Procedura este să depuneți cererea și actele medicale la instanța de judecată, la registratură.
Instanța dispune curatela și-l desemnează pe curator., în general pe cel care depune cererea.
Nu este vorba despre curatela daca diagnosticul e de Alzheimer. In functie de cat de avansata este boala si care este prognosticul se merge pana la instituirea tutelei speciale. Curatela nu este pentru asa ceva.
Ca sa instituiti tutela se face actiune in instanta la judecatoria de la domiciliul persoanei bolnave, cu prezentarea situatiei concrete, a actelor medicale in sustinere, cu aratatrea temeiurilor de drept.
Indicati totodata persoana care va fi numita tutore. Se vor face cercetari de catre Parchet, la solicitarea instantei veti efectua 2 evaluari -una psihologica si iuna psihiatrica - cu specialisti agreati de Ministerul Justitiei. La randul sau tutorele trebuie sa prezinte adeverinta de venit, adeverinta de la medicul de familie, cazier fiscal si judiciar, certificat de integritate de la politie.
Curatela este suficientă în cazul mamei dumneavoastră, pentru următoarele situații:
- pentru a primi de la Primărie indemnizația de însoțitor în cont bancar, nu se poate prin poștâ, dar e suficientă CURATELA.
- pentru a încasa de la DGASPC în cont bancar indemnizația de handicap, sau de la poștă cu decizia de CURATELĂ.
- pentru a încasa pensia de drept a mamei în cont bancar, sau de la poștă cu decizia de CURATELĂ.
- pentru ai schimba domiciliul și buletinul,
- pentru ai schimba pe buletin adresa de reședință (FLOTANT),
- pentru ai scoate de la starea civilă duplicat pentru certificatul de naștere, sau de căsătorie, dacă e nevoie și sunt rătăcite/pierdute),
- pentru ai ridica de la poștă corespondența RECOMANDATĂ, care nu v-o dă fără decizie de curatelă.
Pentru toate aceste proceduri este suficient să obțineți de la instanța de judecată câștig de cauză, prin dispunerea CURATELEI, și desemnarea curatorului.
Procedura este destul de simplă (pentru curatelă), și se judecă cu prioritate de către instanțe, nu trebuie expertiză IML, ci doar o anchetă socială efectuată de autoritatea tutelară de la primărie.
Cel mai probabil asistenții sociali de la primărie și de la DGASPC v-au pus în vedere să cereți în instanță curatela pentru mama dumneavoastră.
Este foarte simplă procedura de a obține curatela, și nici nu e necesar să vă angajați avocat.
Asistenții sociali din cadrul primăriei vă pot ghida cum să redactați acțiunea adresată instanței.
Mama dumneavoastră are discernamântul păstrat în ciuda bolii de care suferă`?
În ce stadiu este gradul ei de boală, ușor, mediu sau avansat`?
Dacă are câta discernamânt, și judecă ce face, și vă înțelegeți cu ea când comunicați..., este SUFICIENTĂ dispunerea de către instanță a CURATELEI.
Dacă lucrurile stau altfel, adică starea ei de sănătate psihică este afectată sever, se impune TUTELA SPECIALĂ care este fosta Interdicție judecătorească si presupune o Procedură legală complexă. Tutela specială sau Interdicția judecătorească reprezintă o instituţie juridică prin care se realizează ocrotirea persoanelor cu tulburări psihice., adică cei alienaţi sau debili mintali.
Vă dau doar un singur exemplu, prin instituirea TUTELEI SPECIALE o puteți interna pe mama la psihiatrie NEVOLUNTAR, adică peste voința ei.
M-aș bucura să nu se impună în cazul mamei dumneavoastră, dar dvs și doctorul care o tratează știți mai bine cum stau lucrurile.