avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Raspundere limitata companie web hosting in caz de ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Raspundere limitata companie web hosting in caz de stergere date ?

De curand o companie de web hosting a facut urmatorul anunt:

Anunt Oficial
<cenzurat> comunica tuturor clientilor si colaboratorilor faptul ca, in cursul noptii de 14.03.2017 ora 02:05 min, serviciile oferite de societatea noastra, au fost afectate partial de un atac cibernetic, care a produs pagube asupra unor servere. Datorita interventiei noastre prompte, am reusit sa limitam numarul de servere afectate.
Cu toate acestea, inca nu putem cuantifica exact intinderea si gravitatea tuturor problemelor tehnice cu care ne confruntam. Echipa noastra depune eforturi continue si am inceput deja recuperarea datelor clientilor care ne-au pus la dispozitie backup-urile locale. In urma atacului, au fost afectate inclusiv serverele de backup. In aceasta situatie, ne vedem nevoiti sa declaram existenta unui caz de forta majora, in afara oricarei situatii pe care o puteam preveni.
Pe aceasta cale va solicitam in continuare, celor care detineti un backup local, sa ni-l puneti la dispozitie pe adresa <cenzurat> .
Compania noastra a contactat autoritatile judiciare si in masura in care vom detine informatii suplimentare le vom pune la dispozitia Dvs de indata.
Va asiguram inca odata de intreaga noastra colaborare si sustinere si va multumim pentru intelegere.

In termenii si conditiile lor mai scrie si asta :

Raspundere limitata
Nu putem fi considerati responsabili pentru daune cauzate de nedisponibilitatea temporara a serverelor noastre, oricare ar fi motivul care cauzeaza acest lucru. Aceasta prevedere include si daunele rezultate din deteriorarea sau pierderea datelor. Clientul este de acord sa garanteze si sa ne considere nevinovati in legatura cu orice pretentii, daune, incluzand, fara a se limita la acestea, daunele cauzate tertilor, rezultate ca si consecinta a utilizarii serviciilor cauzatoare de daune clientului nostru. Utilizatorul declara ca intelege si accepta ca in orice situatii in care utilizatorul va solicita daune de orice fel furnizorului, suma totala a daunelor solicitate de utilizator pentru orice motiv si care ar putea fi achitate de furnizor nu va putea depasi in nici un mod si in nici un caz suma totala a tarifelor (taxelor) achitate de catre utilizator furnizorului.

Garantia uptime

Serviciile de gazduire web oferite de catre compania noastra garanteaza un uptime mediu de 99,9% . În cazul unui uptime mai mic decât cel garantat, Furnizorul se obligă, la cererea Beneficiarului, să crediteze contul acestuia, procentual din valoarea abonamentului lunar, astfel: 10% pentru uptime între 99.9% și 99%, 25% pentru uptime între 99% și 98%, 50% pentru uptime între 98% și 95%, 75% pentru uptime între 95% și 90% și 100% pentru uptime sub 90%.

Sunt exceptii urmatoarele:

Situatii de forta majora in care noi nu putem avea nici o influenta cum ar fi: razboaie, calamitati naturale, indisponibilitatea / intreruperea comunicatiilor, foc, virusi, hackeri, nefunctionarea corecta a unui software oferit de alta sursa ( scripturi gratuite, software de comert electronic sau procesator de plati online), flood, cutremure, embargouri, actiuni ale autoritatilor legale. Lucrari de intretinere anuntate sau in situatii critice, upgrade-uri ale serverelor.

Deci pe scurt, au pierdut atat siteurile cat si backupurile siteurilor, ei au declarat situatie de forta majora si se considera neresponsabili. 99.9% cel care sters datele este un fost sau curent angajat conform tuturor companiilor de hosting cu care am vorbit (5 la numar) si oamenilor care cunosc cat de cat acest domeniu. Cu alte cuvinte nu e vorba de un hacker ci de un (fost) angajat suparat.

Intrebarea finala este:

1) clientii pot face ceva in acesasta situatie?
2) au vreo sansa sa dea in judecata si sa castige?
3) pot primi daune?
4) daca da, care este procesul, ce pasi trebuie urmat si la ce costuri sa se astepte

Multumesc

Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 01:27, 3 Aprilie 2017
Nu mi se pare ca ai ei clienti ar avea sanse de castig. Ca principiu general: termenii de serviciu/conditiile de utilizare nu bat legea. In ce masura firma ar fi incalcat o lege nu reiese de mai sus.

Daca e un vinovat este cel care a produs in mod real daunele, deci de la el ar trebui sa cereti daune.

