avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare persoana la primul contract
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare persoana la primul contract

Buna,
Un absolvent de studii superioare , care nu a mai fost angajat niciodata ,poate fi angajat cu contract pe perioada nedeterminata ?
Perioada de proba cat trebuie sa fie ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:01, 21 Martie 2017
Bună ziua!

Contractul de muncă se încheie pe durată determinată sau nedeterminată, indiferent de experiența anterioară, deci da, puteți fi angajat pe perioadă nedeterminată fără niciun fel de probleme.

Perioada de probă nu este obligatorie, însă dacă se stabilește prin contract, aceasta nu poate depăși 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și 120 de zile calendaristice pentru cele de conducere, conform Art. 31 din Codul Muncii.

„Art. 31. [perioada de proba]
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
(5) Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.
(6) Modalitatea de efectuare a stagiului prevazut la alin. (5) se reglementeaza prin lege speciala.”
Va angajati in domeniul studiilor absolvite?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de proba Anayllyl Anayllyl Buna dimineata! Va rog sa-mi raspundeti cat poate dura perioada de proba si daca o perioada de 90 de zile este legala. Multumesc (vezi toată discuția)
Buna ziua! tocmai ce m-am angajat si am o nelamurire legata de ... Marian996 Marian996 Buna ziua! Tocmai ce m-am angajat si am o nelamurire legata de contractul de munca. Am observat ca nu apare nicaieri perioada de proba, contractul fiind pe ... (vezi toată discuția)
Perioada de probă otilia.necula otilia.necula Bună ziua, În perioada de probă, de 90 zile, angajatorul te poate concedia? Mulțumesc, (vezi toată discuția)