avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Disponibilizare femeie insarcinata??? este posibil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Disponibilizare femeie insarcinata??? este posibil

Buna ziua!!!
Va rog sa-mi spuneti daca o firma isi restrange activitatea si este nevoita sa disponibilizeze o femeie insarcinata, care deja a anuntat angajatorul cu privire la stadiul sarcinii, acest lucru are anumite implicatii asupra firmei?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 15:33, 7 Ianuarie 2010
Daca respectati toate prevederile legale privind concedierea prin desfiintarea postului angajatei insarcinate, nu.
Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedam mai exact?
va multumesc
mai exact : decizia de concediere se emite in ziua in care salariatul este prezent la munca !
:offtopic:
]@smeagull a scris :
" dintre toate lucrurile relevante ce se puteau spune in acest topic extrem de stufos al concedierii ca urmare a desfiintarii postului, si inca al unei femei insarcinate, propozitia dvs. este, pe cat de nefolositoare, pe ata de potential incorecta (nu toate deciziile de concediere se emit in ziua in care salariatul este prezent la munca). "

este vorba strict de decizie de concediere ( disponibilizare ) ca si decizie unilaterala a angajatorului

daca vreti , eu va propun sa mai adaugati cateva articole din codul muncii pentru ca cele scrise de dvs. sunt insuficiente



Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2010
ctynn, utilizator
In mare, vedeti:
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...

si codul muncii
Art. 64
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.
ART. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
--------------
Art. 65 a fost modificat de pct. 9 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 55 din 30 august 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 788 din 18 septembrie 2006.

ART. 66
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva.
ART. 67
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.
SECTIUNEA a 6-a
Dreptul la preaviz

ART. 73
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.
(3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).
----------------
Alin. (3) al art. 73 a fost introdus de pct. 38 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 65 din 29 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 576 din 5 iulie 2005.

ART. 74
(1) Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai in cazul concedierilor colective;
) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.
ART. 75
Decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului.

CCCMUN 2007-2010
ART.74. - (1) Incetarea CIM poate avea loc - in conditiile prevazute de lege - printr-unul
din urmatoarele moduri:
a) de drept;
b) ca urmare a conventiei partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si conditiile limitative
prevazute de lege.
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la
desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la
programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

:offtopic:
ctynn a scris:

mai exact : decizia de concediere se emite in ziua in care salariatul este prezent la munca !

@ctynn: dintre toate lucrurile relevante ce se puteau spune in acest topic extrem de stufos al concedierii ca urmare a desfiintarii postului, si inca al unei femei insarcinate, propozitia dvs. este, pe cat de nefolositoare, pe ata de potential incorecta (nu toate deciziile de concediere se emit in ziua in care salariatul este prezent la munca).




Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2010
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitate suspendata - mamici revenite din cic r111 r111 Am un SRL cu activitate suspendata. Pana la suspendarea activitatii , am avut o salariata care a intrat in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani. ... (vezi toată discuția)
Nelamurire taga taga in ce conditii angajatorul poate concedia angajatul?Asa, pur si simplu? Angajatul nu are niciun drept? (vezi toată discuția)
Somajul - ce presupune pentru angajator radulescuoctav radulescuoctav Buna ziua, As dori sa angajez pe cineva pentru o luna pentru a putea primi somaj. Persoana are peste 10 ani de cand lucreaza la locul de munca de unde ... (vezi toată discuția)