avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reorganizare-desfiintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reorganizare-desfiintare post

In urma reorganizarii, s-a decis desfiintare postului meu. AGA dateaza 03/10/2008, mi-a fost aduss la cunostinta acest fapt, ca sunt concediata 06/10/2008. Intrebarea mea este:
- sunt suficiente 3 zile, poate trebuia sa se gandeasca sa-mi opere alte posturi?
-exista procedura speciala in asemenea caziri, reorganizare urmata da concediere, poate conform L societatilor comerciale?
Sper ca ma voi lamuri cu ajutorul Dmv.!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:33, 8 Octombrie 2008
Fiind vorba de desfiintarea postului se aplica art.65, 67 si 73 din Codul muncii (la dvs. este vorba de concediere individuala):

"Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă
încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă." (O.U.G. nr. 55/2006)

Art. 67. - Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Art. 73. - (1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de
dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se
află în perioada de probă.
″(3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este
suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2).″ (O.U.G. nr. 65/2005)
Art. 74. - (1) Decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod
obligatoriu:
a) motivele care determină concedierea;
b) durata preavizului;
″(2) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat,
termenul de preaviz va fi suspendat corepunzător. (Abrogat de O.U.G. nr. 65/2005)
Art. 75. - Decizia de concediere produce efecte de la data comunicării ei salariatului.

Fiind concediere individuala, angajatorul nu are obligatia sa va ofere alt loc de munca dar, concediindu-va cu art.65(1) din Codul muncii, puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca aveti lucrate 12 luni din ultimele 24 luni si de asemenea de o compensatie pe care v-o da angajatorul, conform CCM din unitate sau CCMUNN pe anii 2007-2010 care in art. 78 spune:
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.

Deci, angajatorul trebuia sa va acorde un preaviz de minim 15 zile lucratoare, in care veneati la serviciu si erati platita, plus compensatia de care am pomenit.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitate suspendata - mamici revenite din cic r111 r111 Am un SRL cu activitate suspendata. Pana la suspendarea activitatii , am avut o salariata care a intrat in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani. ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare femeie insarcinata??? este posibil liliua2008 liliua2008 Buna ziua!!! Va rog sa-mi spuneti daca o firma isi restrange activitatea si este nevoita sa disponibilizeze o femeie insarcinata, care deja a anuntat ... (vezi toată discuția)
Concediere emisa de angajator mon8 mon8 Buna ziua, Pe data de 05 ale lunii, dupa o perioada de concediu medical soldata cu 2 internari, mi s-a adus la cunostiinta de catre superiorul ierarhic, ... (vezi toată discuția)