisul în jos pe fiecare birou. După ce a trecut pe la toți copiii, el a cerut acestora să întoarcă foile și să înceapă.
Spre surprinderea tuturor, nu era nicio întrebare ... doar un punct negru în centrul paginii. Văzând expresia de pe fețele tuturor, le-a spus următoarele: "Vreau să scrieți ce vedeți acolo."
Copiii, extrem de confuzi, au început să rezolve acest test inexplicabil.
La sfârșitul orei, profesorul a strâns toate foile cu răspunsuri și a început să citească fiecare lucrare cu voce tare, în fața tuturor. Toți au descris un punct negru, încercând să explice poziția din mijlocul foii, intensitatea negrului, pixul cu care a fost făcut punctul ...
După ce materialele au fost citite, sala de clasă a devenit tăcută, iar profesorul a început să explice:
"Nu am de gând să vă dau note pentru această lucrare; am vrut doar să văd ce gândiți. Nimeni nu a scris despre partea albă a hârtiei. Toată lumea s-a axat pe punctul negru - și același lucru se întâmplă și în viața noastră.
Avem o hârtie albă pentru a observa ce facem bine și pentru a ne bucura de aceste lucruri frumoase, însă, ne concentrăm mereu pe petele intunecate. Viața noastră este un dar venit de la Dumnezeu, cu dragoste și grijă, în care avem mereu motive de sărbătoare și de a fi fericiți - fiecare zi este magică, oamenii din jurul nostru, locul de muncă, traiul frumos, miracolele pe care le vedem în fiecare zi.
Cu toate acestea, noi tot insistăm să ne concentrăm pe aspectele negative - probleme de sănătate care ne deranjează, lipsa banilor, relația complicată cu un membru al familiei, dezamăgirea unui prieten ...
Petele întunecate sunt foarte mici în comparație cu tot ce avem în viața noastră, dar ele sunt cele care poluează mintea noastră." Morala (poate avea la baza o cugetare a fiecaruia dintre noi)
Sa ne indepărtam privirea de la punctele negre din viața noastra. Sa ne bucurăm de fiecare zi ca și cum ar fi ultima, de fiecare moment pe care viața ni-l oferă. Sa invatăm să fim fericiti și să trăim o viața frumoasă.
Un strigăt a cutremurat Internetul: «Nimeni nu va scăpa cu viață de aici…»
"Dacă aș fi știut cum va arata sfârșitul veții mele, nu aș fi oferit un gram de valoare cuvintelor doctorilor”.
Țipătul din tot sufletul al lui Richard Gere a șocat Internetul ! «Nimeni nu va scăpa cu viață de aici…!»
Richard Gere nu este lipsit de atenție din partea fanilor. El este iubit în toate colțurile lumii, iar recenta lui postare pe facebook a născut o mulțime de emoții.
Eustiu.com oferă această scrisoare în varianta tradusă, în care fiecare cuvânt e plin de sinceritate și sens adânc.
"Mama unuia din prietenii mei întotdeauna ducea un mod de viață sănătos. Ea prefera numai mâncare sănătoasă, nu fuma si nu consuma alcool, practica sportul și se temea să stea la soare fără cremă cu protectie UV. Ea isi consulta mereu nutriționistul și respecta cu strictete toate recomandările acestuia. Aveam impresia că femeia era obsedată de sănătatea sa. Acum are 76 de ani, și i-a fost depistat cancer la piele. Pe lângă toate, femeia are și osteoporoză în stadiu grav.
Tatăl prietenului meu nu si-a limitat plăcerile vieții deloc. Nu a practicat nici un fel de sport, a mâncat din abundență, iar untul îl ungea direct pe bacon. Își permitea să servească alcool și se bronza la soare până când nu se alegea cu arsuri solare.
Pot spune că toată viața lui, el si-a batut joc de părerile si recomandarile doctorilor și a trăit asa cum îi era pe plac. Acum are 81 de ani și doctorii spun că sănătatea lui este perfecta, asa cum rareori vezi la oameni mult mai tineri."
Oricare ar fi fost straduințele voastre, niciodată nu veți putea scăpa de otrava din voi. Mai târziu sau mai devreme aceastea va va ajunge. Precum a spus mama prietenului meu: „Dacă aș fi știut cum va arata sfârșitul vieții mele, nu aș fi oferit un gram de valoare cuvintelor doctorilor”.
Aceasta se numește viață și de aici nimeni nu scapă viu. Așadar, nu trebuie să ne punem pe planul secundar. Până aveți timp, trăiți din plăcere, ziua de mâine poate să nu mai vină. De aceea, faceți ceea ce vreți. Mâncați, faceți băi de soare, nu va rușinați să leneviți uneori. Fiți stranii și prostuți. Fiți voi înșivă, pentru altceva nu aveți timp !
Eu sunt român de meserie.
Românismul a însemnat, pentru generaţia noastră, să fim noi înşine. Că a fi la stânga înseamnă a fi în pom. Fiecare popor vrea să fie el însuşi. Şi am vrut şi noi, ăştia de dreapta, să fim români.
