avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Instituire curatela persoana adulta cu handicap psihic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Instituire curatela persoana adulta cu handicap psihic

In urma decesului mamei noastre, sora mea suferinda de schizofrenie nu se poate descurca singura, astfel incat necesita un curator care sa-i reprezinte interesele. Pot fi eu curatorul surorii mele sau altcineva din afara familiei, de exemplu sotul meu ?
Cel mai recent răspuns: dumitrucera , utilizator 17:49, 28 Aprilie 2022
Puteti fi si dvs sau oricine altcineva care sa I reprezinte interesele. Acest lucru se va face de catre instanta de tutela.
Se va proceda la punerea sub interdictie si la instituirea tutelei, in fata instantei de judecata.


Notarul la care am demarat procedura de succesiune m-a trimis la Autoritatea tutela a sectorului in care domiciliaza sora mea.

Cei de la Sectorul 2 imi spun ca nu este de competenta lor si ca sa ma adresez instantei de judecata.

Care-i realitatea ? Cui trebuie sa ma adresez mai exact pentru instituirea curatelei pentru o persoana adulta cu handicap psihic ?
Stimată doamnă,

Nu cred că ați fost foarte atentă la răspunsul colagei mele, d-na av. Stoica. Este o mare diferență între curatelă și tutelă, curatela fiind o instituție creeată pentru oameni cu discernământ total, ceea ce nu este cazul arătat.

Dvs este necesar să demarați procedurile de punere sub interdicție și instituire a tutelei, nu a curatelei. Cred cu nu ar fi rău să consultați un avocat, procedura nefiind foarte simplă.

Cu stimă.

Im cazul de fata se introduce actiune in instanta prin care se solicita curatela speciala in vederea dezbaterii succesiunii. Dvs nu puteti fi curator special intrucat aveti interese contrare, respectiv sunteti pers care veti avea aceeasi calitate cu a surorii dvs, - mostenitor, caz in care se va solicita o alta pers. care sa i reprezonte interesele in calitate de curator special.Nu este nevoie sa o puneti sub interdictie pe sora dvs. Aceasta este o procedura mai laborioasa care oricum nu rezolva probl. succesiunii unde veti avea nevoie de curator special pt sora dvs.
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2022
dumitrucera, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere moștenire Ionut.Barbu Ionut.Barbu Bună ziua! Se dă următoarea situație: tata decedat, mama suferindă de boală Parkinson grad 4 și demență parkinsoniană. Am obținut în instanță ... (vezi toată discuția)
Curatela ContSters362803 ContSters362803 [b]Buna ziua! Avem un frate care este bolnav , are 47 de ani are certificat de handicap, probleme neorologice mintale nu judeca , cum putem obtine ... (vezi toată discuția)
Curator? bogdanA2012 bogdanA2012 Buna seara, as dori si eu o informatie se poate cere doar curatela fara sa mai trebuiasca punere sub interdictie? (vezi toată discuția)