avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Parinti cu tulburari psihice, revocare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Parinti cu tulburari psihice, revocare donatie

In urma cu circa 5 ani am primit de la parintii mei prin donatie un imobil si 2 hectare de pamint arabil. Acum, starea lor psihica este degradata foarte mult, ambii sufera schizofrenie...au discernamintul redus foarte mult..., fac o gramada de prostii .In plus, influentati de oameni 'de bine ' din jurul lor , ma dau in judecata pentru revocarea donatie.Cum pot contracara darea in judecata ?? tulburarile psihice ale ambilor parinti sint vizibile si pentru un om oarecare,nu mai zic pentru un specialist.. la un control psihiatric psihologic s-ar vedea clar .Pina acum au refuzat a mearga la medic. Sint dat in judecata de dinsii in conditiile in care discernamintul lor este sub 50%..de exemplu mama are momente cind nu stie cine este dimineata, a avut atacuri vasculare multiple..Exista posibilitatea sa fie obligati sa faca un control psihiatric pt. a evita un eventual proces ? Va multumesc , astept raspuns
Cel mai recent răspuns: marin75 , utilizator 02:58, 27 Martie 2017
Buna ziua,
Daca spuneti ca deja v-au dat in judecata pentru revocarea donatiei, este clar ca procesul nu-l mai puteti evita.
Dar, puteti formula dvs. separat, o cerere de punere sub interdictie si numirea unui tutore motivat tocmai de starea lor psihica.
Solicitati suspendarea procesului inceput cu privire la revocarea donatiei, pana la solutionarea procesului privind punerea sub interdictie.
Va trebui sa formulati oricum o intampinare prin care sa invocati exceptia lipsei discernamantului si apoi - avand un inceput de proba constand in acte medicale care sa le ateste starea- sa puteti solicita o expertiza de stabilire a discernamantului.
multumesc pentru cele 2 raspunsuri
Psihologii fac evaluări și dau diagnoze, iar doctorii psihiatri consultă și pun diagnostice.
Discernământul dacă este normal sau afectat, se stabilește numai prin expertiză medicală, iar în instanță numai rezultatul expertizei IML este recunoscut.
Dacă expertiza IML va stabili ca au discernământ în limite normale, nu veți putea să-i puneți sub interdicție mai ales dacă ei vor susține că sunt sănătoși și se vor opune.
Cereți în instanță efectuarea expertizei IML și așteptați rezultatul.
MULTUMESC

Alte discuții în legătură

Diagnostic de boala psihica pus gresit si expertiza medico-legala cu verdict discernamant diminuat, cum scap de efectele lor juridice Future Future Am o bunica a carei interes e sa profite de mine pentru a lua bani de la stat. Sunt in stare de soc sa aflu ce a fost in stare sa faca fara stirea mea si am ... (vezi toată discuția)
Se poate solicita instantei expertiza psihiatrica a celuilalt parinte aiai aiai ? intr-un proces de divort si incredintare minor, motivat de urmatoarele: - agresivitate si impulsivitate crescuta (pana acum, fata de sotie); exista mai ... (vezi toată discuția)
Cine poate fi martor intr-un proces de punere sub interdictie si stabilire tutela pentru un bolnav alzheimer bibliopod bibliopod In urma decesului tatalui meu, vreau sa fac o cerere de punere sub interdictie si stabilire tutela pentru mama mea, bolnavă Alzheimer în stare gravă. De ... (vezi toată discuția)