In anul 2004 am cumparat un teren de 2000mp cu cadastru, pe care l-am intabulat. Anul trecut cand au venit sa ne faca intarusarea ne-au spus cei de la primarie ca se schimba planul parcelar si terenul nostru nu mai are deschiderea de 15.87m (conf cadastru) ci 13.30m dar per total ne dadeau toata suprafata din contract. Nu am semnat PV de intarusare. Am facut casa si acum vrem sa o intabulam. Intre timp am cerut o copie dupa cadastru la OCPI Ilfov si am descoperit ca cineva (un autorizat) a facut o cerere prin care solicita schimbarea coordonatelor terenului meu pentru ca este translatat.
Poate cineva sa modifice coordonatele unui teren fara aprobarea proprietarului?
Poate primaria sa imi modifice dimensiunile terenului fara acordul meu?
Ma pot obliga sa accept modificarile lor?
Sunt doar cateva intrebari la care sper sa imi raspundeti.
Poti fi mai explicita ce anume ar putea fi interes public. Presupun ca trebuie sa existe ceva acte (o hotarare judecatoreasca......) in baza careia sa modifice.
ordin134/2009
"Art. 27. - (1) Daca doua sau mai multe planuri de amplasament si delimitare ale imobilelor receptionate sau pentru care se solicita receptia sunt reprezentate pe planul cadastral de carte funciara in format digital, cu suprapunere totala sau partiala a suprafetelor imobilelor, se va proceda dupa cum urmeaza:
a) in situatia in care este necesar pentru lamurirea situatiei, inspectorul poate convoca persoanele autorizate care au executat documentatiile, pentru verificarea la teren a situatiei si stabilirea tipului de suprapunere, reala sau virtuala. In acest sens, suprapunerea virtuala, existenta in baza de date grafica a oficiului teritorial, este o suprapunere generata de erori de masurare si prelucrare a datelor, iar suprapunerea reala este suprapunerea efectiva in teren datorata existentei mai multor acte juridice diferite pentru acelasi amplasament, identificarii diferite a limitei comune sau lipsei materializarii limitei la momentul identificarii, fapt ce conduce la nesemnarea procesului-verbal;
b) daca in urma verificarilor la teren se constatata ca este o suprapunere virtuala, aceasta se solutioneaza de catre inspectorul de cadastru. Imobilele se vor repozitiona in baza unui referat intocmit de inspector si aprobat de inginerul-sef.
Referatul de constatare a suprapunerii descrie suprapunerea virtuala din planul cadastral de carte funciara, propune modalitatea de corectare a acesteia, se inregistreaza in registrul general de intrare si are anexate extrase din planul cadastral de carte funciara, cu situatia anterioara si ulterioara indreptarii erorii de pozitionare din planul cadastral de carte funciara. In baza referatului oficiul teritorial va nota din oficiu in cartea funciara repozitionarea imobilului. Incheierea, extrasul de carte funciara de informare si extrasul din planul cadastral de carte funciara se comunica tuturor persoanelor interesate, potrivit mentiunilor din cartea funciara.
De curand am luat o copie dupa cadastru si am gasit scris pe el ca este rectificat conform unei adrese. Eu am cumparat terenul in noiembrie 2004 si adresa era din decembrie 2005 facuta de un autorizat care cerea rectificarea coordonatelor pentru proprietatea mea (dar pe adresa trece numele fostului proprietar desi trecuse un an de la vanzare). Avea dreptul sa ceara acest lucru fara acceptul meu notarial?
Situatia difera de la zona la zona la nivel de 2009 cu toata ca exista un ordin la nivel national, dar in 2005 era si mai mare harababura.
La documentatia de repozitionare se modifica doar coordonatele dar sunt pastrate distantele si suprafetele acesta este motivul pentru care au hotarat in 2009 ca repozitionarile sa se rezolve la nivel de oficiu.
Ca este vorba de o translatie sau de o rotatie este considerata o greseala tehnica de pozitionare.
Este posibil ca la nivel de 2004 autorizatul care a intocmit documentatia initiala sa nu fi avut prea multe elemente de control si sa fi gresit pozitionarea impiedicand in 2005 un alt autorizat sa execute o alta documentatie (este o varianta :confused: )