ART. 55
Contractul individual de munca poate înceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului parţilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre parţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevazute de lege.
ART. 58
(1) Concedierea reprezinta încetarea contractului individual de munca din iniţiativa angajatorului.
(2) Concedierea poate fi dispusa pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.
ART. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în urmatoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a savârşit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinara;
b) în cazul în care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, în condiţiile Codului de procedura penala;
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica şi/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa îşi îndeplineasca atribuţiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de munca în care este încadrat.
ART. 62
(1) În cazul în care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligaţia de a emite decizia de concediere în termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
(2) În cazul în care concedierea intervine pentru motivul prevazut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispoziţiilor art. 247-252.
(3) Decizia se emite în scris şi, sub sancţiunea nulitaţii absolute, trebuie sa fie motivata în fapt şi în drept şi sa cuprinda precizari cu privire la termenul în care poate fi contestata şi la instanţa judec?toreasca la care se contesta.
ART. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezinta încetarea contractului individual de munca determinata de desfiinţarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de munca trebuie sa fie efectiva şi sa aiba o cauza reala şi serioasa.
ART. 67
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevazute de lege şi de contractul colectiv de munca aplicabil.
~ final discuție ~