avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Somajul - ce presupune pentru angajator
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Somajul - ce presupune pentru angajator

Buna ziua,

As dori sa angajez pe cineva pentru o luna pentru a putea primi somaj. Persoana are peste 10 ani de cand lucreaza la locul de munca de unde pleaca amiabil pe baza unor salarii compensatorii.

Am inteles ca, ca sa poata sa ia somaj trebuie sa aibe continuitate, sa fie angajat la noi din ziua urmatoare de cand incheie contractul cu vechea firma.

As dori sa stiu ce atrage pentru mine ca angajator punerea in somaj al acestei persoane. Am inteles ca nu voi mai putea face angajari timp de un an ? Sau nu voi mai putea face angajari doar pentru acelasi post pentru care am scos in somaj.

Afecteaza firma in vreun fel in viitor vis-a-vis de posibilitate de a lua leasing-uri, credite .. samd ? Presupune controale, cheltuieli suplimentare din partea noastra ?

Vreau in principiu sa stiu daca exista urmari rele in schimbul ajutorului pe care il facem pentru cineva amarat.

Cel mai recent răspuns: Statescu Aurora , utilizator 20:28, 27 Februarie 2013
In primul rand spuneti-mi ce inseamna ,,amiabil"- atunci cand pleci cu salarii compensatorii?
Atunci cand se acorda salarii compensatorii se presupune ca s-a efectuat o concediere individuala sau colectiva - pentru restructurare post, iar daca angajatul are 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni poate sa intre in somaj de la acea societate.

Codul muncii
ART. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintã încetarea contractului individual de muncã determinatã de desfiinţarea locului de muncã ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fãrã legãturã cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncã trebuie sã fie efectivã şi sã aibã o cauzã realã şi serioasã.

ART. 66
Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului poate fi individualã sau colectivã.

ART. 67
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiazã de mãsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevãzute de lege şi de contractul colectiv de muncã aplicabil.

Dreptul la preaviz

ART. 75
(1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiazã de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrãtoare.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se aflã în perioada de probã.
(3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncã este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzãtor, cu excepţia cazului prevãzut la art. 51 alin. (2).

ART. 76
Decizia de concediere se comunicã salariatului în scris şi trebuie sã conţinã în mod obligatoriu:
a) motivele care determinã concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritãţi, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai în cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de muncã disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmeazã sã opteze pentru a ocupa un loc de muncã vacant, în condiţiile art. 64.

ART. 77
Decizia de concediere produce efecte de la data comunicãrii ei salariatului.

Nu mai exista notiunea de continuitate. pentru a beneficia de somaj trebuie sa aiba lucrate 12 luni din ultimele 24 luni.

daca il angajati la dumneavoastra si ii desfaceti contractul de munca - cu desfiintarea postului, nu veti mai putea angaja pe acel post.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de preaviz onasis1961 onasis1961 Daca o persoana este in preaviz de 20 zile din initiativa angajatorului prin restucturarea postului. Trebuie sa prezinte la lucru si sa munceasca un anumit nr. ... (vezi toată discuția)
Reorganizare-desfiintare post vikipatru vikipatru In urma reorganizarii, s-a decis desfiintare postului meu. AGA dateaza 03/10/2008, mi-a fost aduss la cunostinta acest fapt, ca sunt concediata 06/10/2008. ... (vezi toată discuția)
Nelamurire taga taga in ce conditii angajatorul poate concedia angajatul?Asa, pur si simplu? Angajatul nu are niciun drept? (vezi toată discuția)