avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot fi concediat si in ce mod ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot fi concediat si in ce mod ?

Buna ziua,rog daca se poate sa mi se spuna daca pot fi concedia, cu ce motive ?
In speta lucrez la o institutie de invatamant privata in functia de agent de securitate (cu atestat ) de aprox.8 luni cu un program de lucru de 24/48, fara libere fara zile de sambata si duminica sau sarbatori legale platite dupa lege,fara sporuri.
In toata aceasta perioada au fost cazuri cand ceilalti 2 colegi si-au luat libere (zile de concediu) s-au au fost bolnavi si am lucrat in aceea perioada 24/24 !!! fortati,pt. ca nu avea cine sa vina .Turele acelea de o zi si o noapte da si una nu ( 24/24) ne-au fost platite ( in plus) si mai prost !niciodata nu semnam un stat de plata ci un fel de chitanta ca am primit banii,dar am verificat si se platesc in mod corect darile catre stat.( mentionez ca sunt angajatul lor nu al unei firme de paza,dar am un contract de munca pe o durata determinata pana se intoarce un angajat care este in concediu maternal-aprox. iulie 2018 !
Problema este ca nu am mai putut sa facem ture de 24/24 din cauza oboselii si s-a pus problema angajarii a inca unui om ( cum ar fi normal ),insa se pare ca vor face contract cu o firma de paza,iar patronul acesteia vrea (sau i s-a impus) sa ne preia . Eu nu doresc sa fiu angajatul acestei firme, daca as fi vrut as fi putut sa ma angajez de mult in alte locuri.( eu fac naveta circa 60 km,si suport singur cheltuielile de transport ),dar repet nu agreez firmele de paza iar o data preluat ( nu inteleg concret cum ?) patronul acesteia te poate muta cu punctul de lucru unde doreste.
Scuze ca m-am lungit, intrebarea mea este va rog : pot fi dat afara si daca da cum ma pot apara sau opune daca nu doresc sa trec la acea firma ? (am varsta de peste 60 ani si nu amgasit altceva rezonabil ca loc de munca )
Multumesc din suflet anticipat

Revin cu intrebarea: in mod concret pot fi dat afara daca nu doresc sa trec ca angajat la firma de paza ? cum ma pot apara sau daca exista posibilitatea sa primesc vreo compensatie, tinand cont ca am facut un imprumut la banca platibil pana exact in momentul expirarii contractului meu in 2018 (exact atat mi-a acceptat banca imprumutul, ca timp de restituire ) ?
Si daca pot recupera banii neplatiti corect la salariu, in sensul ca niciodata nu ni s-au platit toate orele lucrate ( in medie 240/luna ) ci 168 h plus 20 bonuri de masa, iar in contractul de munca salariul este cel minim garantat in plata ( initial 1250, acum 1450 ) dar este trecut ca program 8 h/zi 5 zile /saptamana,nicidecum 24/48;si bineinteles fiind trecut asa, nu s-a platit nici spor de noapte. Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2017
tomyblue, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:52, 23 Martie 2017
Un contract individual de muncă poate înceta :
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.


1. Vointa unilaterala a angajatorulu = concedierea

Concedierea poate fi dispusă pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.

Codul Muncii

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

2. Voina unilaterala a salariatului = demisia

art.81 C.mun.
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Daca as primi un raspuns mai concret, ar fi nemaipomenit, mai ales ca maine ma duc la serviciu si este f. posibil sa fiu pus sa aleg o alternativa :sa trec la firma de paza sau sa fiu dat afara !?Multumesc mult
1. Data viitoare nu va mai modificati mesajul dupa ce ati primit un raspuns. Puteti folosi functia "raspunde" pentru a posta un nou mesaj.

2. Nimeni nu va poate spune exact daca veti fi sau nu concediat , intrucat nu se poate substitui conducerii entitatii unde lucrati.

Se poate spune ca exista posibilitatea sa fiti concediat, iar dvs aveti dreptul de a contesta in instanta decizia de concediere.
Bună ziua!

Concret, da, puteți fi concediat. Angajatorul va desființa postul dumneavoastră și va fi acoperit din punct de vedere legal prin următoarele prevederi din Codul Muncii:

„Art. 65. [concedierea pentru motive obiective]
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
Art. 66. [felurile concedierii pentru motive obiective]
Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului poate fi individuală sau colectivă.
Art. 67. [drepturile salariaţilor concediaţi pentru motive obiective]
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.”

Angajatorul ar trebui să vă ofere, dacă există, un post vacant în cadrul unității, post care să corespundă pregătirii dumneavostră profesionale. Dacă nu există, va notifica Agenția pentru Ocuparea Forței de muncă pentru a vă înregistra ca șomer în căutare de loc de muncă.

Compensații pentru concedierea prin desființarea locului de muncă puteți primi doar dacă angajatorul decide acest lucru sau dacă o astfel de compensație este menționată în contractul colectiv de muncă.

În ceea ce privește plata drepturilor salariale, îi puteți solicita acestuia în scris să vă calculeze și să vă plătească toate orele lucrate, inclusiv cele ce depășesc norma stabilită în contract, adică cele 40 de ore pe săptămână. În cazul în care acesta nu o face, vă puteți adresa în scris Inspectoratului Teritorial de Muncă. În eventualitatea în care nici în urma verificărilor celor de la Inspectorat, angajatorul nu vă plătește drepturile salariale legale, vă puteți adresa instanței de judecată.
În cazul desfacerii contractului individual de muncă, în temeiul art. 65 din Codul muncii, angajatorul nu are obligaţia de a oferi un loc de muncă salariatului concediat si nici pe aceea de a anunta AJOFM-ul.

Alte discuții în legătură

Somajul - ce presupune pentru angajator radulescuoctav radulescuoctav Buna ziua, As dori sa angajez pe cineva pentru o luna pentru a putea primi somaj. Persoana are peste 10 ani de cand lucreaza la locul de munca de unde ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim al unui asociat unic cu functie de angajat. canamaria canamaria In conditiile in care un asociat unic are contract de munca inregistrat la ITM (iar societatea pe care o detine nu a avut activitate, implicit contributiile la ... (vezi toată discuția)
Concediere Ruslana1 Ruslana1 Buna ziua, As dori sa aflu daca un angajat poate fii concediat fara respectarea perioadei de preaviz din partea angajatorului sau angajatorul este obligat sa ... (vezi toată discuția)