Sunt român şi ca român mă socot buricul pămîntului. Că dacă n-aş fi român, n-aş fi nimic. Nu mă pot imagina francez, englez, german. Adică nu pot extrapola substanţa spiritului meu la alt neam. Sunt român prin vocaţie. Tot ce gândesc devine românesc.
Dacă există o ştiinţă a naţiunii, eu sunt de meserie român.
Naţionalismul poate fi practicat şi cuviincios. Nimeni nu poate interzice unui popor să-şi trăiască tradiţia şi istoria cu gloriile şi înfrângerile ei. Pârvan zice: etnicul e punct de plecare şi universalul punct de sosire. Eu, ca naţionalist, am gândit multă vreme că naţiunea e punctul terminus al evoluţiei universale. Când dispar popoarele, intrăm în Turnul Babilonului.
A nu fi deranjat de nimic din ceea ce ti se intampla
Filozoful Krishnamurti (cunoscut si ca mare învatator spiritual) a întrebat auditoriul la una dintre conferintele pe care le-a tinut spre sfârsitul vietii sale: “stiti care este secretul meu ?”.
Oamenii îl ascultau cu întreaga atentie, caci un învatator de talia lui Krishnamurti trebuia sa aiba un secret extraordinar, care-l adusese la atât de mare întelepciune.
“Pe mine nu ma deranjeaza nimic din ce mi se întâmpla; acesta-i secretul”, a spus filozoful.
Dar, haideti sa vedem “cum se poate sa nu te deranjeze nimic din ce ti se întîmpla” si ce implicatii are “absenta deranjului”, ca si “prezenta” lui sub forma protestului, iritarii, supararii, deprimarii, furiei, fricii etc.?
A fi deranjat – indiferent prin ce stare interioara – înseamna a te opune curentului vietii si aceasta se întâmpla pentru ca privesti evenimentele si lumea prin ochelari prea strâmti.
Ocazia de a te simti “deranjat” se iveste tot timpul;la fiecare pas se poate sa fii din cale afara de deranjat.
- În trafic te poti simti enervat din cale afara.
- Pe strada te pot deranja gunoaiele, hârtiile aruncate, oamenii imbracati prost, fetele triste, aerul poluat, autobuzul care intarzie, vecinul, administratorul, seful, colegul de birou si tot asa.
Provocarea la „deranj” poate aparea deoriunde, pana si pe un camp pustiu te poate enerva pustiul insusi, vantul sau arsita.
Intrebarea este: daca te lasi deranjat de lucruri atât de marunte, ce faci cand te paraseste partenerul de viata, cand dai faliment sau ceva important pentru viata ta iese invers decat ai sperat ?
Daca vei fi deranjat de un lucru cât de marunt astazi, miine vor fi doua lucruri marunte care te vor agasa.
Si apoi vor fi trei, pâna cand tot ce se intâmpla, fie si ceea ce majoritatea oamenilor ar considera o binecuvântare, va deveni pricina de deranj.
Te vor enerva toate. Te vor deprima. Te vor infuria.
Vei vedea de jur imprejur doar ce te scoate din sarite, ori ceea ce merge prost.
Vei atrage in campul tau doar ceea ce-ti displace profund si astfel viata iti va confirma ca universul este ceea ce vezi. Si acum, cine sa te contrazica ?
Cine sa-ti spuna ca viata-i frumoasa, ca exista si o parte pe care nu o vezi, atâta vreme cât mintea ti-e impresurata cu imagini si perceptii, dar si cu realitati care iti confirma viziunea ?
A ajunge in stadiul in care „nimic nu te deranjeaza” nu este posibil printr-un salt simplu, de tipul „nu mai vreau sa ma deranjeze ceva” !
Acesta este un exercitiu spiritual de mare putere si profunzime, care trebuie exersat zi de zi, in toate imprejurarile vietii.
A nu fi deranjat, inseamna „a accepta” in intregime ceea ce vine, ceea ce este chiar acum. Dar „acceptarea” aceasta presupune transpiratie spirituala.
Inseamna a intelege ca-n spatele tuturor intâmplarilor poate fi un sens pe care nu-l vezi cu mintea si nu-l poti intelege cu logica.
Acceptarea nu se poate face prin forta.
Ea incepe de la o decizie, aceea de „a accepta” orice se intâmpla si a face exercitiul acesta in toate intamplarile vietii.
A venit un tsunami peste tine si ti-a maturat fericirea.
Daca nu ai in spate un exercitiu spiritual de acceptare a lucrurilor neplacute, dar marunte, tsunami-ul „vietii” te pune la pamint.
A nu fi deranjat nu presupune a simti o ura atroce, sau o iritare fierbinte pe care nu o exprimi din politete (cum se intâmpla atât de des).
Numai puterea reala a Vietii, puterea interioara reala te ajuta sa ramai senin in mijlocul furtunii si sa simti ca prezenta furtunii sau a soarelui – dupa caz – nu este un accident. Morala
Lasa viata sa curga si bucura-te ca ti-a oferit prilejul de a-ti dovedi bunatatea – asta inseamna acceptarea vietii, insotita de bucuria de a fi, cea care reprezinta recompensa acceptarii.