Buna ziua. Eu am un blog pe internet, acest blog a fost hostat la o firma de webhosting. In luna octombrie cand trebuia sa achit factura catre firma respectiva pentru serviciile de hosting oferite, nu am fost in tara si le-am spus ca voi efectua plata cand voi ajunge. Astfel de aici contul meu a fost suspendat iar la cererea mea de a se face un backup full la care sa am access, mi sa pus pe serverul lor dar eu nu aveam access la el, astfel i-am rugat sa il puna si pe serverul meu iar rezultatul a fost schimbul unor emailuri in care ei ma amenintau. Nu a durat mult si a venit un email in care mi-au spus ca mi-au sters blogul. Bazele de date respective imi apartineau, in ele se regaseau comentariile utilizatorilor, articolele scrise de mine si interfata grafica, adica acesta era bunul meu. Munca mea de 6 ani de zile s-a dus pe apa sambetei in doua secunde. Vreau sa intentez un proces firmei de hosting si sa cer daune materiale. Cum se poate proceda ? Multumesc frumos !
Firma o puteti da in judecata in tara in care se afla sediul ei sau in care ati acceptat sa va rezolvati diferendele juridice, asa cum e stipulat in Termenii de Serviciu/Conditiile Generale.
In lumea informaticienilor se zice: cine nu face backup merita sa piarda datele! Asa ca privit din perspectiva bunului simt informatic, este vina proprie ca nu ati facut backup in mod regulat.
De altfel, nu cred ca este vorba de insusirea bunului dvs., ei pur si simplu au sters continutul in conformitate cu Termenii de Serviciu/Conditiile Generale. Deci nu prea se poate spune ca si-ar fi insusit ceva ce nu le apartinea, ei nu l-au pastrat deoarece pastrarea costa bani si ei nu fac opera de caritate.
Linia dintre penal si civil este foarte subtire in situatia dumneavoastra.
Legea care incrimineaza infractiunile informatice este 161/2003, dar in formularea articolelor care incrimineaza distrugerea/modificarea/sustragerea datelor informatice intalnim expresia "fara drept" .
Hai sa vedem ce spune legea despre "fara drept" :
(2) În sensul prezentului titlu, acţionează fără drept persoana care se află în una dintre următoarele situaţii:
a) nu este autorizată, în temeiul legii sau al unui contract;
b) depăşeşte limitele autorizării;
c) nu are permisiunea, din partea persoanei fizice sau juridice competente, potrivit legii, să o acorde, de a folosi, administra sau controla un sistem informatic ori de a desfăşura cercetări ştiinţifice sau de a efectua orice altă operaţiune într-un sistem informatic.
De ce spun ca este foarte subtire linia dintre penal si civil? Pai in momentul in care ati contractat serviciile acelei firme de webhosting cu siguranta vi s-au pus in vedere "Termenii si Conditiile" (ToS) care de altfel se pot regasi pe site. Daca in acel ToS se specifica cauzele de incetare a contractului (neplata, plangeri, abuzuri, hosting de virusi etc.) , atunci din pacate nu puteti face nimic pe latura penala.
Puteti incerca totusi pe civil dar nu stergeti email-urile deoarece pot constitui probe.
Succes!