Alt principiu general: cine nu face backup merita sa piarda datele. Backup nu se face doar intr-o singura locatie.
Salut,

Mersi pentru raspuns. Chiar ma pregateam sa ma dezabonez si sa sterg contul, ma asteptam ma un feedback mai activ, mai multe raspunsuri si mai detaliate.

Deci tu in calitate de <unknown> zici ca, clientii nu au nici o sansa de castig pentru ca firma respectiva nu a incalcat vreo lege.

Ideea e ca eu sunt un simplu cetatea, nu cunosc legile, dar ma astept ca tu sa fi avocat si sa le cunosti. Sarind peste termenii lor care zici ca oricum nu au nici o semnificatie, totul se reduce daca compania a incalcat vreo lege.

Exista vreo lege care sa zica ca aceste companii in mana carora pui date confidentiale nu ti le protejeaza ? Exista vreo lege care sa ii ia la rost daca ti-au aruncat la gunoi cu datele ? Tu zici ca noi nu ar trebui sa avem nimic cu firma ci cu hakerul acela. Dar noi clientii am avut o intelegere cu compania nu cu hackerul. Noua compania ne-a promis ca ne protejeaza datele nu hackerul. Ce treaba am eu cu hackerul? Cu hackerul sa se bata compania care nu a fost capabila sa previna un atac de acest fel. Noi ne batem cu compania caci ea e raspunzatoare pentru datele noastre.

Eu nu sunt avocat dupa cum iti ziceam, dar asa mi se pare normal. Adica daca tu iti pui niste bani in banca si banca ia foc, dintr-un scurtcircuit, noi cei cu banii pierduti dam electrica in judecata sau cum? Noi dam banca in judecata si banca sa se descurce cu pana de curent cum vrea, nu ?

Tu zici ca vinovatul e cel care a produs in mod real daunele. Vreau sa cred ca nu esti avocat, ca daca toti avocatii gandesc asa, nici nu ma mir cum de coruptia in tara asta e la nivelul care e. Pai daca firma asta a lasat usa deschisa la hacker, si hackerul a furat inseamna ca hackerul si doar hackerul e vinovat? Firma nu are nici o vina ? Astea sunt legile voastre? Daca da, pe bune ca imi vine o idee sa reinventez dreptul ca se pare ca e praf. Ori nu inteleg eu ceva bine ori ceva nu e bine in ce zici tu.

Tot tu zici ca cine nu face backup, merita sa piarda date. Dar aveau backup, dar le-as sters si acele backupuri nu intelegi? Ca era un om din interior care stia infrastructura, si voia probabil sa se razbune si le-a sters tot cu backupuri cu tot (astea se fac remote prin internet, de la calculatorul tau de acasa daca vrei). Le-a sters tot ca sa se asigure ca nu mai au aia de unde sa scoata inapoi datele.

E vorba de o persoana care avea si parolele, adica un fost angajat probabil a plecat iar astia de la companie nu au schimbat parolele. Iar ala cum stia parolele de root a intrat si a sters tot. Deci nici macar nu e neaparat vorba de un hacker in adevaratul sens al cuvantului ca un hacker intra sa fure date nu sa stearga.

Credeam ca pe forumul asta voi gasi informatii pertinente de la oameni priceputi in domeniu dar pana acum sunt dezamagit total.
Ca sa risipesc o nedumerire: nu sunt avocat.

Responsabilitatea pentru a face backup o are fiecare administrator de website, adica sa faca backup pe propriul sau suport de date, nu sa se bazeze pe backupul furnizorului. Ma rog, asta nu e o obligatie legala, e doar un lucru de bun simt.
Apreciez totusi ca ai raspuns, singurul raspuns de altfel, dar eu am nevoie de o persona apta sa raspunda iar se pare ca pe acest forum nu se gasesc.
Sa o luam asa: daunele pe care le-ati putea obtine sunt mici, sansele de a le obtine sunt mici, asa ca a da firma in judecata poate fi pierdere de timp, nervi si bani.

Alte discuții în legătură

''daramare'' website Christoff Christoff buna ziua, cineva mi-a \\"daramat\\" site-ul, am o banuiala clara despre cine este vorba. Spun \\"banuiala clara\\" pentru ca nu am dovezi materiale(omul are ... (vezi toată discuția)
Firma de hosting care si-a insusit un "bun" fara nici un drept AndreiPintica AndreiPintica Buna ziua. Eu am un blog pe internet, acest blog a fost hostat la o firma de webhosting. In luna octombrie cand trebuia sa achit factura catre firma respectiva ... (vezi toată discuția)
Atac la persoana & injurii pe un blog personal. ce cai legale am? mihneaandrei mihneaandrei Datorita unor conflicte de natura personala, m-am regasit pe un blog romanesc cu poze reale si nume real, cu link catre pagina mea de Facebook (ce acum sunt ... (vezi toată discuția)