In urma decesului tatalui meu, vreau sa fac o cerere de punere sub interdictie si stabilire tutela pentru mama mea, bolnavă Alzheimer în stare gravă. De ingrijirea mamei ma ocup impreuna cu sora si fratele meu, cu care am stabilit ca este necesara punerea sub interdictie si stabilirea tutelei si care au fost de acord ca eu sa fac aceasta cerere. Problema este daca sora si fratele meu pot fi martori in acest proces? Mai mentionez ca de la agravarea bolii, m-am mutat impreuna cu sotul meu la adresa parintilor pentru o ingrijire si supraveghere permanenta a mamei mele.
Nu este nevoie de martori în acestă speță , ci de acte medicale.
Dar fiind rude de gradul 2, frații nu pot fi martori într-un proces civil de acest gen, însă nu e cazul de martori la dvs.
Fără o expertiză psihiatrică realizată de IML nici nu poate fi vorba de punere sub interdicție.
Aici actele medicale vorbesc. Dacă IML-ul nu o va găsi fără discernământ, Instanța de judecată nu va admite cererea de punere sub interdicție.
Mama dvs este de acord să fie pusă sub interdicție`? Că ea personal va fi citată la proces, și dacă nu se prezintă, procesul se suspendă, nu se judecă în lipsă.
Dacă se prezintă, judecătorul o va întreba dacă acceptă sa fi pusă sub interdicție.
Singura șansă este expertiza psihiatrică la IML care să o depisteze ca fiind fără discernământ.
Multumesc. Mama (92 ani) are Alzheimer in stare foarte avansata, nu se poate exprima, nu poate manca, este total dependenta de cei 3 copii care o ingrijesc cu randul. Eu impreuna cu sotul locuim de peste 3 ani impreuna cu mama, pentru a fi in permanenta supravegheata. In plus nu este deplasabila. Certificatul de handicap (grav) este dat in 2008 si de atunci boala a avansat. Ne-am gandit la punere sub interdictie tocmai pentru faptul ca nu poate vorbi si exprima in vreun fel. Care ar fi solutia?
Adresați-vă serviciului de Asistență Sociala, de la Primăria de care aparține mama, și veți primi îndrumările necesare.
Este nevoie și de o anchetă socială.
Punerea sub interdicție o decide Instanța de judecată, pe baza anchetei sociale de la Primărie, și a Certificatului medico-legal de la Institutul de Medicină Legală.
La IML o să vă trimită judecătorul pe parcursul procesului.
Dacă spuneți că nu-i deplasabilă,cum o veți duce la termene la proces, și la expertiză la IML`?
Multumesc mult. Mi-ati oferit informatii pretioase pentru ca nu imi era clară implicarea serviciului de asistenta sociala.
O sa mergem la primarie si in functie de indrumarile primite vom lua o hotarare. Nu avem cum s-o ducem nici la IML, nici la proces.