avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Faptuitorul.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Faptuitorul.

- Care sunt drepturile faptuitorului?
- Cu ce poate fi asemanat faptuitorul? Cu suspectul, inculpatul sau cu ce poate fi asemanat faptuitorul?
In actualul cod de procedura penala nu se mai regaseste notiunea de faptuitor. Vorbim despre suspect inainte de punerea in miscare a actiunii penale si inculpat dupa aceasta. Suspectul are aceleasi drepturi ca si inculpatul!
Ultima modificare: Vineri, 31 Martie 2017
Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu", Avocat
Asta stiu ca faptuitorul nu se mai regaseste in noul cod de procedura penala, insa omul tot a savarsit o fapta pentru care in prezent este anchetat. Urmeaza sa se clarifice daca fapta savarsita de faptuitor, este o fapta de contraventie sau o fapta penala.
Persoana care a savarsit infractiunea, i s-a adus la cunostinta ca pe numele sau este inregistrat un dosar in care are calitate de faptuitor.
Si atunci, daca are calitatea de faptuitor, acessta are dreptul de a studia dosarul conform art. 94 din Cpp?
Iar daca fapta savarsita de faptuitor nu este una penala ci una de contraventie, contravenientul are dreptul sa studieze dosarul?

Sau mai concret punem urmatoarea intrebare: - De ce i s-a adus la cunostinta unei persoane care a savarsit o fapta ca are calitatea de faptuitor daca in actualul cod de procedura penala nu se mai regaseste notiunea de faptuitor.?
Ultima modificare: Vineri, 31 Martie 2017
Tarzan2012, utilizator
Daca discutam de un dosar penal, urmarirea penala incepe in rem când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, chiar dacă autorul este indicat sau cunoscut.
In aceasta faza, daca nu se efectueaza in continuare UP si in personam, organul de UP are posibilitatea audierii ca martor sub juramant a viitorului suspect în cauza.
Din punctul meu de vedere, daca sunteti martor vizat de o anumită suspiciune de comitere a unei fapte, aveti dreptul la tacere si neautoincriminare.
Art. 94 C.P.P confera doar avocatului, părţilor şi subiecţilor procesuali principali dreptul la consultarea dosarului.
De ce i s-a adus la cunostinta unei persoane care a savarsit o fapta ca are calitatea de faptuitor daca in actualul cod de procedura penala nu se mai regaseste notiunea de faptuitor.?

Notiunea de faptuitor se regaseste in C.P.P dar faptuitorul nu face parte din categoria participantilor in procesul penal, pot fi audiati in calitate de martor, asa cum v-am spus.
Ultima modificare: Vineri, 31 Martie 2017
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
patrascu razvan a scris:



Notiunea de faptuitor se regaseste in C.P.P dar faptuitorul nu face parte din categoria participantilor in procesul penal, pot fi audiati in calitate de martor, asa cum v-am spus.


- Unde se regaseste notiunea de faptuitor in C.P.P?
In cpp, se regaseste: Suspectul (77), Persoana vatamata (79), Inculpatul (82), Partea civila (84), Partea responsabila civilmente (86), Avocatul (88).
Faptuitorul la ce art. din cpp se regaseste?

- Faptuitorul are dreptul de a studia dosarul si de a obtine inscrisuri conform art. 94 (8) Cpp?
Ultima modificare: Vineri, 31 Martie 2017
Tarzan2012, utilizator
V-am indicat cine poate solicita consultarea dosarului, faptuitorul nu face parte din acele categorii.
Termenul de faptuitor este folosit in C.P.P. dar nu face parte din categoria participantilor in procesul penal, nefiind un subiect de drepturi si obligatii, va dau cateva exemple mai jos.

