avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis 90 zile
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis 90 zile

Buna ziua,

Doua intrebari:

Am permisiul suspendat pentru 90 zile si citind legislatie gasesc 2 variante de reducere a pedepsei. O varianta in care dau examen si pedeapsa se reduce cu 30 zile si o alta varianta in care pedeapsa se reduce la 30 de zile. Diferenta fiind foarte mare va rog frumos sa ma lamuriti care din cele 2 variante este cea corecta ?

Am contestat procesul verbal dar am depus contestatie la alt tribunal (cel din localitatea de domiciliu) si nu la cel in raza judetului in care am fost amendat.Am primit certificat de grefa ce fac acum cu el deoarece daca merg la politia din localitatea respectiva tare imi este sa nu considere ca nu are valoare avand in vedere cele mai sus amintite. Totodata cum se va desfasura procesul si daca se va mai desfasura daca am depus aiurea actele ? Ce e de facut?

Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: chucki21 , utilizator 13:48, 27 Martie 2017
Bună ziua,
Referitor la primul aspect potrivit art. 221 din HG 1361/2006
”Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementara nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
a) perioadă de suspendare a fost majorată, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se află sub influenţa alcoolului;
d) sancţiunea contravenţională complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune”

Referitor la cea de a doua problemă sesizată, dacă ați depus la Tribunal, acesta nu este competent să judece cauza, numai Judecătoriile judeca contestațiile împotriva proceselor verbal de contravenții. La primul termen de judecată instanța va pune în discuție excepția necompetenței teritoriale și materiale urmând să trimită cauza la instanța competentă.
Potrivit OG 2/2001 ART. 32 (1) Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia. Deci, dosarul dvs va fi trimis la Judecătoria în circumscripția căreia se află localitatea unde ati săvârșit contravenția.
Pentru circumscripțiile judecătorești intrati pe [ link extern ] ă.

Certificatul de grefă puteți să-l folosiți, chiar dacă dosarul a fost introdus la instanța necompetentă. Așa cum vă precizam mai sus, la primul termen de judecată magistratul va pune în discuție părților excepția necomeptenței și va trimite cauza la Judecătoria competentă material și teritorial.

O zi buna.
Va multumesc mult de tot
Indraznesc sa va mai intreb un ultim amanunt

Dupa contestatie, pierd procesul, mai am dreptul dupa 5, 6 luni de la Hotarare sa mai dau acel examen ce imi reducea pedeapsa la 30 zile ?

Multumesc mult
Textul de lege mai sus nu specifică în ce perioadă puteți să dați acel examen.
Oricum să aveți în vedere că până la soluționarea dosarului definitiv (fond+ cale de atac) aveți dreptul de a conduce. Dacă veți pierde aveți obligația ca în 15 zile să predați permisul.
Pentru reducerea termenului de la 90 de zile la 30 de zile, examenul ar trebui dat în perioada celor primelor 60 de zile, oricum, nu vă gândiți să dați examenul când mai sunt 31 de zile din perioadă că nu veți câtiga decât o singură zi.
Am inteles, va multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare cornel57 cornel57 in ianuarie 2013 pentru depasire de viteza mi s-a suspendat permisul pentru 3 luni,am scos certificat de grefa, in luna martie 2013 tot pentru depasire de ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis auto gabriel_gabyyy24@yahoo.com gabriel_gabyyy24@yahoo.com mi-a fost suspendat permisul auto pe termen de 90 zile.Am depus contestie la judecatorie dupa care la termenul de judecare, contestatia mi-a fost respinsa. ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat 90 zile primex primex Am permisul suspendat pentru 90 zile. Contraventie consum alcool. Va rog sa-mi spuneti daca pot sa dau examen si sa scurtez perioada de suspendare la 30 ... (vezi toată discuția)