avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizație crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizație crestere copil

Buna seara.Pe 25 februarie a.c. am născut un baietel prematur la 34saptamani.Nu am reușit sa îmi iau înainte concediu medical asa ca am început concediul dupa nasterea copilului.Intrebariele mele sunt
1.Daca in loc de cele 46 de zile obligatoriu le iau pe toate cele 126 ,indemnizatia de crestere a copilului se calculează din momentul nasterii copilului pana când acesta face 2anisori sau se calculează 2 ani de când este depus dosarul pentru indemnizatie?
2,daca in cazul in care indemnizatia se calculează din momentul depunerii dosarului,daca doresc sa beneficiez de stimulentul de insertie trebuie sa mă întorc la lucru cu 60 de zilei înainte de a face copilul 2ani sau cu 60 de zile înainte de a termina indemnizatia?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:19, 22 Martie 2017
1. Indemnizaţia se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

2. Indemnizat vi se acorda inceand cu prima zi urmatoare celei in care inceteaza concediu de maternitate.

3. Legea și normele metodologice prevăd că, în cazul în care persoana se intoarce la activitatea profesională cu cel puțin 60 zile înainte de finalizarea concediului, respectiv înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 (3) ani, perioada de acordare a stimulentului de inserție se prelungește până împlinește copilul vârsta de 3 ani sau 4 ani în cazul copilului cu handicap.

Cele 60 de zile includ si "luna celuilalt parinte".

In speta, va trebui sa reveniti la munca cu cel puțin 60 zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 (3) ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie ccc MisuMiha MisuMiha Buna ziua. Nelamuririle mele sunt legate de concediul prenatal/postnatal si indemnizatia de crestere a copilului. Povestea mea pe scurt este ... (vezi toată discuția)
Ccc- contract munca incetat Dreamdream Dreamdream Buna ziua! Ma aflu in CCC si beneficiez de indemnizatia lunara.Nu am un contract de munca suspendat pe 2 ani dat fiind ca mi-a incetat contractul la data ... (vezi toată discuția)
Ccc luna aferenta tatalui CATIS CATIS Vreau sa ma intorc pe1 septembrie la munca (CCC-ul meu de 2 ani se termina pe 15 ianuarie 2017). Tatal ar trebui sa intre in luna lui de concediu la 1 ... (vezi toată discuția)