ART. 44
Competenţa în caz de reunire a cauzelor
(1) În caz de reunire, dacă, în raport cu diferiţii făptuitori ori diferitele fapte, competenţa aparţine, potrivit legii, mai multor instanţe de grad egal, competenţa de a judeca toate faptele şi pe toţi făptuitorii revine instanţei mai întâi sesizate, iar dacă, după natura faptelor sau după calitatea persoanelor, competenţa aparţine unor instanţe de grad diferit, competenţa de a judeca toate cauzele reunite revine instanţei superioare în grad.
.....................
ART. 48
Competenţa în caz de schimbare a calităţii inculpatului
#M2
(1) Când competenţa instanţei este determinată de calitatea inculpatului, instanţa rămâne competentă să judece chiar dacă inculpatul, după săvârşirea infracţiunii, nu mai are acea calitate, în cazurile când:
a) fapta are legătură cu atribuţiile de serviciu ale făptuitorului;
............................
ART. 61
Actele încheiate de unele organe de constatare
(1) Ori de câte ori există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni, sunt obligate să întocmească un proces-verbal despre împrejurările constatate:
....................................
(2) Organele prevăzute la alin. (1) au obligaţia să ia măsuri de conservare a locului săvârşirii infracţiunii şi de ridicare sau conservare a mijloacelor materiale de probă. În cazul infracţiunilor flagrante, aceleaşi organe au dreptul de a face percheziţii corporale sau ale vehiculelor, de a-l prinde pe făptuitor şi de a-l prezenta de îndată organelor de urmărire penală.
(3) Când făptuitorul sau persoanele prezente la locul constatării au de făcut obiecţii ori precizări sau au de dat explicaţii cu privire la cele consemnate în procesul-verbal, organul de constatare are obligaţia de a le consemna în procesul-verbal.
..........................
ART. 62
Actele încheiate de comandanţii de nave şi aeronave
(1) Comandanţii de nave şi aeronave sunt competenţi să facă percheziţii corporale sau ale vehiculelor şi să verifice lucrurile pe care făptuitorii le au cu sine sau le folosesc, pe timpul cât navele şi aeronavele pe care le comandă se află în afara porturilor sau aeroporturilor şi pentru infracţiunile săvârşite pe aceste nave sau aeronave, având totodată şi obligaţiile şi drepturile prevăzute la art. 61.
.............................
ART. 146^1
Obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane
(1) Obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare efectuate se poate dispune de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a întocmit propunerea, cu privire la tranzacţiile financiare ale făptuitorului, suspectului, inculpatului sau ale oricărei persoane care este bănuită că realizează asemenea operaţiuni cu făptuitorul, suspectul sau inculpatul, dacă:
......................................
ART. 147
Reţinerea, predarea şi percheziţionarea trimiterilor poştale
(1) Reţinerea, predarea şi percheziţionarea trimiterilor poştale se poate dispune de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a întocmit propunerea, cu privire la scrisorile, trimiterile poştale sau obiectele trimise ori primite de făptuitor, suspect, inculpat sau de orice persoană care este bănuită că primeşte ori trimite prin orice mijloc aceste bunuri de la făptuitor, suspect sau inculpat ori bunuri destinate acestuia, dacă:
.........................

Ultima modificare: Vineri, 31 Martie 2017
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

Alte discuții în legătură

Domiciliul la care se pune plangerea penala haiawata haiawata Plangerea penala se depune la Parchetul de la domiciliul partii vatamate sau la Parchetul de la domiciliul faptuitorului? Daca eu sunt din Cluj si am fost ... (vezi toată discuția)
Declaratiile suspectului in calitate de martor, raspunderea pentru marturie mincinoasa eusaisapte eusaisapte Daca unui suspect i s-a luat declaratie in calitate de martor, raspunde pentru savarsirea Marturiei mincinoase? Am observat ca suspectului i s-au luat ... (vezi toată discuția)
Daca am fost citat in calitate de faptuitor, a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva mea? eusaisapte eusaisapte Am fost citat in calitate de faptuitor intr-un dosar, fara a se preciza toate cele prevazute de art. 285 b)e)f)g) (2) din CPP, motiv pentru care nu stiu ce ... (vezi toată discuția)