avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Bloc incadrat grad seismic U3
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Bloc incadrat grad seismic U3

Buna ziua. Doresc sa vand un apartament ce se afla intr-un bloc incadrat la U3 grad seismic. Stiu ca nu este acceptat de banci pentru credit. Pot face o expertiza tehnica doar pentru apartamentul meu astfel incat viitorul cumparator sa poata accesa un credit?.Mi-ar fi imposibil sa conving locatarii de la 8 scari x 10 etaje.
Cel mai recent răspuns: -ELLA- , utilizator 00:23, 12 August 2018
Puteti cheltui niste bani pentru a face o expertiza tehnica extrajudiciara in specializarea ctii., doar a apartamentului respectiv, dar este greu de crezut ca expertul nu va tine cont de situatia actuala a imobilului, incadrat cu risc seismic.
Chiar daca expertiza va constata ca apartamentul dvs. nu prezinta risc de prabusire in cazul producerii unui seism (!?) nu vad cum cel care va cumpara apartamentul va putea obtine creditul de la banca in baza acestei expetize.
De regula, cand se acorda credite, expertiza este facuta de un expert desemnat de banca.
Buna seara!

Nu este posibila expertizarea tehnica a unui apartament, ci a intregului imobil deoarece se expertizeaza structura de rezistenta a imobilului (structura de rezistenta face parte din partile comune ale condominiului).

ORDONANTA NR. 20/1994 PRIVIND MASURI PENTRU REDUCEREA RISCULUI SEISMIC AL CONSTRUCTIILOR EXISTENTE*)
actualizata la data de 06.08.2018

Art. 1 (1) Reducerea riscului seismic al constructiilor constituie o actiune complexa, de interes national, in contextul atenuarii efectelor unui potential dezastru provocat de cutremure si cuprinde masuri de interventie la constructiile existente care prezinta niveluri insuficiente de protectie la actiuni seismice, degradari sau avarieri in urma unor actiuni seismice.
(2) Stabilirea riscului seismic pentru o anumita constructie se face prin incadrarea acesteia in una dintre urmatoarele patru clase de risc:
a) Clasa R(s) I, din care fac parte constructiile cu risc ridicat de prabusire la cutremurul de proiectare corespunzator starii-limita ultime;
b) Clasa R(s) II, in care se incadreaza constructiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradari structurale majore, dar la care pierderea stabilitatii este putin probabila;
c) Clasa R (s) III, care cuprinde constructiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot prezenta degradari structurale care nu afecteaza semnificativ siguranta structurala, dar la care degradarile nestructurale pot fi importante;
d) Clasa R (s) IV, corespunzatoare constructiilor la care raspunsul seismic asteptat este similar celui obtinut la constructiile proiectate pe baza prescriptiilor in vigoare.
Art. 2 (1) Proprietarii constructiilor, persoane fizice sau juridice, si asociatiile de proprietari, precum si persoanele juridice care au in administrare constructii au obligatia sa actioneze pentru:
a) urmarirea comportarii in exploatare a constructiilor din proprietate sau din administrare;
b) expertizarea tehnica, de catre experti tehnici atestati pentru cerinta fundamentala rezistenta mecanica si stabilitate, a constructiilor existente care prezinta niveluri insuficiente de protectie la actiuni seismice, degradari sau avarieri in urma unor actiuni seismice in vederea incadrarii acestora in clasa de risc seismic si fundamentarii masurilor de interventie. In cazul in care, in termenele prevazute de prezenta ordonanta, nu au fost realizate masurile de interventie fundamentate in expertiza tehnica initiala sau in cazul in care codul/normativul de proiectare seismica in baza caruia s-a efectuat expertizarea tehnica initiala si incadrat constructia existenta in clasa de risc seismic si-a incetat aplicabilitatea, se poate efectua, la solicitarea proprietarilor/asociatiei de proprietari, in scopul actualizarii masurilor de interventie pentru reducerea riscului seismic, o noua expertiza tehnica a constructiei existente in conformitate cu continutul-cadru prevazut in codul/normativul de proiectare seismica aflat in vigoare la data solicitarii, finantata din bugetele locale. Expertiza tehnica se insuseste de proprietari/asociatia de proprietari in vederea continuarii, in conditiile legii, a actiunilor de interventie privind reducerea riscului seismic al constructiei existente, dupa avizarea prealabila in Comisia Nationala de Inginerie Seismica organizata pe lânga Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice;
---------
(la 06-08-2018, Litera b) din Alineatul (1) , Articolul 2 a fost modificata de Punctul 2, Articolul I din LEGEA nr. 223 din 31 iulie 2018, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 676 din 03 august 2018)
---------
c) transmiterea concluziilor raportului de expertiza tehnica si a incadrarii constructiei in clasa de risc seismic catre autoritatile administratiei publice locale competente, precum si catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, in termen de 30 de zile de la data primirii raportului de expertiza tehnica, in vederea asigurarii, in conditiile legii, a monitorizarii actiunilor pentru reducerea riscului seismic, respectiv inscrierii in partea I a cartii funciare a imobilului a clasei de risc seismic in care a fost incadrata constructia existenta;
d) aprobarea deciziei de interventie si continuarea actiunilor definite la alin. (6), in functie de concluziile fundamentale din raportul de expertiza tehnica.
(9) Proprietarii/Administratorii constructiilor prevazuti la alin. (1) raspund in conditiile legii, material, contraventional si civil, dupa caz, pentru nerealizarea masurilor de interventie dispuse prin prezenta ordonanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

obtinere acord vecin bunà ziua! mà confrunt cu o situatie pentru care và rog sà ... magda1612 magda1612 Bunà ziua! Mà confrunt cu o situatie pentru care và rog sà mà ajutati cu un ràspuns avizat. Am mostenit o càsutà bàtràneascà de la bunicii mei; ... (vezi toată discuția)
Expertiză pentru risc seismic Cccv Cccv 1.In cazul în care avem suspiciuni asupra cladirii in care locuim și solicitam expertiza , cine suportă cheltuielile ecpertizei 2.Suntem 2 proprietari ... (vezi toată discuția)
Buna seara! părinții mei poseda un apartament într-un imobil ... RM RM Buna seara! Părinții mei poseda un apartament într-un imobil încadrat la categoria 2 risc seismic. Dorim sa asiguram apartamentul si nu reușesc sa găsesc ... (vezi toată discuția)