avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cine poate fi martor intr-un proces de punere sub ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cine poate fi martor intr-un proces de punere sub interdictie si stabilire tutela pentru un bolnav Alzheimer

In urma decesului tatalui meu, vreau sa fac o cerere de punere sub interdictie si stabilire tutela pentru mama mea, bolnavă Alzheimer în stare gravă. De ingrijirea mamei ma ocup impreuna cu sora si fratele meu, cu care am stabilit ca este necesara punerea sub interdictie si stabilirea tutelei si care au fost de acord ca eu sa fac aceasta cerere. Problema este daca sora si fratele meu pot fi martori in acest proces? Mai mentionez ca de la agravarea bolii, m-am mutat impreuna cu sotul meu la adresa parintilor pentru o ingrijire si supraveghere permanenta a mamei mele.
Ultima modificare: Marți, 7 Noiembrie 2017
bibliopod, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 06:30, 9 Decembrie 2020
Nu este nevoie de martori în acestă speță , ci de acte medicale.
Dar fiind rude de gradul 2, frații nu pot fi martori într-un proces civil de acest gen, însă nu e cazul de martori la dvs.
Fără o expertiză psihiatrică realizată de IML nici nu poate fi vorba de punere sub interdicție.
Aici actele medicale vorbesc. Dacă IML-ul nu o va găsi fără discernământ, Instanța de judecată nu va admite cererea de punere sub interdicție.
Mama dvs este de acord să fie pusă sub interdicție`? Că ea personal va fi citată la proces, și dacă nu se prezintă, procesul se suspendă, nu se judecă în lipsă.
Dacă se prezintă, judecătorul o va întreba dacă acceptă sa fi pusă sub interdicție.
Singura șansă este expertiza psihiatrică la IML care să o depisteze ca fiind fără discernământ.
Multumesc. Mama (92 ani) are Alzheimer in stare foarte avansata, nu se poate exprima, nu poate manca, este total dependenta de cei 3 copii care o ingrijesc cu randul. Eu impreuna cu sotul locuim de peste 3 ani impreuna cu mama, pentru a fi in permanenta supravegheata. In plus nu este deplasabila. Certificatul de handicap (grav) este dat in 2008 si de atunci boala a avansat. Ne-am gandit la punere sub interdictie tocmai pentru faptul ca nu poate vorbi si exprima in vreun fel. Care ar fi solutia?
Adresați-vă serviciului de Asistență Sociala, de la Primăria de care aparține mama, și veți primi îndrumările necesare.
Este nevoie și de o anchetă socială.
Punerea sub interdicție o decide Instanța de judecată, pe baza anchetei sociale de la Primărie, și a Certificatului medico-legal de la Institutul de Medicină Legală.
La IML o să vă trimită judecătorul pe parcursul procesului.
Dacă spuneți că nu-i deplasabilă,cum o veți duce la termene la proces, și la expertiză la IML`?
Multumesc mult. Mi-ati oferit informatii pretioase pentru ca nu imi era clară implicarea serviciului de asistenta sociala.
O sa mergem la primarie si in functie de indrumarile primite vom lua o hotarare. Nu avem cum s-o ducem nici la IML, nici la proces.
Fara expertiza nicio instanta nu va pronunta punerea sub interdictie.

Alte discuții în legătură

Cine are drept la mostenire? sau intra in propietatea primariei ? andryzs andryzs Buna ziua Cea ce va prezint este un caz special. Doua femei in varsta de 32 respectiv 26 de ani, orfani (mama,tata mort) ,cele doua femei se incadreaza in ... (vezi toată discuția)
Parinti cu tulburari psihice, revocare donatie marin75 marin75 In urma cu circa 5 ani am primit de la parintii mei prin donatie un imobil si 2 hectare de pamint arabil. Acum, starea lor psihica este degradata foarte mult, ... (vezi toată discuția)
Reprezentare persoana cu handicap grav mihaeza73 mihaeza73 Am un fiu care are 20 ani. Este evaluat cu handicap grav permanent (tetrapaeza spastica), si nu are discernamant. As dori sa aflu sub ce forma as putea sa-l ... (vezi toată discuția)